10 populiariausių mitų apie celiulitą

Žiūrėdamos į manekenes žurnalų viršeliuose ar ant podiumų kone visos moterys nuliūsta: kas gi man ne taip, kad negaliu pasidžiaugti tokiu stangriu užpakaliuku, kur mano tobulas kūnas? „Apelsino žievelė“ ir būdai atsikratyti jos – viena iš tų temų, kuria gausu ne tik tikrų faktų, bet ir daugybė mitų. O kuo tikėsime, pasirinkime pačios. Pateikiame 10 populiariausių mitų apie moterų priešą celiulitą.

Celiulitą kur kas labiau nei genetika veikia hormonai, riebus ar saldus maistas, nemeilė sportui ar tingulys.<br>123rf. nuotr.
Celiulitą kur kas labiau nei genetika veikia hormonai, riebus ar saldus maistas, nemeilė sportui ar tingulys.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 30, 2014, 1:10 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:24 AM

1. Celiulitas – riebalų organizme perteklius.

Tai ne visai tiesa. Celiulitas – tai riebalinių ląstelių sankaupa tarp odos ir raumenų tam tikroje kūno vietoje. Bėgant laikui vidiniai procesai moters organizme lėtėja, svoris kinta, jungiamasis audinys silpsta, todėl celiulitas tampa labiau pastebimas. Jo atsiradimo galima išvengti pirmiausia sveika mityba ir sveiku gyvenimo būdu.

2. Lieknos merginos neturi celiulito.

Celiulitą turi visos merginos. Taip jau sutvarkė motulė gamta. Ir šis faktas akivaizdus tampa prasidėjus maudymosi sezonui – kartais net visiškai perkarusi mergina nustebina savo užpakaliuku pasisukusi į mus nugara. Toks vaizdas tikrai nėra retas atvejis. Dietologai tvirtina, kad celiulitui tas pats, koks jūsų svoris. Jis yra. Kaip aiškiai „apelsino žievelė“ matosi, priklauso nuo to, kuria iš 4 formų pasireiškęs celiulitas. Tai priklauso nuo moters amžiaus, neigiamos aplinkos poveikio, streso ir nuolat svyruojančio svorio.

3. Jei numesi svorio, išnyks ir celiulitas.

Tai vienas viltingiausių mitų. O, kad viskas būtų taip paprasta! Realybėje nukritę kilogramai, o jei dar tai įvyko per gana trumpą laiką, kaip tik gali išryškinti celiulitą. Juk metant svorį pirmiausia iš organizmo pasišalina vanduo, oda praranda elastingumą, stangrumą. Būtent todėl iš treniruočių nereikia išmesti kardiotreniruoklių, jėgos ir tempimo pratimų. Tai raumenims suteiks tonuso ir tuo pačiu skaido riebalus. Jei planuojate treniruotę, daugiau laiko skirkite prisėdimams ir įtupstams – šie pratimai nepamainomi kovoje su „apelsino žievele“.

4. Ačiū tau, mama!

Mes juk jau išsiaiškinome, kad celiulitas – kiekvienos merginos palydovas. Todėl nurašyti jo atsiradimą ant savo šlaunų mamai (mat ji irgi turi šį „džiaugsmą“), t. y. genetikai, mažų mažiausiai neteisinga motinos atžvilgiu. Ji dėl to nekalta!

Žinoma, iš tėvų mes paveldime tam tikrus figūros ypatumus. Tačiau celiulitą kur kas labiau nei genetika veikia hormonai, riebus ar saldus maistas, nemeilė sportui ar tingulys.

5. Anticeliulitinės priemonės – neveiksmingos.

Nepaisant to, kad tikroji celiulito atsiradimo priežastis slypi giliai po oda, anticeliulitinės priemonės gali būti net ir labai naudingos. Jos išlygina jūsų odą ir suteikia jai elastingumo, stangrumo. Norimo odos švelnumo ir lygumo, pavyzdžiui, visada suteiks kofeinas. Stebuklas: espreso ar kapučino kavos gėrimas skatina celiulito atsiradimą, o kavos tirščių naudojimas išoriškai padeda viso to atsikratyti.

