Italų mados ekspertė: „Aksesuarai – svarbiausia aprangos dalis“

„Atvykau supažindinti žmonių su mada ir įtraukti į jos virtuvę“, – sako ketvirtą kartą Lietuvoje viešinti Florencijos mados instituto „Polimoda“ lektorė Paola Maria Russo. Daugiau nei 20 metų su garsiausiais pasaulio dizaineriais dirbanti ekspertė „Stiliaus“ skaitytojams atskleidė keletą stiliaus paslapčių.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Apr 10, 2014, 7:13 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:35 PM

Tinkamai parinkti drabužiai gali vizualiai liekninti, paplatinti arba susiaurinti klubus, krūtinę, pabrėžti arba paslėpti liemenį. Norint atrodyti gerai, reikia žinoti svarbiausius aprangos principus. Pasak Paolos, egzistuoja trys pagrindinės taisyklės, kurių reikia paisyti. Pirmiausia nereikėtų rinktis daugiau nei trijų spalvų. „Priešingu atveju atrodysite chaotiškai ir anaiptol ne stilingai. Mados pasaulyje, kaip ir visur kitur, neretai galioja taisyklė, jog mažiau yra daugiau“, – įsitikinusi mados žinovė.

Kitas svarbus dalykas – pusiausvyra tarp aptemptų ir laisvai krintančių drabužių. Kitaip tariant, prie siaurų kelnių reikėtų rinktis platesnę palaidinę ar megztinį, o prie plačios ilgos suknelės priderinti liemenį pabrėžiantį dirželį, rašo žurnalas „Stilius“.

Mėgstančios aukštakulnius turėtų iš naujo pažvelgti į savo batų spintą ir įvertinti kulniukų aukštį. Jei esate nedidelio ūgio, nereikėtų rinktis batelių itin aukštais kulnais. Avalynė taip pat gali pagražinti siluetą arba jį iškreipti netinkamai. „Kūnas turi atrodyti proporcingai. Jei kojos atrodys per ilgos, tai grožio nepridės, viršutinė kūno dalis vizualiai atrodys suspausta“, – sako Paola.

Ką mados žinovė patartų moterims, kurių drabužinėje kabo vos kelios elegantiškos suknelės?

„Žaisti aksesuarais. Dažniausiai būtent jie, o ne drabužiai – svarbiausia aprangos dalis, kuriai reikia skirti daugiausia dėmesio. Įsisekite kitus auskarus, priderinkite naują skarelę ir atrodysite visiškai kitaip“, – šypsosi ji.

Su garsiausiais pasaulio dizaineriais ir mados namais dirbanti Paola apskritai siūlo per daug nepasitikėti stiliaus naujovėmis. Svarbiausia atrasti tai, kas tinka kiekvienai asmenybei individualiai. „Jeigu esate blondinė, verčiau venkite geltonų drabužių – atrodysite nematoma. Jei jūsų oda turi pilką ar žalsvą atspalvį – nesirenkite tokios spalvos drabužių, nes atrodysite žalia nuo galvos iki kojų“, – juokiasi Paola.

Jei reikėtų pasirinkti vieną drabužį, Paola nė nedvejodama rinktųsi pižamą. Tačiau ne tą, kaip pati sako, erotišką, o patogią.

Dar ji negali gyventi be juodų marškinėlių. „Turiu jų tonas!“ – juokiasi Paola. Tačiau jos drabužinėje nerasime nė vienų džinsų. Vietoj jų moteris daug mieliau renkasi šilkines kelnes, jas mūvi net žiemą. „Jos labai patogios, o atrodo elegantiškai. Mėgstu sluoksniuoti drabužius“, – tvirtina moteris.

Prie veidrodžio rytais ji užtrunka vos pusvalandį – tiek laiko jai užtenka susiruošti išeiti iš namų. „Jei nusprendžiu, kaip rengsiuosi kitą dieną, niekada nepersigalvoju. Tai tolygu iš naujo pradėti rytą. Negaliu taip pradėti dienos“, – svarsto ji.

Daug keliaujanti mados ekspertė visuomet į lagaminą įsimeta juodą švarką, juodas kelnes ir tokios pat spalvos aukštakulnius, skarą, taip pat raudonus lūpų dažus. „Penkiolika metų naudoju tos pačios firmos ir tos pačios spalvos lūpų dažus ir nesiruošiu jų keisti“, – tvirtina Paola.

Madą Paola dievina nuo vaikystės. Tačiau ji visuomet labiau domėjosi užkulisiniu gyvenimu, ją traukė mados pramonė, o ne išblizginti podiumai. Galbūt todėl ji nusprendė apsigyventi kūrybos industrijomis garsėjančiame Toskanos regione, o ne mados pasaulio sostine vadinamame Milane.

