Milano mados savaitė: žvilgsnis į praeitį

Kad ir kokios svarbios būtų mados savaitės Londone, Niujorke ar Paryžiuje, daugiausia žvilgsnių krypsta būtent į Milano mados savaitės podiumus. Šį kartą dauguma Milane 2015 metų pavasario ir vasaros kolekcijas pristačiusių dizainerių atsigręžė į praeitį.

Milano mados savaitėje - lietuvaičių desantas: (iš kairės) Deimantė Misiūnaitė, Agnė Končiūtė, Gabrielė Regesaitė.<br>Scanpix ir AP nuotr.
Milano mados savaitėje - lietuvaičių desantas: (iš kairės) Deimantė Misiūnaitė, Agnė Končiūtė, Gabrielė Regesaitė.<br>Scanpix ir AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rugilė Ereminaitė

2014-09-30 22:32, atnaujinta 2018-01-29 02:04

Milane pristatomos gatavų drabužių kolekcijos daugiausia įtakos turi ateinančio sezono garderobui ir masinių gamintojų parduotuvių asortimentui.

Kaip ir Niujorke bei Londone, čia ant podiumų karaliavo gėlių tema. Lyg susitarus Milano dizainerių kolekcijų tema – 7-asis ir 8-asis dešimtmečiai: nuo nerūpestingus hipių laikus menančių neįpareigojančių modelių iki rafinuotų Audrey Hepburn laikų suknelių, rašo  „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Tačiau tai tik kontūrai. Apskritai, kaip ir visada, Milano mados savaitė buvo marga, o kai kurie kūrėjai netgi pateikė staigmenų. Tiesa, neaišku, ar mados mėgėjus jos maloniai nustebino. Puikus pavyzdys – „Moschino“ kolekcija. Viena aišku, kad mados kūrėjai vis labiau orientuojasi į jauną klientę.

Kad ir kaip būtų, džiugu yra tai, kad Milane vėl triumfavo keletas lietuvaičių. Bene daugiausia kolekcijų iš visų lietuvių modelių Milane pristatė neseniai sužibėjusios Kristina Petrošiūtė ir Gabrielė Regesaitė. Lietuvaitės kai kurias kolekcijas netgi pristatė kartu.

„Dolce & Gabbana“ buvo vieni tų mados namų, kurie ateinančio sezono mados tendencijas pateikė kiek originaliau nei kiti. Šioje kolekcijoje gėlės pražydo ant ispaniškos tematikos modelių. Kolekcija buvo įkvėpta Ispanijos kultūros įtakos Sicilijai XVI–XVII amžiais. Tad kolekcijoje daug kraujo raudonos, juodos ir baltos spalvų – paletė šiek tiek primena ispanų pamėgtą koridą.

Neskaitant įmantrių gėlių siuvinėjimų, dėmesį verta atkreipti į flamenko tipo ilgus ir stambiomis klostėmis krintančius sijonus, švarkus, kurių pečiai išsiuvinėti savotiškais antpečiais, bei matadoro apsiaustą primenančius paltus.

Ant šių mados namų podiumo pasirodė ne tik G.Regesaitė ir K.Petrošiūtė. Prie jų prisidėjo Agnė Končiūtė, Deimantė Misiūnaitė ir Morta Kontrimaitė. Kolekciją taip pat pristatė ir populiariosios Kim Kardashian sesuo Kendall Jenner.

Lietuvės pristatė ir „Marni“ kolekciją, kuri išsiskyrė preciziškumu, įspūdingais gėlių spaudiniais ant audinių ir įdomiu asimetrišku kirpimu. Kolekcijoje vyravo ramios balta, pilka, žalia spalvos. modeliai gana minimalistiniai, pasiūti iš ne itin prabangių audinių, tačiau įkvėpti rytietiškos ramybės ir kultūros. Pledo tipo paltus ir tokio pat tipo minkštas sukneles kolekcijos kūrėjai nusprendė perjuosti plonais tarsi lynas diržais – toks kontrastingas sprendimas kolekcijai suteikė šiek tiek miestietiško griežtumo.

„Giorgio Armani“ kolekciją galima pavadinti išties labai subtilia ir moteriška. Tokį įspūdį sukuria jau vien smėlio spalva, kuri kolekcijoje yra vyraujanti. Itin dailus trumpų suknelių kirpimas, žemę siekiantys plazdantys šilko sijonai ir plačios kelnės, perregimi ir švelnūs audiniai. Smėlio kopų įkvėpti modeliai išties turėtų leisti pasijusti esant komforto zonoje. Net ir vakarui dizaineris šį kartą pasiuvo visiškai lengvas klasikinio stiliaus organzos sukneles. Šią kolekciją demonstruoti teko garbė ir garsiajai manekenei Augustei Abeliūnaitei.