6. Naminis masažas nuo celiulito neišgelbės.

Šiame teiginyje yra dalis tiesos – mat viskas priklauso nuo masažo, kuriuo lepinsitės, kokybės. Norint išjudinti po oda esančias riebalų sankaupas reikia arba aparatinio, arba gilaus ir kasdienio 60-ies minučių masažo namų sąlygomis. Čia neapsieisite be pagalbininkų – pačiai sau pasidaryti pilnavertį masažą jums tikrai nepavyks.

Be to, ir pagalbininkai turi žinoti, kad braukymas delnu per kūną – tikrai ne masažas. Reikia tapšnoti probleminę zoną ir stipriai spaudinėti pirštais. Kosmetologai rekomenduoja spausti taip, kad probleminė zoną vienu metu būtų veikiama iš abiejų pusių. Taigi, jei ruošiatės tokiam masažui, pamirškite malonumą ir atsipalaidavimą mažiausiai valandai. Ir džiaukitės gražiais rezultatais, net jei jie pradės matytis tik po kelių mėnesių.

7. Riebalų nusiurbimas – išsigelbėjimas nuo celiulito.

Daugelis merginų tampa šio mito aukomis! Po chirurginio įsikišimo – pavyzdžiui, kai nusiurbiami riebalai, – jos atsipalaiduoja ir nustoja savimi rūpintis. Naivuolės tiki, kad riebalų sluoksnis nesugrįš ir dabar jau jos amžinai bus lieknos ir stangrios. Nieko panašaus: net jei celiulitas nesugrįš į tą vietą, su kuria padirbėjo specialistai, jis tikrai susiras sau tinkamų vietų jūsų kūne.

Riebalų nusiurbimas kainuoja nemažai, o ir reabilitacijos periodas gana ilgas. Sutikite, apmaudu ryžtis tokiam žingsniui ir paskui graužti nagus ir koneveikti save dėl tingumo sporto salėje ir nesusilaikymo nuo netinkamo maisto. Taigi, norint išsaugoti gautus rezultatus, reikia įjungti visas valios pastangas ir neapsileisti.

8. Vanduo neturi jokios įtakos „duobučių“ atsiradimui. 

Tai melas. Saikas reikalingas net patiems naudingiausiems įpročiams. Apie gazuotų ar saldžių gėrimų, alkoholio žalą žino visi. Tačiau pakenkti gali ir vandens perteklius – organizmui tai gali iškrėsti piktą pokštą celiulito pavidalu. Pasiskaičiuokite savo paros normą: kiekvienam jūsų kilogramui per parą reikia 30 mililitrų vandens. Nei daugiau, nei mažiau.

9. Vyrai neturi celiulito.

Būna, kad celiulitas atsiranda ir vyrams, tačiau tai dažniau – išimtis iš taisyklės. Esmė ta, kad moterų jungiamasis audinys elastingesnis, o hormonas estrogenas skatina riebalų formavimąsi. Tuo tarpų vyriškas hormonas testosteronas riebalus degina. Be to, estrogenas yra svarbus kraujo cirkuliacijos procesui. O kraujas perneša maistingas medžiagas bei skatina kalogeno gamybą. Su amžiumi jo kiekis mažėja, o tai jūsų kūną daro atviresnį celiulitui.

10. Celiulito nugalėti neįmanoma.

Kautis su šiuo reiškiniu ir reikia, ir galima. Tačiau pergalė dažnai reikalauja didžiulių pastangų. Svarbu nuolat dirbti su savimi, o ne pripuolamai ar tada, kai vieną savaitgalį per kelis mėnesius nutarėte „pasilepinti“. Tinkamas nusiteikimas, sveika mityba, reguliarus sportavimas – štai ko jusm reikia, kad džiaugtumėtės pergale prieš „apelsino žievelę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.