Skrybėlių meistras lyg burtų lazdele pakeičia moters įvaizdį

Iš Airijos kilusio mados kūrėjo Philipo Treacy (48 m.) stebuklingai lazdelei mostelėjus ant pasaulio garsenybių ir įžymybių galvų skleidžiasi gėlės, gūžtas susisuka paukščiai, inkarą nuleidžia laivai ir įsikuria ateiviai, rašo žurnalas „Stilius“.

Skrybėlių meistro klientės – pačios garsiausios pasaulio moterys.
Skrybėlių meistro klientės – pačios garsiausios pasaulio moterys.
Kate Winslet.<br>ViDA Press nuotr.
Kate Winslet.<br>ViDA Press nuotr.
Lady Gaga.<br>ViDA Press nuotr.
Lady Gaga.<br>ViDA Press nuotr.
Philipas Treacy.<br>ViDA Press nuotr.
Philipas Treacy.<br>ViDA Press nuotr.
Burleskos šokėja Dita Von Teese.<br>ViDA Press nuotr.
Burleskos šokėja Dita Von Teese.<br>ViDA Press nuotr.
Philipas didžiuojasi Sarah Jessicai Parker kurtu galvos apdangalu, kuriuo ji puikavosi „Met Gala“ renginyje.<br>ViDA Press nuotr.
Philipas didžiuojasi Sarah Jessicai Parker kurtu galvos apdangalu, kuriuo ji puikavosi „Met Gala“ renginyje.<br>ViDA Press nuotr.
Philipas didžiuojasi Sarah Jessicai Parker kurtu galvos apdangalu, kuriuo ji puikavosi „Met Gala“ renginyje.<br>ViDA Press nuotr.
Philipas didžiuojasi Sarah Jessicai Parker kurtu galvos apdangalu, kuriuo ji puikavosi „Met Gala“ renginyje.<br>ViDA Press nuotr.
Kūrėjo skrybėle Kornvalio kunigaikštienė Camilla pasipuošė savo vestuvių su princu Charlesu dieną.<br>ViDA Press nuotr.
Kūrėjo skrybėle Kornvalio kunigaikštienė Camilla pasipuošė savo vestuvių su princu Charlesu dieną.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2015-12-08 16:20, atnaujinta 2017-09-30 13:56

Skrybėlių meistro Ph.Treacy gerbėjų sąraše – pramogų pasaulio žvaigždės, aristokratai ir viso pasaulio karališkieji asmenys.

Itin didelės pagarbos kūrybingų rankų meistras iš Airijos nusipelnė Didžiosios Britanijos karališkuosiuose rūmuose: jis ne tik buvo apdovanotas Riterio ordinu, bet ir pelnė neoficialaus karališkojo skrybėlininko vardą.

Jos Didenybė Elizabeth II, princesė Anna, anūkės ir anūkių giminaitės – visos nešioja Ph.Treacy galvos apdangalus. Per Didžiosios Britanijos sosto įpėdinio princo Williamo ir Catherine vestuves airių meistro Ph.Treacy skrybėlaitėmis pasipuošė net 36 svečiai!

Įdomaus, savito stiliaus skrybėlininką mėgsta ir profesionalai – „Chanel“, „Givenchy“ ir kiti mados namai, kurie artimai su juo bendradarbiauja, savo kolekcijoms nuolat užsako galvos apdangalus.

Bet šio pasaulio Ph.Treacy negana: jau keletą metų jis kuria skrybėles ne tik realiems žmonėms, bet ir pramanytiems herojams. Jis aktyviai darbuojasi kino meno srityje.

Ekstravagantiškus airių meistro šedevrus nešioja, pavyzdžiui, sagos apie Harį Poterį personažai. Būtent Ph.Treacy sukūrė iš pirmo žvilgsnio paprastą stebuklingą skrybėlę, kuri nuspręsdavo, į kokį fakultetą pateks Hogvartso magijos mokyklos mokiniai.

Garsiausias visame pasaulyje skrybėlių kūrėjas ir Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II numylėtinis davė interviu Jos Didenybės giminaitei Ellai Windsor. Ji dirba žurnaliste, seniai draugauja su Ph.Treacy ir dievina jo skrybėles.

– Philipai, kodėl nusprendėte užsiimti skrybėlių dizainu?

– Jau vaikystėje man patiko ką nors sukurti savo rankomis: siuvau, meistravau žaislus ir Kalėdų papuošalus. Šis darbas taip patiko! Mane ir mano jausmus gali suprasti tik tas, kuris kuria rankomis.

Bet tai ir sudėtingas procesas, jam reikia išskirtinių įgūdžių, kūrybiškumo. Metams bėgant tapau tobulybės siekiančiu meistru. Ne tik kuriu skrybėlių eskizus, bet ir siuvu savo modelius, gludindamas iki tobulumo.