„Nemoku piešti. Mane domina mados verslas. Laikui bėgant supratau, kad tai mano pašaukimas. Mėgstu iššūkius, man įdomu valdyti įvairius procesus“, – sako italė. Daug ir dažnai su dizaineriais visame pasaulyje bendraujanti lektorė sako esanti maloniai nustebusi, kad Vilniuje žmonės domisi mada. „Drąsiai galiu teigti, jog nesate pradedantieji. Lietuvos dizaineriai ir dizaino studentai turi daug žinių, domisi mados pasaulio virtuve“, – gerų žodžių Lietuvos kūrėjams negaili Paola.

Pasak jos, vilniečiai savo stiliumi šiek tiek primena Šiaurės Europos šalių gyventojus, tačiau savo požiūriu lietuviai šiltesni. Ne pirmą kartą Lietuvą lankanti italė sako net spėjusi pasvarstyti, kad jeigu jai tektų rinktis, kokiame pasaulio krašte gyventi, Vilnius būtų viena priimtiniausių vietų. „Čia jaučiuosi tarsi namuose“, – šypsosi ji.

Dauguma lietuvių mėgsta tamsias spalvas, jų drabužiuose dominuoja juoda. Retas renkasi ryškesnį įvaizdį. Ką apie tai mano Paola, ar tai nesenstanti klasika, o gal, priešingai, originalumo stoka? „Man patinka juoda spalva. O jei patinka ir kitiems – valio. Ar tai klasika? Nežinau. Niekada negali žinoti, kas yra klasika. Tarkime, Brazilijoje retas kuri rengiasi juodai. Jiems klasika – ryškios spalvos, raštai“, – svarsto ji.

Vaikštinėdama Vilniaus gatvėmis ji pastebi daug stilingai apsirengusių žmonių. Pasak jos, net šiuo metu madingus vyriškų siluetų drabužius vilkinčios moterys atrodo elegantiškai. „Žinoma, moterį aukštakulniai puošia labiau nei sportiniai bateliai, tačiau viską galima suderinti. Dauguma mano sutiktų lietuvių turi puikų skonį“, – sako Paola.

Mados pasaulyje kolekcijos keičiasi mažiausiai kas šešis mėnesius. Naujas sezonas – nauji drabužiai. Tie, kurie vaikosi mados tendencijų, vos spėja įsigyti vieną drabužį ir jau ima taupyti kitam. Tačiau ar tikrai mada – toks laikinas dalykas? O gal tai tiesiog verslas?

Pasak Paolos, normalu, kad dizaineriai pateikia idėjas šiltajam ir šaltajam sezonui. Tačiau nauja kolekcija nėra kūrėjo stiliaus pokytis. Kiekviena kolekcija turi turėti vientisą braižą ir vieną bendrą leitmotyvą. Jeigu jų yra daug – nebelieka idėjos.

„Jei klientui pateiktume dešimt visiškai skirtingų skarų, jis greičiausiai išsirinktų kurią nors vieną. Tačiau jei sukursime dvi ir pabrėšime, jog viena skirta dienai, kita – vakarui, jis apsvarstys abu variantus“, – svarsto ji.

Mados ekspertė mėgsta stebėti praeivius gatvėse, žavisi originalių idėjų nestokojančiomis asmenybėmis. Tačiau paklausta apie mados dievaitę, minutę pasvarsto: „Na, galbūt Lady Gaga. Nors žodžiai „madinga“ ar „stilinga“ jai netinka. Ji tiesiog teatrališka. Žaviuosi jos sceniniais drabužiais, nors jie panašesni į abstraktųjį meną.“

Paola sukasi kaip bitė, tad radusi laisvą minutę sau ji labiausiai mėgsta tiesiog užsidaryti namuose ir mėgautis ramybe. „Kai turiu 24 valandas poilsiui, noriu atsiriboti nuo žmonių, triukšmo, įpareigojančių drabužių. Apsivelku mėgstamą pižamą, skaitau knygas, klausau džiazo, dirbu sode. Vertinu privatumą – net durų skambučio neturiu“, – juokiasi Paola.

Kaskart parėjusi namo ji jaučiasi lyg atostogaudama. Galbūt todėl ji nenori niekur vykti, nes dažnai keliauja darbo reikalais. Vasaras ji leidžia šiltame Salente, mėgaujasi saule, jūra.

Paola gyvena viena, tačiau jai draugiją palaiko dvidešimt kačių. Tiesa, jos gyvena kieme, moteris jas prižiūri, pašeria, paglosto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.