Londono mados savaitėje padvelkė gamta ir jūra

Praūžus įspūdingai Niujorko mados savaitei, 2015 metų pavasario ir vasaros mados pristatymai persikėlė į Londoną. Konceptualia mada pasižyminčiame mieste kaskart naujausias kolekcijas pristato būrys jaunų kūrėjų ir visame pasaulyje dievinamų mados ženklų dizainerių.

Londono mados savaitė.<br>AOP, AP ir „Scanpix“ nuotr.
Londono mados savaitė.<br>AOP, AP ir „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rugilė Ereminaitė

Sep 24, 2014, 12:59 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:18 PM

Londono mados savaitėje išsiskyrė išties įdomios kolekcijos, o jų stebėti susirinko daugybė įžymybių. Mados savaitės nepraleido iš Niujorko atskubėjusi amerikietiškojo „Vogue“ redaktorė Anna Wintour, supermodeliai Cara Delevingne, Kate Moss, atlikėjos Rita Ora ir Nicole Scherzinger, stiliaus dievaitė Olivia Palermo bei daug kitų žvaigždžių.

Dizainerio Christopherio Bailey ateinančiam pavasariui ir vasarai sukurta „Burberry Prorsum“ kolekcija buvo dedikuota britiškam menui ir gamtai: spalvingi modeliai dekoruoti dailiais užrašais, pasiskolintais iš senovinių angliškų knygų, įvairiais augalų ar gyvūnų motyvais, pasiūti iš gamtai būdingų spalvų. Ant podiumo vyravo spalvingi kailio imitacijos švarkeliai ir paltai, gamtos motyvais ištapytos šilko suknelės bei tekstais marginti lietpalčiai.

Dizaineris džiaugėsi, kad jam pavyko gamtos grožį perkelti į šią kolekciją ir suderinti tokius audinius kaip šilkas, džinsas ar gabardinas. Įdomu tai, kad kolekcijoje – vien tik patogūs batai. Pavasariui dizaineris nesukūrė nė vienos aukštakulnių poros, tačiau pasiūlė lengvų sandalų ar naujų mados tendencijų viršūnėje jau spėjusių įsitvirtinti sportbačių modelių.

Daug dėmesio kolekcija sulaukė ir ne tik dėl originalios dizainerio pasirinktos temos. Ko gero, didžiausiomis ne tik vakaro, bet ir visos savaitės žvaigždėmis tapo supermodeliai C.Delevingne ir K.Moss. Nors naujo „Burberry“ aromato veidais tapę modeliai ir nežingsniavo podiumu, išdidžiai stebėjo kolekcijos pristatymą pirmojoje eilėje.

Mados maištininkė 73-ejų Vivienne Westwood, pristatydama kolekciją šiltajam sezonui, liko ištikima sau. Pristatymas vyko likus vos keletui dienų iki referendumo Škotijoje, kai šalies gyventojai turėjo apsispręsti dėl atsiskyrimo nuo Didžiosios Britanijos. Šią idėją karštai palaikanti dizainerė pademonstravo savo politines pažiūras – kolekcijos pristatyme pasirodė segėdama ženklelį su užrašu „Yes“.

Kurdama šiltajam sezonui skirtą kolekciją V.Westwood nieko per daug nenustebino. Kaip ir maištui, ji liko ištikima fatališkos moters įvaizdžiui. Bet tik ne naujausioms sezono tendencijoms.

Klasikos mėgėjas Tomas Fordas derino blizgius tamsios spalvos audinius. Londono mados savaitėje jo kolekcija atrodė išties kontrastingai. T.Fordas ateinantį sezoną moteriai pasiūlė prabangų, seksualų ir vėlgi fatališką įvaizdį. Tam jis pasitelkė permatomus audinius – iš jų pasiūtos palaidinės ar suknelės vos dengia modelio krūtinę. Pavyzdžiui, daugelio kolekcijos modelių krūtinės puošmena – tik blizgūs akmenys ar žvyneliai.

Dizaineris pasiūlė tiek visiškai trumpų, tiek žemę šluojančių sijonų, jiems parinko baltą, aukso ar juodą spalvą. Jei T.Fordas ir eksperimentavo, tikrai ne spalvomis, o nuogo kūno demonstravimu. Vienas subtilesnių kolekcijos modelių – klasikinės plačios kelnės.

Dizaineris Paulas Smithas irgi nenutolo nuo klasikos. Šiltojo sezono kolekcijai jis pasirinko modernios klasikos siluetus, ramią spalvų paletę. 2015 metų pavasario ir vasaros modelius dizaineris siuvo iš baltos, smėlio ir melsvos spalvos audinių. Naujausi modeliai kiek primena dešimtojo dešimtmečio madą ar vasariškus retro stiliaus atvirukus. Kolekciją sudaro neįliemenuotos, trapecijos formos suknelės ir tunikos, platūs šortai, patogūs trumpi džemperiai. Viskas kolekcijoje mena atostogas – kai kurie modeliai pasiūti iš dryžuotų audinių, primenančių rankšluosčius.

