Jauną stilistę Gretą Ūbaitę užbūrė barokinė miesto legenda

Stilistinių idėjų šou „Exit To The City“ ne tik sujungia madą, urbanistinę muziką, videoprojekcijų meną, bet ir suteikti sceną jauniems, talentingiems kūrėjams. Tokiems kaip, pavyzdžiui, Greta Ūbaitė – Justino Vienožinskio menų fakulteto studentė, besigilinanti į įvaizdžio dizaino specialybę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:33 PM

Ji kartu su plaukų stilistės Ingos Rimkevičienės komanda dirba prie paslaptingos ir intriguojančios bendrojo įvaizdžio stilistinės kolekcijos „Miesto legendos“.

„Mėgstu eksperimentuoti su apranga, kurti drabužių transformacijas, keisti jų paskirtį, todėl neretai mano garderobe sijonas virsta šaliku, šalikas - megztiniu, megztinis - kelnėmis, ir panašiai,“ – pasakoja 20-ties metų jaunoji stilistė, neslepianti, kad darbas šiame projekte jai tapo nemenku iššūkiu.

- Greta, kas tave pastūmėjo į šitą avantiūrą?

- Na, visų pirma, tai mano fakulteto dėstytojai, jau senokai įžvelgę mano potencialą. Nesu projektuose naujokė: teko nemažai prisidėti prie įvairių televizinių reklamų, kino filmų, fotosesijų kūrimo. Tačiau būti lygiateise komandos nare ir pateikti ne vien idėjų brėžinius, bet ir imtis jų realizavimo – man tai kol kas debiutas.

Prisipažinsiu - be galo intriguojantis ir įtraukiantis: tik pradėjęs dirbti tokioje komandoje supranti, kiek daug žmonių reikia pajungti, kad pirminė idėja įgytų formą ir „kūną“.

- Papasakok daugiau apie kuriamą kolekciją intriguojančiu pavadinimu „Miesto legendos“ – kas tai bus?

- Pagrindinė mūsų tema – per šiuolaikinę prizmę perleistas barokas. Tai toli gražu nėra man artima tema – barokinės išdidintos formos, nėriniai, auksas tikrai neatspindi mano kūrybinės krypties, atvirkščiai, aš gyvenime vadovaujuosi principu „mažiau yra daugiau“ (kas visai netinka baroko epochai), ir iš praeities meno krypčių man savo estetika kur kas artimesnis, pavyzdžiui, Senovės Egiptas.

Tačiau kita vertus, taip dar įdomiau: visa galva pasinėriau į šitą užduotį, vaikščiojau su fotoaparatu Vilniaus gatvėmis, ieškodama barokinio įkvėpimo formose, architektūrinėse linijose ir erdvėse.

Labai pravertė ir mados istorijos, istorinio kostiumo paskaitos. Jeigu ir jums paviršutiniškai atrodo, kad barokas – tai vien tik puošnumas, prabanga ir išpūstas grožis, tai pasistengsime kolekcijos demonstravimo metu parodyti ir kitą, ne tokią gražią baroko pusę.

Kad anapus vapsvos liemenį sukuriančių korsetų slėpėsi tūkstančiai nuo mažumės sužalotų mergaičių, kurias korsetais suvaržydavo jau nuo penkerių metų. Kad po pudruotu veidu aristokratija mėgino paslėpti sifilio dėmes.

Kad žmonės retai kada išgyvendavo ilgiau kaip 30 metų, o triukšminguose nesibaigiančiuose vakarėliuose niekas nebuvo savimi – žmonės slėpėsi po daugybe kaukių. Juk barokas tai buvo teatras.

Būtent tai ir pamėginsime atskleisti nuostabia, prabangių baroko formų ir hiperbolės kupina modelių išvaizda – šukuosenomis, kostiumais, po žvilgančiomis kaukėmis paslėptais veidais – kurie taps negailestingu kontrastu choreografijai: skausmingiems, nenatūraliems judesiams.

Plaukų stilistė, kūrybinės komandos vadovė Inga Rimkevičienė:

„Drąsiai galiu sakyti, kad mūsų kolekcijos autoriai – visa komanda. Pradedant koncepcija, baigiant galutiniais sprendimais bei jų realizavimu - savo indėlį įnešė visos narės: nuo mano kolegių plaukų stilisčių, iki grimo, kostiumų ir šokio profesionalų.

Nebijau pavartoti žodžio „profesionalas“: na tai kas, kad vieni komandos nariai savo darbą daro jau keliolika metų, o kiti, kaip kad Greta, šioje srityje dirba tik kelerius metus.

Mane žavi tokių jaunų žmonių sugebėjimas susikoncentruoti, atkaklus ieškojimas originalaus, kitokio žvilgsnio. Man atrodo, kad būtent iš tokios komandos – kurioje susijungia ambicinga jaunystė ir nuosekli patirtis – gimsta patys šauniausi darbai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.