Kamštis kūrėjų rankose virsta švelnesniu už odą

Atkimšdami gero vyno ar šampano butelį greičiausiai nė nepagalvojate, kad jo kamštis pagamintas iš medžio, kuriam mažiausiai 50, o gal net 150 metų. Be to, didelė tikimybė, kad šis medis auga Portugalijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Skirmantė Palčinskaitė

May 4, 2014, 10:36 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:39 AM

Vartotojo dažnai nevertinamas kamštis išties yra svarbus komponentas. Ir ne tik gėrimo kokybei. Už mažo ir neišvaizdaus cilindro formos gabalėlio slypi šimtmečių tradicijos ir dideli pinigai. Taip pat milžiniškos ambicijos, rašo žurnalas „Stilius".

Kamščio gamintojai juokauja, kad naudotas jau antikoje, o 1680 m. vienuolio Pierre'o Perignono pirmą kartą pritaikytas šampanui, šiais laikais kamštis šauna gerokai aukščiau nei iš suplakto šampano butelio. Jis skrieja į kosmosą NASA erdvėlaiviais ir lipa ant aukštosios mados podiumo. „Christian Louboutin“, „Jimmy Choo“, „Prada“, „Saint Laurent“ – tai tik keli iš daugelio mados pasaulio kūrėjų, įvertinę išskirtines kamščio savybes ir pritaikę jas savo kolekcijose.

Portugalijos dizaineriai ir išradėjai tvirtina, kad yra 1001 būdas pritaikyti šią elastingą, itin lengvą, atsparią drėgmei ir ugniai medžiagą.

Lietingą dieną į savo parduotuvę Lisabonos senamiestyje įžengusi Sandra Correia prieš mano akis išskleidžia skėtį ir drąsina paliesti. Užčiuopiu ploną, minkštą ir švelnią lyg oda medžiagą. Akivaizdu, nors sunku patikėti, kad ji – iš kamščio. To paties, mano įsivaizdavimu, kieto medžio žievės gabalo, kuris naudojamas buteliams užkimšti, karštiems puodams ant stalo padėti ar grindų dangai.

„To paties, tik geresnės kokybės“, – šypsosi kompanijos „Pelcor“ įkūrėja, viena labiausiai sėkmės lydimų Portugalijos verslininkių, o 2011 metais pripažinta ir geriausia Europos verslo moterimi. Paradoksalu, kad krašte, kur taip retai lyja, jos sėkmės istorija prasidėjo nuo skėčio.

„Pelcor“ – žodžių santrauka, portugalų kalba reiškianti odą ir kamštį. Toks pavadinimas iš kamščio įvairius aksesuarus gaminančiai S.Correios kompanijai duotas neatsitiktinai.

Mados pasaulyje kamštis dažnai vadinamas ekologiška oda, nes savybėmis prilygsta ar net pranoksta gyvūnų odą.

Šios kompanijos parduotuvėje akys krypsta ir rankos tiesiasi prie įmantriausių rankinių: žalių, mėlynų, geltonų; delninukių ir kelioninių krepšių; kompiuterių ir telefonų dėklų. Viskas pagaminta iš kamštinės odos.

Užmetu akį į kainas. Talpi oranžinė rankinė, kurią mielai įsigyčiau, kainuoja 436 eurus (1508 Lt), vakarui puikiai tinkanti imituotos krokodilų odos delninukė – 150 eurų (517 Lt). Brangiausia rankinė – 2000 litų. Parduotuvės savininkės demonstruotas skėtis – apie 400 litų. Tokią brangenybę tikrai būtų gaila pamiršti kavinėje.

„Pirkdami „Furla“ ar „Louis Vuitton“ prekę, mokate už šių mados namų istoriją. Už mano kompanijos ženklo taip pat slypi istorija, tik ji kitokia. Mano daiktai pasakoja kamščio istoriją“, – aiškina S.Correia.

Kamštis – Sandros šeimos kelių kartų verslo pagrindas. Jos šeima kamščius garsiausiems Ispanijos vyndariams ir Prancūzijos šampano namams gamina jau bemaž šimtmetį.

2001-ieji tapo išbandymu įmonei. Tikėdamasi didelio šampano gamintojų iš Prancūzijos užsakymo, kompanija sukaupė didelį kiekį žaliavos. Tačiau partneriai nupirko gerokai mažiau nei žadėjo. Didžiulės žievės stirtos taip ir liko riogsoti kieme.

„Galvojome, ką daryti su visu tuo kamščiu. Norėjosi sukurti ką nors nauja, rasti būdą jį panaudoti“, – prisimena Sandra.