– Kas buvo sunkiausia kelyje į sėkmę?

– Pasiekti, kad žmonės susidomėtų galvos apdangalais. Manau, kad ir tai man pavyko. Skrybėlė – teigiamų emocijų simbolis, nes jų žmonės neperka būdami blogos nuotaikos.

Galvos apdangalas pirmiausia tapo papuošalu, atskleidžiančiu jo savininko individualybę. Manau, kad nėra nieko elegantiškesnio nei skrybėlė!

– Kuo dabar užsiimate?

– Įdomiausias man projektas – knyga, kurią spalį JAV išleis leidykla „Rizzoli“. Ji atspindi 25 mano karjeros metus, į ją sudėtos geriausių mano skrybėlių nuotraukos!

– O kokius dar svarbius projektus įgyvendinote šiais metais?

– Mums, skrybėlių kūrėjams, metų įvykis, kuriam ruošiamės kaip Kalėdoms, – tradicinės Askoto žirgų lenktynės.

Elegantiškai apsirengę šio renginio svečiai demonstruoja geriausius galvos apdangalų modelius.

Buvo ir kitų įvairių projektų, pavyzdžiui, sukūriau naujos Giorgio Armani aukšto-sios mados kolekcijos aksesuarų eskizus, Holivudo žvaigždės Sarah Jessicos Parker galvos apdangalą didžiausiam metų mados rengi-niui – Kostiumų instituto pokyliui, dar žinomam kaip „Met Gala“. Beje, modelis tikrai pavyko.

Prisipažinsiu, kad man patinka dirbti su Sarah Jessica. Ji – nuostabi moteris, ir esu dėkingas būtent jos herojei iš televizijos serialo „Seksas ir miestas“, nešiojusiai mano skrybėles. Tuomet visas pasaulis sužinojo, kas gi tas Philipas Treacy.

– Ar šio serialo personažų garderobo kūrimas tapo svarbiu jūsų karjeros žingsniu?

– Apskritai svarbiausiu savo kūriniu laikau skrybėlę, kurią Kornvalio kunigaikštienė Camilla pasipuošė savo vestuvių su princu Charlesu dieną. Mačiau, kaip būsimoji princo žmona įeina į Šv.Jurgio koplyčią Vindzore, ir mano širdis džiaugėsi.

– Darbas su kokiu dizaineriu įsiminė labiausiai?

– Su Karlu Lagerfeldu. Su juo dirbau dešimt metų po universiteto baigimo. Karlas – išskirtinis dizaineris ir nuostabus žmogus. Genijus ir stebukladaris. Puikus derinys, ar ne?

– Girdėjau, kad mėgstate muziką, ypač Michaelo Jacksono kūrybą. Jam atminti sukūrėte skrybėlių kolekciją, kuriai įkvėpimo sėmėtės iš popmuzikos žvaigždės sceninių kostiumų, o paskui surengėte mados demonstravimą.

– Dievinu muziką, nes ji perkelia mane į kitą pasaulį. Džiaugiuosi, kad galėjau padirbėti kurdamas Michaelo garderobą, nes po šito demonstravimo popmuzikos karaliaus drabužiai buvo čia pat parduoti aukcione. Michaelas buvo išskirtinis dainininkas, kūręs nuostabią muziką.

– Su kokiais dar atlikėjais patiko dirbti?

– Labai myliu Grace Jones, iš jos trykšta tiek daug energijos. Ji – išskirtinumo įsikūnijimas. Apskritai man pasisekė: turėjau garbės susipažinti su daugeliu talentingų, tikrai įžymių moterų.

Tai tos atlikėjos, kurios save išreiškia per kostiumą, o galvos apdangalas – svarbi jų įvaizdžio dalis.

Tokios dainininkės kaip Madonna, Lady Gaga ar G.Jones negali pasirodyti viešumoje apsitempusios sportinius marškinėlius ir džinsus. Man patinka jų maniera save pateikti, išreikšti savo asmenybę, todėl ir įdomu kurti joms skrybėles.

– Kaip kuriate skrybėles?

– Esu tarsi vyriausiasis virėjas, gaminantis dar vieną kulinarinį šedevrą. Mano kūrinių priedai, kaip ir išskirtinių patiekalų produktai, – sezoniniai, jų pasirinkimas priklauso nuo metų laiko.

Naudoju medžiagas, kurios yra aplinkui: kai ką randu, kitką perku, o kai ką man dovanoja. Paskui prasideda kūrybinis procesas.

Mano darbo diena nenormuota. Žmonės, kurių gyvenimas susijęs su kūryba, deja, nėra savo laiko šeimininkai. Bet manau, kad man labai pasisekė, nes dirbu mėgstamą darbą. Visą laiką kuriu ir man niekuomet nebūna nuobodu. Tikrai neturiu kuo skųstis.

Parengė ONA KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio