Olimpietį Justiną Kinderį aprengė Savanorių pajėgų vadas

Karinė tematika, kamufliažiniai audiniai jau kelintą sezoną atsispindi tai vienų, tai kitų garsių mados namų kūryboje. Samaninė žalia – ir šio sezono mados tendencijų viršūnėje. Lyg tyčia karine uniforma ir Lietuvos sportininkus, karius savanorius aprengė Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas Artūras Jasinskas (46 m.).

Šiuolaikinė penkiakovė, kuriai atstovauja Justinas Kinderis, paremta visais kariams privalomais gebėjimais. Manoma, kad būtent kariai pirmieji ir pradėjo propaguoti šią sporto šaką.
Šiuolaikinė penkiakovė, kuriai atstovauja Justinas Kinderis, paremta visais kariams privalomais gebėjimais. Manoma, kad būtent kariai pirmieji ir pradėjo propaguoti šią sporto šaką.
KASP vadas pulkininkas Artūras Jasinkas norėjo, kad šaliai atstovaujantys sportininkai savanoriai vilkėtų gražias uniformas.<br>V.Dranginio nuotr.
KASP vadas pulkininkas Artūras Jasinkas norėjo, kad šaliai atstovaujantys sportininkai savanoriai vilkėtų gražias uniformas.<br>V.Dranginio nuotr.
Naujomis uniformomis pasipuošė karės savanorės, šiuolaikinės penkiakovės atstovės (iš kairės) Gintarė Venčkauskaitė, Vilma Juchnevičiūtė ir Lina Batulevičiūtė.<br>KASP nuotr., I.Budzeikaitės nuotr.
Naujomis uniformomis pasipuošė karės savanorės, šiuolaikinės penkiakovės atstovės (iš kairės) Gintarė Venčkauskaitė, Vilma Juchnevičiūtė ir Lina Batulevičiūtė.<br>KASP nuotr., I.Budzeikaitės nuotr.
KASP vadas pulkininkas Artūras Jasinkas.
KASP vadas pulkininkas Artūras Jasinkas.
Daugiau nuotraukų (4)

Rugilė Ereminaitė („Lietuvos rytas“)

Sep 4, 2016, 11:57 AM, atnaujinta May 14, 2017, 2:46 AM

Pulkininkas tikrai netapo dizaineriu, tačiau su šalies sportininkais dar praėjusiais metais išgvildeno patriotišką idėją, o artėjant olimpinėms žaidynėms Rio de Žaneire Brazilijoje ją įgyvendino. Olimpiadoje pirmą kartą Lietuvos istorijoje mūsų šalies sportininkas Justinas Kinderis pasirodė su specialia Lietuvos kariuomenės uniforma.

Tokios uniformos buvo pasiūtos ir trims Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės atstovėms: Gintarei Venčkauskaitei, Linai Batulevičiūtei ir jaunimo grupės atstovei Vilmai Juchnevičiūtei.

„Praėjusį rudenį su sportininkais dalyvavau Pasaulio kariškių sporto žaidynėse, pamačiau mūsų penkiakovininkus savanorius, jojančius paprastomis kamufliažinėmis uniformomis. Šiose žaidynėse reikalaujama dėvėti kariškas aprangas. O anksčiau niekas nebuvo susirūpinęs, kad jiems reikėtų specialiai pasiūti gražias uniformas, kad atstovautų savo šaliai tinkamai“, – apie idėjos užuomazgas pasakojo A.Jasinskas.

Kartu su kariškiais sportininkais aptaręs savo mintį, grįžęs į Lietuvą vadas ėmė ją įgyvendinti. Galiausiai kilo idėja sportininkus aprengti ne kasdienėmis, o iškilmingai atrodančiomis Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopos uniformomis.

„Iš pradžių atrodė, kad viskas bus labai paprasta. Manėme, kad sportininkai šias uniformas dėvės labai retai, tad ruošėmės pritaikyti šiek tiek pataisytas jau turimas. Tačiau kai savo idėją papasakojau kariuomenės siuvėjui karininkui, jis iš manęs išsijuokė, kad to tikrai nebus!“ – šypsojosi A.Jasinskas.

Jam buvo pasakyta, kad sportininkai su jomis atrodys kur kas baisiau nei vilkėdami kamufliažines.

„Nesu specialistas, negalėjau patikėti. Bet aprengus vieną karę savanorę pasirodė, kad siuvėjas tikrai teisus. Uniformų niekaip nebuvo galima pritaikyti, tad reikėjo ieškoti kito būdo“, – pasakojo jis.

Galiausiai buvo nuspręsta viską sumodeliuoti ir pasiūti iš naujo.

Uniformos debiutas jau įvyko Pasaulio taurės finaliniame etape Maskvoje, kur taip pat dalyvavo J.Kinderis.

„Reikėtų pažymėti, kad tai nėra mūsų, kaip Lietuvos, išskirtinumas. Su karinėmis uniformomis įvairiose žaidynėse joja italai, vokiečiai, kitų šalių atstovai. Tie sportininkai, kurie atstovauja savo šalių karinėms pajėgoms“, – kalbėjo A.Jasinskas.

Tai nauja patriotiškumo mada? Tiesa ta, kad kitos pasaulio šalys patriotiškos aprangos grožį suprato jau gerokai seniau, o pastaraisiais metais pasaulyje kariškos aprangos tendencija tapo ryškesnė, labiau pastebima. Tik mūsų šalis susigriebė dabar.

„Vyksta daug konfliktų. Kiekvienos šalies, dalyvaujančios konfliktuose, žmonės savo karius laiko didvyriais, gali jais didžiuotis. Atsiranda pagarba iš frontų grįžtantiems kariams, tad dizaineriai nebijo pristatinėti tokio gyvenimo būdo, kurti drabužių karo tematika“, – kalbėjo A.Jasinskas.

Jei ir toliau sportuos, aprangą A.Jasinskas ketina užtikrinti, kad aprangos bus pasiūtos ir kitoms penkiakovės atstovėms – Laurai Asadauskaitei ir Karolinai Gužauskaitei.

Olimpietis ir šalies Krašto apsaugos pajėgų savanoris Justinas Kinderis (29 m.) pritarė, kad idėja joti su uniforma kilo jau seniai, tačiau ją realizuoti imta tik praėjusiais metais.

„Kai gavau uniformą, net neabejojau, kad su ja startuosiu visose varžybose, – džiaugėsi penkiakovininkas. – Uniforma man reiškia patriotiškumą ir išskirtinumą prieš kitų šalių sportininkus.“

Neskaitant J.Kinderio, olimpiadoje su kariška uniforma pasirodė tik Vengrijos atstovas penkiakovininkas.

„Uniforma gal ir nėra pritaikyta joti ir, aišku, ne tokia patogi kaip tikrieji jojimo švarkai, tačiau ta dvasia viską atperka“, – kalbėjo J.Kinderis.

Lietuvos sportininkas įsitikinęs, kad uniforma ne tik gražu, bet ir skatina patriotinius jausmus, atskleidžia asmenines vertybes.

„Daug kas apie savanorius yra susidaręs klaidingą nuomonę, kad savanoriais norima tapti ne dėl patriotiškumo, o dėl tam tikrų kitų asmeninių priežasčių... Labai tikiuosi, kad prisidedu prie tos nuomonės keitimo“, – aiškino J.Kinderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.