10 vieta. Avižų košė
Ji sumažina cukraus kiekį kraujyje, naudinga esant sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui, pablogėjus virškinimui. Ji normalizuoja virškinamojo trakto darbą, todėl naudinga, jei kamuoja vidurių užkietėjimas ar paleidimas.
9 vieta. Česnakai
Česnakai mažina kenksmingų medžiagų poveikį organizmui, plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, gerina širdies raumens ir galvos smegenų ląstelių darbą. Mažina vėžinių susirgimų riziką.
8 vieta. Žalioji arbata
Dėl antioksidacinių savybių puodelis žaliosios arbatos prilygsta daržovių porcijai. Joje yra daug medžiagų, neleidžiančių išsivystyti vėžiniams, širdies ir kraujagyslių susirgimams. Ši arbata sumažina cukraus ir cholesterino (cholesterolio) kiekį kraujyje.
7 vieta. Jūrinės žuvys
Kaip rodo atlikti tyrimai, valgant riebias jūrines žuvis 5 kartus per savaitę dėl jose esančių nesočiųjų riebalų rūgščių ir beta karoteno 54 procentais sumažėja insulto rizika.
6 vieta. Kakava
Kakava turi labai daug stiprių antioksidantų. Kakavos pupelėse jų daugiau negu žaliojoje arbatoje. Dažnai vartojant produktus, kurių sudėtyje yra kakavos, sumažėja vėžinių susirgimų, skrandžio opos, šienligės tikimybė ir sustiprėja organizmo imunitetas.
5 vieta. Kviečių daigai
Vienas vertingiausių maisto produktų. Iš organizmo šalina šlakus ir toksinus, normalizuoja virškinamojo trakto mikroflorą. Reguliuoja medžiagų apykaitą ir aktyvina imuninę sistemą.
4 vieta. Obuoliai
Obuoliuose yra pektinų, antioksidanto kvercetino, geležies, jodo. Reguliariai valgant obuolius išsivalo organizmas, sumažėja cholesterino lygis ir tikimybė susirgti vėžiu bei širdies ir kraujagyslių ligomis.
3 vieta. Vynuogės
Tamsiose vynuogėse (kuo tamsesnės, tuo geriau), ypač jų luobelėse ir kauliukuose, labai daug resveratrolio – vieno pačių stipriausių antioksidantų. Jo veikimas dešimtis kartų stipresnis už vitamino E.
2 vieta. Pomidorai
Vienas stipriausių natūralių antioksidantų yra likopenas. Pomidoruose jo yra daugiausia. Likopenas turi teigiamą įtaką imuninei sistemai, greitina audinių atsinaujinimą, sumažina vėžinių susirgimų riziką.
1 vieta. Mėlynės
Mėlynės yra pats turtingiausias antocianidinų – pačių stipriausių natūralių antioksidantų – šaltinis. Šios uogos ne tik stiprina regėjimą, bet ir atkuria daugelį organizmo funkcijų ir trukdo senėjmo procesui: padidėja ląstelių membranų pralaidumas ir sumažėja uždegiminiai procesai. Pagerėja nervinių impulsų perdavimas, dėl to sumažėja rizika susirgti Parkinsono, Alzheimerio ligomis. Be to, mėlynės stiprina kraujagyslių sieneles, mažina cukraus kiekį kraujyje.