S.Correia sumanė gaminti skėčius. Pirmiausia idėjos gerumu reikėjo įtikinti tėvą, o kai jis sutiko, sumanymas pasiteisino ir netrukus virto atskiru verslu.

Šiurkščią medžio žievę paversti odai prilygstančia medžiaga – ilgas ir sudėtingas procesas. Rankomis specialiais įrankiais nuo medžio nuimta žievė džiovinama, vėliau mirkoma verdančiame vandenyje, kad taptų elastinga, tuomet pjaustoma itin plonais sluoksniais, impregnuojama.

Sandra su šiuo iššūkiu puikiai susidorojo. Dabar „Pelcor“ – ne vienintelė kompanija Portugalijoje, iš kamščio gaminanti rankines, pinigines, diržus. Tačiau neabejotinai pirmoji, pelniusi pripažinimą užsienyje.

S.Correios iš kamščio sukurtas skėtis 2010 metais tapo Niujorke, Modernaus meno muziejuje, surengtos parodos apie Portugaliją simboliu. „Pelcor“ kamštinėmis rankinėmis puošiasi dainininkės Madonna ir Pink. Per NATO viršūnių susitikimą Lisabonoje šios kompanijos gaminių įteikta Jungtinių Valstijų prezidentui Barackui Obamai ir valstybės sekretorei Hillary Clinton. Prezidentui padovanotas skėtis ir pavadėlis jo portugalų veislės šuniui. H.Clinton gavo kamštinę krokodilų odos imitacijos rankinę.

„Svajonės pildosi, – įsitikinusi prieš dešimtmetį verslą pradėjusi S.Correia, dabar svajojanti atidaryti parduotuvę Niujorko Penktajame aveniu. – Užkariauti rinką reikia laiko. Reikia laiko pripratinti ir išmokyti žmones naudoti produktus iš natūralių, atsinaujinančių medžiagų. Kamštis turi savybių, kurioms neprilygsta jokia kita medžiaga. Be to, jis labai gražus.“

„Christian Louboutin“, „Jimmy Choo“, „Prada“, „Saint Laurent“ – tai tik keli iš daugelio mados kūrėjų, pritaikiusių kamščio savybes savo kolekcijose.

Iš kamščio – ir erdvėlaiviai

- Portugalija – didžiausia pasaulyje kamštmedžių augintoja ir eksportuotoja. Maždaug 23 proc. šalies miškų teritorijos užima kamštinių ąžuolų giraitės, vadinamos „montado“. Šios giraitės karštomis vasaromis teikia pavėsį augalams ir prieglobstį gyvūnams, neleidžia perdžiūvusiai žemei virsti dykuma.

- Kamščiai gaminami iš medžių žievės. Pagal Portugalijos įstatymus, pirmą derlių galima nuimti, kai medis yra mažiausiai 25–30 metų, vėliau – tik kas 9 metai. Teigiama, kad taip mažiausiai žalojamas medis ir žievė būna pakankamai stora, kad iš jos būtų galima gaminti kamščius.

- Pirmą ir antrą kartą nuimta žievė yra prastos kokybės, todėl ji keliauja į statybų pramonę. Vyno kamščiams žievė naudojama tik nuo trečiojo derliaus. Nesunku apskaičiuoti, kiek tuomet kamštmedžiui būna metų.

- Kamštiniai ąžuolai ilgaamžiai, jie gali žaliuoti 150–200 metų ir ilgiau. Vienas kamštmedis užaugina tiek žievės, kad jos užtenka 4000 kamščių. Portugalijoje šių medžių tiek, kad per dieną čia pagaminama 40 mln. kamščių.

- Populiarėjantys užsukami aliuminio ir plastikiniai vyno kamščiai smarkiai apkarpė natūralaus kamščio pramonės šakas. Nemažai vyndarių, ypač tiekiančių pigesnį vyną, vis dažniau renkasi pigesnius kamščius. Kai plastikinis kamštis kainuoja vos 35–70, o natūralaus kaina svyruoja tarp 35 centų ir 5 litų, pasirinkimą nulemia skaičiai. Net ir geriausi vyndariai pajuto kartų ekonominės krizės skonį.

- Iš kamščio šiais laikas siuvami ne vien batai ar rankinės. Kamštis virsta modernaus dizaino prausyklėmis, patogiais foteliais, prabangaus automobilio sėdynėmis, dailiomis užuolaidomis ar šviestuvais. Jau kelis dešimtmečius kamštis naudojamas erdvėlaivių detalėms. Šiuo metu mokslininkai iš kamščio kuria lėktuvą ir mezgimo siūlus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.