Aura Jakštė įkvėpta gamtos kuria aksesuarus

Lietuvos mados padangėje kone kasdien sublizga nauji dizaineriai, mados kūrėjai. Suknelės, diržai, rankinės, palaidinės... Kuo dar būtų galima nustebinti publiką?

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Fausta Simaitė

May 3, 2015, 3:57 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:13 AM

„Medinės vilnos“ įkūrėja Aura Jakštė pristato tikrai išskirtinę aksesuarų liniją, reprezentuojančią gamtą. Kolekcijoje gausu neįprastų unikalių rankų darbo žiedų, po kurių stikliniais gaubtais slepiasi samanos, kriauklytės ir kitos natūralio gamtos dovanos.

- Papasakokite trumpai apie save. Kokia jūsų kūrybinė patirtis?

– Man 30 metų, esu baigusi reklamos vadybą ir dirbusi su marketingu, reklama. Kurti pradėjau prieš 6-7 metus. Pirmieji mano kūriniai buvo iš medvilnės. Viskas prasidėjo nuo kaklo papuošalų. Po truputį mano kūriniai kito, kilo naujos idėjos, prisidėjo naujos medžiagos.

- Koks buvo pirmasis jūsų sukurtas papuošalas?

– Jį sukūriau dar studijuodama. Tai buvo kaklo papuošalas iš medvilnės ir lentų.

Pirmą žiedelį susikūriau sau iš sudžiuvusių viržių žiedelių. Kai kolegos darbe pradėjo jį girti, o socialiniame tinklapyje įsikelta kūrinio nuotrauka taip pat sulaukė daug dėmesio, nusprendžiau pradėti jais prekiauti.

- Ką simbolizuoja pavadinimas „Medinė vilna“?

– Pavadinimas kilo sukūrus pirmą aksesuarą. Jis buvo iš medvilnės, kadangi tai sudurtinis žodis, medis ir vilna, tai ilgai negalvojusi pasivadinau „Medinė vilna“.

- Jūsų aksesuarai pasižymi išskirtiniu braižu, kaip jums pavyko jį atrasti, suformuoti?

– Galbūt dėl to, kad labai myliu gamtą, man suformuoti šį braižą buvo paprasta. Gamta mus supa kasdien. Aksesuarai 100 procentų medvilniniai, žiedai taip pat su gamtos elementais.

- Kaip sugalvojate, ką patalpinti į žiedus?

– Atostogaudama Kroatijoje prisirinkau mažų sraigių kriauklių, gėlių žiedlapių, vėliau pati juos sudžiovinau ir patalpinau žiedeliuose po stikliniu gaubtu. Atostogų metu buvome apsistoję kempinge, stovyklautojai pamatę, kad renku didelius kankorėžius sukiojo pirštus prie smilkinių ir klausė, kas man yra. O aš tiesiog norėjau parsivežti dalelę atostogų ir patalpinti jas aksesuaruose. Apskritai, viską tempiu į namus.

- Kuriate viena ar kas nors jums padeda?

– Padeda juvelyras. Jis sukuria žiedų pagrindą, o pačią idėją, koncepciją, kas bus viduje, kuriu pati.

- Kur semiatės kūrybinio įkvėpimo?

– Įkvėpimas man ateina savaime kasdieniuose dalykuose. Pirmą žiedą padariau su viržiais iš vazono, kurį man padovanojo mama. Viržiai jau buvo sudžiuvę, taigi puikiai tiko mano žiedui. Įkvėpimo taip pat suteikia pačios pirkėjos, kurios kuria individualius užsakymus. Netgi lovą klojant kažkada iškrito plunksna ir aš ją greitai įkomponavau į savo kūrinius.

- Kiek laiko užtrunkate, kol idėją paverčiate aksesuaru?

– Niekada neskaičiavau laiko, bet viskas vyksta gan greitai. Kadangi kuriu iš medžiagų, kurias turiu po ranka, tai tik šovus idėjai į galvą, imu kurti.

- Ar sulaukiate daug individualių užsakymų?

– Sulaukiu tikrai nemažai. Merginos renkasi įvairiausias spalvas savo kaklo papuošalams. Sulaukiu netgi individualių žiedelių užsakymų. Pasitaiko net vaikinų su gražiais prašymais. Vieno vyruko draugės vardas Eglė, taigi šis paprašė manęs sukurti žiedelį su eglišakiais.

- Koks yra populiariausias jūsų aksesuaras?

– Populiariausio žiedo jau nebėra prekyboje, jis išpirktas. Tai būtent pirmas mano sukurtas žiedas pripildytas viržių žiedeliais.

- Kaip apibūdintumėte savo klientes?

– Jos labai įvairios. Kai pradėjau kurti, orientavausi į merginas nuo 16 iki 30 metų. Pasirodo, klydau. Klienčių ratas labai platus. Pati prekiaudama mugėje netikėjau, kad šitiek skirtingo amžiaus ir stiliaus moterų renkasi mano aksesuarus.

- Kur galima įsigyti, apžiūrėti jūsų gaminius?

– Mano aksesuarai pardavinėjami internetiniame tinklalapyje, kaklo papuošalų taip pat galite surasti ir parduotuvėse. Žiedus, nors ir pradėjau kurti visai neseniai, pastebėjo daug butikėlių. Greitu metu planuoju išsirinkti, kur eksponuoti savo kūrinius.

- Ar pati puošiatės savo kūriniais?

– Puošiuosi. Šiandien taip pat dėviu savo kaklo papuošalą ir sidabrinį žiedelį.

- Kokie jūsų ateities planai?

– Neseniai sukūriau savo vizitines, kurias pasodinus į vazonėlį su žemėmis po poros savaičių išdygsta gėlytės. Kadangi naudojuosi gamtos ištekliais, noriu jai kažkaip atsilyginti. Taigi gamta vis dar išlieka mano planuose. Sulaukiu klienčių klausimų apie auskarus, todėl nenuveju ir šitos idėjos. Auskarai būtų panašūs į žiedelius. Galbūt net vyrautų jų ansambliai. Taip pat svarstau pradėti gaminti sidabrinius žiedus.

- Ką patartumėte jaunoms merginoms svajojančioms tapti kūrėjomis, dizainerėmis?

– Patarčiau visoms žvelgti plačiau. Į paprastus, elementarius dalykus mokėti pažvelgti giliau ir iš to kurti. Pati idėja kyla iš tavęs, tiesiog reikia žvelgti į viską paprasčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.