G.Regesaitė nuostabiai atrodė ir ant „Emporio Armani“ mados namų podiumo. Ši kolekcija visus nuginklavo ryškia rugiagėlių mėlynumo spalva. Nors ši spalva dominavo mados namų rudens ir žiemos kolekcijoje, ji užtikrintai brausis ir į šiltojo sezono garderobą. Kas paneigs, kad rugiagėlių mėlyna – išties tobula spalva vasarai. Milane „Emporio Armani“ pristatė daugybę sportinių švarkų ir plačių aukšto liemens šortų, kelnių ir sijonų, kuriuos puošia įvairaus storio dryžiai – jie, o ne originalus kirpimas ir atspindi pagrindinę kolekcijos idėją. Tiek prie klasikinių baltų kelnių, tiek prie sportinių suknelių dizaineriai derino sportinio tipo batelius su raišteliais. Kolekcijoje nėra ir itin prabangių aksesuarų – masyvūs papuošalai pagaminti iš plastiko, vėlgi mėlynos spalvos.

G.Regesaitė kartu su A.Abeliūnaite pasirodė ir ant dizainerės Albertos Ferretti podiumo. Pati dizainerė prieš kolekcijos pristatymą sakė: „Šia kolekcija norėjau išreikšti apie save galvojančių moterų laisvės jausmą.“ Tad pavasariui ir vasarai sukūrė laisvos ir hipiškos merginos stilių. Podiumu modeliai žingsniavo vilkėdami ilgas ir plazdančias gėlėtas sukneles, puoštas ir siuvinėtas gėlėmis, dekoruotas ilgais hipiškais kutais. Ploni ir perregimi audiniai sukūrė itin lengvą ir tarsi ore plazdantį įvaizdį. Tokiais apdarais pasidabinusi moteris ateinantį sezoną turėtų pasijusti kaip tikra gėlių fėja.

Stebėję „Etro“ kolekcijos pristatymą tikriausiai vėl mintimis nusikėlė į 8-ąjį dešimtmetį, kai buvo gyva laisvės dvasia ir skambėjo atlikėjo Jimo Morrisono dainos. Į šį laikotarpį turėjo įsijausti ir kolekciją pristačiusi G.Regesaitė.

„Etro“ kūrėjų akimis, 2015 metų pavasaris ir vasara bus kupini linksmų hipių laikų prisiminimų. Kolekcijoje vyravo spalvinga indėnų kultūros estetika – etniniai raštai, kutai, mediniai karoliukai, daugybė amuletų tipo aksesuarų, verstos odos ilgaauliai, tautines juostas primenantys diržai.

Ateinantį sezoną mados namai siūlo rinktis ne tik margaspalves sukneles, bet ir džinsinius marškinius bei trumpus šortus, pledo tipo sukneles ir tunikas. Kolekcijoje svarbus ir šiltojo sezono akcentas – ant spalvingų drabužių dėvimas ne ką mažiau įmantriai siuvinėtas švarkas ar liemenė.

G.Regesaitei teko pristatyti ir „Just Cavalli“ kolekciją, kuri priminė vasariškų festivalių dvasią. Tiesa, kolekcijos modeliai šiltajam sezonui pranašauja ne tik laisvę, bet ir atskleidžia moters seksualumą. Itin eklektiška ir bohemiška kolekcija vasarai padiktavo garderobą iš geometriniais raštais, gėlėmis bei dryžiais margintų audinių. Vėlgi modeliai labai priminė hipių laikus, mat šiltajam sezonui mados namai pasiūlė įvairių klostėmis krintančių sijonų ir suknelių modelių, platėjančių kelnių, plačių odos diržų. Savo sprendimą sukurti tokią kolekciją paaiškino ir pats Roberto Cavalli – vasara, juk laikas linksmybėms, šokiams ir muzikai.

Senus laikus prisiminė ir Milane kolekciją pristatę „Gucci“ mados namai. Kolekcijai buvo panaudota daug ryškių spalvų verstos odos ir kailių, mezginių. Prabangūs audiniai derinami tiesiog prie elementariausių vyriško kirpimo džinsų. Iš ryškiaspalvio džinsinio audinio buvo pasiūtos netgi kelius siekiančios suknelės, kiek militaristinį stilių primenantys paltai. Kolekcijoje vyravo žalia, tamsiai raudona, geltona spalvos.

Tikriausiai tinkamesnio žodžio nei vintažas kolekcijai apibūdinti ir nebūtų buvę galima sugalvoti.

Panašios tematikos laikėsi ir „Prada“. Dizainerė Miuccia Prada taip pat pasinaudojo 8-ojo dešimtmečio mados elementais. Tokių nailoninių kojinių, gėlėtų suknelių ar megztinių nesunkiai būtų galima aptikti ir močiutės spintoje. Kolekcijoje vyravo neįprastos tekstūros ir spalvų įvairovė. Kurdama kolekciją dizainerė greičiausiai nostalgiškai svajojo apie intelektualią ir mielą 8-ojo dešimtmečio merginą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio