Negalite įsigyti „Hermes“ rankinės? Susipažinkite su „Petit h“

„Mes neišmetame nieko! Viskas kada nors gali praversti!“ – su tokiu šūkiu mados namai „Hermes“ pristatė savo naująją liniją „Petit h“. „Mažoji h“ nustebino: ji pristato daiktus, pagamintus iš... fabriko atliekų.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Prasauskaitė

Jul 28, 2014, 9:38 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:30 PM

Naujasis prekės ženklas šokiravo daugelį mados gerbėjų: juk „Hermes“ turi pačius brangiausius ir išskirtinius daiktus gaminančių mados namų reputaciją. Galimybės įsigyti garsiąsias „Birkin“ ar „Kelly“ rankines gerbėjams teks laukti kelerius metus, o už šį malonumą jie su džiaugsmu suplos ir keletą dešimčių ar net šimtų tūkstančių litų. Suprantama, kodėl šie rankinukai – retenybė. Vieną jų pagaminti užtrunka apie 20 valandų. Moteris vilioja ir žavi idėja, kad šiuos daiktus jos kada nors galės perleisti savo dukterims: bėgant dešimtmečiams, „Hermes“ aksesuarai įsitvirtino kaip mados klasika.

Būtent dėl to gerbėjai ir vertina jau 177 metus populiarumo neprarandančius Paryžiaus mados namus: jie ne tik parduoda gražius ar brangius daiktus. „Hermes“ pasakoja nuostabią istoriją apie šeimos verslą, apie savo darbą dievinančius geriausius pasaulyje kūrėjus bei amatininkus, kurie gamina tik pačius gražiausius, ilgaamžiškiausius ir kokybiškiausius daiktus pasaulyje. Už šią istoriją, kaip ir už idealią kokybę, klientui tenka susimokėti.

Tikru akibrokštu tapo prieš kelis mėnesius „Hermes“ pristatytas projektas „Petit h“. Kokybė – svarbiausias šio prekės ženklo prioritetas, todėl griežta mados namų meistrų akis negailestingai atmeta visas bent menkiausią defektą turinčias detales. „Hermes“, kaip ir daugelis mados namų, sunaikina visas defektų turinčias ar nepanaudotas medžiagas. Taip saugomasi, kad šios firmos daiktai vėliau neatsidurtų juodojoje rinkoje.

„Petit h“ tapo „Hermes“ įkūrėjo Thierry Hermeso proproproproanūkės Pascale Mussard žaidimų aikštele. Visą gyvenimą „Hermes“ pradirbusi moteris turėjo slaptą kambarėlį, kuriame saugojo į jos rankas patenkančius medžiagų likučius.

P.Mussard taupumo pamokų išmoko iš savo motinos, augusios Antrojo pasaulinio karo metais. „Mes neišmesdavome nieko: nei maisto, nei daiktų. Maistą ruošdavome iš vakardienos likučių, šviežia duona apdžiūdavo – negalėjome jos liesti tol, kol nebus suvalgyta senoji, o šventines dovanas artimiesiems buvau išmokyta pakuoti į namuose randamus likučius“, – laikraščiui „The Wall Street Journal“ pasakojo ji.

Prieš ketverius metus P.Mussard susipažino su papuošalų kūrėju Gilles’iu Jonemannu ir įkalbėjo pabandyti sukurti bendrą projektą. Metus jie dirbo slapčiomis – Pascale bijojo pristatyti šį projektą savo šeimai. Per tą laiką duetas sukūrė šimtą keistų, žaismingų ir praktiškų daiktų prototipų. Gilles’io rankose sudužęs arbatinis tapo skraidančia lempa, o rankinukų likučiai – milžinišku kupranugariu.

