7 batų meistro patarimai, kokius aukštakulnius rinktis žiemą

Išsirinkus kokybiškus ir stilingus batus, šaltojo sezono vargai nesibaigia. Kaip juos prižiūrėti šaltu ir drėgnu oru, patarė avalynės dizaineris Žanas Maslauskas.

Jei nėra minusinės temperatūros ir keliaujate automobiliu – nešalta žiemą vaikštinėti ir su bateliais.<br>AOP nuotr.
Jei nėra minusinės temperatūros ir keliaujate automobiliu – nešalta žiemą vaikštinėti ir su bateliais.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2015, 4:25 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:35 PM

1. „Žmonės klysta manydami, kad kuo storesnis kailis viduje, tuo šilčiau, tai – netiesa. Viskas priklauso nuo pado storio ir gumos struktūros. Žieminiai batai turėtų būti odiniai, minkšti, elastingi, taip pat turėtumėte jausti pado lipšnumą – tokia guma panaši į žieminių automobilių padangų“, – sakė jis.

2. Renkantis šiltus batus nebūtina paaukoti grožio ir stiliaus, tiesa, tokius batus gali tekti siūdintis. „Žieminiai batai tikrai gali būti madingi, spalvoti, šilti, neslidūs ir gražūs. Į viena gali būti sudedama viskas, ko reikia žiemai“, – tikino dizaineris.

3. Avalynės priežiūrai reiktų rinktis mūsų šalies gamintojų tepalus, tik gaila, kad jie skirti tik lygiai odai – ne verstai ar lakinei. Užsienio gamintojų tepaluose pridėta labai daug dažų – maždaug po mėnesio šių tepalų naudojimo, ant batų susidaro storas dažų sluoksnis, kuris vėliau trūksta, lūžta su visa oda. Žanas įspėjo, kad batų tepalai su kempinėlėmis tinka tik kulnų ir batų kraštų valymui.

4. „Prie batų taisymo praleidau nemažai laiko, tai galiu drąsiai teigti, kad  net ir aksominiai, medžiaginiai batai gali būti nešiojami žiemą, tačiau tik sausu oru, kad neįsigertų drėgmė. Verstos odos batai prieš avėjimą turi būti impregnuojami visais metų laikais“, – sakė dizaineris.

5. Peršlapusius batus jis pataria džiovinti į batų vidų įdedant popierinio rankšluosčio ar tualetinio popieriaus. Avalynę galima džiovinti ir ant šildomų grindų, kurių temperatūra neturėtų viršyti 35 laipsnių šilumos. Džiovinimas ant radiatorių ar pečių batams labai kenkia.

6. „Druską valyti galima acto tirpalu – 9 proc. actą reikia lygiomis dalimis praskiesti su vandeniu, juo gerai įtrinti pažeistas vietas, po to nuplauti su paprastu šiltu vandeniu ir leisti natūraliai išdžiūti. Jei druska nebus pažeidusi odos struktūros, tikrai išsivalys. Svarbiausia, neleisti dėmėms įsisenėti“, – aiškino Ž.Maslauskas.

7. Toms, kurios net ir žiemą aukšakulnių neiškeičia į patogesnius lygiapadžius batus, Ž.Maslauskas taip pat turi keletą patarimų: „Patarčiau rinktis batelius platesne pakulne – jie stabilesni. Žieminių moteriškų padų kulnai turėtų siekti 4-6 cm, bet ne daugiau. Nusipirkus batus geriausia iš karto pakalti kaučiuku – tai kulnus apsaugo nuo nunešiojimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.