Daug dėmesio mados savaitėje sulaukė ir „Topshop Unique“ kolekcija. Galbūt iš dalies ir dėl to, kad jos veidu tapo ir ant podiumo žingsniavo pati C.Delevingne. Šio prekės ženklo ateinančio sezono kolekcija ne ką mažiau dvelkė atostogų dvasia, tačiau priminė kiek prabangesnes atostogas. Ant podiumo šmėžavo tiek lengvos gaivių spalvų romantiškos suknelės, tiek sportinio stiliaus apdarai. Kolekcijos kūrėjai šiltajam sezonui pasiūlė ir patogių megztukų, ir trumpučių šortų, ir šiuo metu vėl podiumus užkariaujančių kelnių aukštu juosmeniu.

Mados namai „Mulberry“ ateinančio sezono kolekcijoje panaudojo daug skaitmeninės mados elementų. Kolekciją būtų galima pavadinti ir kiek egzotiška, mat suknelės margintos įspūdingais augalų raštais, lengvų audinių palaidinės derinamos su odiniais mini sijonais, o safario stiliaus marškiniai ar lietpalčiai – su kompiuteriniais raštais margintais blizgiais švarkais.

Valiūkiška ir gamtos motyvais paremta mados namų „Giles“ kolekcija. Dizaineris Giles’is Deaconas į madą nusprendė įlieti vaikystės spalvų, tad pavasariui ir vasarai skirta kolekcija primena apdarus iš pasakos. Ateinantį sezoną jis pasiūlė vilkėti plazdančias plačias šilko sukneles su paukščių plunksnų motyvais, žemę šluojančias blizgias sukneles, pasiūtas tarsi iš karpinių, tunikas, ant kurių raitosi gyvatės, ar ant peties ranką uždėjęs leopardas.

Škotas Christopheris Kane’as pristatė ramią ir santūrią kolekciją. Kaip pagrindinį motyvą dizaineris pasirinko jūrininko virvę. Kolekcija labai elegantiška, ją daugiausia sudaro klasikinio tipo kostiumėliai, šilko suknelės su tiulio detalėmis ar net kiek per saldūs balerinos tipo sijonėliai. Tačiau kaip prieskonis – kostiumėlių akcentu tapę virvės imitacijos dirželiai, vien tik iš permatomo audinio pasiūtos ir virvėmis dekoruotos suknelės ar skaitmeniniai virvės imitacijos atspaudai. Tiesa, kolekcijai pasirinktos tik subtilios spalvos – juoda, balta, mėlyna, pilka ir tamsiai raudona.

Atidavė duoklę masėms

Londono mados savaitės pradžios proga dizaineris Christianas Cowanas-Sanluisas pristatė rožinę plačiakraštę skrybėlę su integruotu planšetiniu kompiuteriu „Acer“. Ją dizaineris pavadino „Asmenukių sombreru“.

Išmanusis sombreras sukasi 360 laipsnių kampu, taigi sukuriama galimybė atrasti gražiausią kampą asmenukei.

„Lėtai sukinėdami kompiuterio ekraną iš kairės į dešinę galite ne tik atrasti geriausią kampą fotografijai, bet ir daug išmokti apie apšvietimą, išvysti, kaip įvairios ekspresijos staiga pakeičia jūsų veidą. Taip jūs sukuriate tobulą akimirką socialinėms medijoms“, – aiškino sombrero kūrėjai.

Vartotojai į planšetinį kompiuterį gali atsisiųsti bet kokių programų – socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ programos įrašytos iš anksto.

„Naršymas socialiniuose tinkluose dar niekada nebuvo toks glamūrinis“, – tikino asmenukių skrybėlės kūrėjai.

Tiesa, ši skrybėlė – tik parodomoji. Kol kas nėra galimybės jos įsigyti.

Londono mados savaitės pradžia – su protestais

Londono mados savaitė prasidėjo su lengvo skandalo prieskoniu. Atidarymo dieną mados kūrėjus ir jos mėgėjus kiek sutrikti privertė nepalankiai nusiteikę kovotojai dėl gyvūnų teisių. PETA aktyvistės Londono mados savaitės atidarymo renginyje pasirodė vilkėdamos vien apatinius ir ant galvos užsidėjusios gigantiškas triušių galvas.

Protestuodamos prieš triušių kailių naudojimą mados pramonėje trys PETA aktyvistės su plakatais pasirodė tiesiog prie Londono širdyje esančio kultūros ir meno centro „Somerset House“, kuriame mados savaitė tradiciškai vyksta nuo 2009 metų.

Atrodo, kad gyvūnų teisių aktyvistai rankų nuleisti neketina, nors daugelis britų dizainerių, tarp kurių – Vivienne Westwood ir Stella McCartney, savo kolekcijose naudoti gyvūnų kailį jau yra atsisakę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.