Šiandien „Petit h“ kūrybos vadovė Pascale su šypsena prisimena tą dieną, kai turėjo pristatyti savo idėją „Hermes“ vadovaujantiems šeimos nariams. „Buvau pasirašiusi pristatymo kalbą ir perskaičiau ją pažodžiui – bijojau pakelti akis nuo popieriaus lapo ir išvysti žmonių reakciją“, – toks pasirengimas įtikino „Hermes“ šeimą ir ji sutiko pabandyti įgyvendinti „Petit h“.

Dar po dvejų metų naujoji linija buvo pristatyta žiniasklaidai ir mados namų gerbėjams. „Tai laboratorija. Menininkai ir amatininkai turi visišką laisvę sukurti ką nors naujo ir originalaus. Čia bandome naujas technologijas, mokomės vieni iš kitų. Kuriame tik naudojamus, praktiškus daiktus – mes juk ne meno galerija“, – pasakojo Pascale.

Vienas iš nedaugelio apribojimų kūrėjams – „Hermes“ standartus atitinkanti kokybė. Todėl „Petit h“ meistrų rankose defektai pašalinami, o iš to, kas liko, sukuriami nauji pasigėrėjimą keliantys daiktai.

Nieko keista, kad pagaminti kai kuriuos „Petit h“ kūrinius gali užtrukti ir metus. Visi šie daiktai bus arba vienetiniai, arba pagaminti itin mažu tiražu, todėl juos įsigyti, bent jau kol kas, nėra lengva. Keletą kartų per metus jie pristatomi „Hermes“ butikuose skirtingose pasaulio šalyse. Vienintelė Paryžiaus Sen Žermeno rajone esanti „Hermes“ parduotuvė savo klientams siūlo pasidžiaugti nuolatine „Petit h“ kolekcija.

Čia dirbančių meistrų fantazija svaigina: „Hermes“ netinkantis šaukštas bus transformuotas į pakabutį ar lempą, praėjusio sezono spalva dažyta aligatoriaus oda bus panaudota kelioniniam arbatos rankinukui arba dėlionei („puzzle“) , menkų defektų turintys šilkiniai šalikėliai papuoš kėdę, rankinei gaminti netikusios odos atraižos bus susiūtos ir taps originalios formos sėdmaišiu, o sudužusios krištolinės vazos perdarytos į svarmenis.

„Petit h“ sukurtas „skeleto“ rankinukas puikiai pristato ryšį tarp dviejų prekės ženklų. Tai pilka, talpi, iš veltinio pagaminta rankinė, ant kurios pritvirtintas didelis odos gabalas, o jame matomos iškarpytos detalės, skirtos pagaminti vieną garsiųjų „Hermes“ rankinių. Naujasis kūrinys – tarsi lengvai atpažįstamas originalo skeletas.

Nereikėtų tikėtis, kad „Petit h“ taps galimybe pigiau įsigyti dalelę „Hermes“ mados namų. Štai „skeleto“ rankinė kainuoja daugiau nei 7 tūkst. litų, dekoratyvinė odinė jachta su šilkinėmis burėmis atsieis 26 tūkst. litų, o odinė knygų lentyna, primenanti origamio būdu išlankstytą voveraitę, įvertinta 260 tūkst. litų.

„Šiuo projektu mes parodome pagarbą „Hermes“, medžiagoms, kurias naudojame, žmonėms, kurie su mumis dirba, mados namų istorijai. Galbūt „Petit h“ nebus sėkminga, bet aš būsiu pabandžiusi papasakoti „Hermes“ istoriją“, – savo abejones žurnalui „Another“ atskleidė Pascale.

Sunku įsivaizduoti „Petit h“ fiasko, greičiau priešingai – tai dar viena galimybė parodyti aukštai iškeltus „Hermes“ kokybės standartus ir geriausius šiems namams dirbančius talentus. O tai, kad kai kurie „Petit h“ kūriniai stebina, rodos, beprasmiškai demonstruojama prabanga, nėra svarbu. Mados namai „Hermes“ niekada nesistengė būti tokie kaip visi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.