Šių metų didžiausia mados tendencija – veganiški drabužiai ir aksesuarai

Pasauliui einant iš proto dėl sveikos mitybos nenuvaldomą pagreitį įgavo veganiškas maistas. Netgi didžiausios mėsos pramonės įmonės ieško augalinių alternatyvų. Tačiau tuo ši tendencija nesibaigia – prognozuojama, kad 2018 metais veganizmas taps viena svarbiausių drabužių ir aksesuarų mados krypčių.

 Batų kolekcija.<br>„Mink“ nuotr.
 Batų kolekcija.<br>„Mink“ nuotr.
 Batų kolekcija.<br>„Mink“ nuotr.
 Batų kolekcija.<br>„Mink“ nuotr.
 Batų kolekcija.<br>„Mink“ nuotr.
 Batų kolekcija.<br>„Mink“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2018, 6:41 PM

Mados industrijos gigantai nors ir diktuoja madą, bet atsižvelgia į besikeičiančius klientų poreikius ir vadeles atiduoda jiems. Per pastaruosius trejus metus madoje odą pakeitė ananasų, obuolių lupenos ir netgi vyno medžiagos. Praėjusią liepą britų dizainerė Stella McCartney susivienijo su San Fransisko biotechnologijų įmone ir drauge sukūrė veganams draugišką, itin prabangų šilko audinį, kuris gaminamas naudojant mieles.

Praėję metai – revoliuciniai, paskatinę daugybę mados lyderių stoti į gamtos ir gyvūnų draugų gretas. Prabangos nebereiškia natūralūs kailiai, oda – prisijaukintas naujas alternatyvus požiūris pildant stileivų norus.

Garsiausioms mados pasaulio asmenybėms vis garsiau prabylant apie grėsmę, keliamą skausmingos ir žiaurios mados, žvėris ir gamtą žalojančios tendencijos paprasčiausiai atgyveno savo aukso amžių ir nesugebėjo išlaikyti stileivų dėmesio.

Rebecca Mink, rengianti Holivudo žvaigždes, bene prieš du dešimtmečius sugalvojo veganiškų batų prekės ženklą „Mink“.

„Esu didelė gyvūnų teisių gynėja. Kas mėnesį odiniams dizainerių bateliams išleisdavau apie 12 tūkst. eurų, kuriais ant raudonojo kilimo apsiaudavo garsenybės. Man nebeliko kitos išeities kaip tik gaminti veganiškus batus. Jų kokybė prilygsta garsiesiems „Gucci“, „Prada“ ir „Jimmy Choo“ bateliams“, – sakė Rebecca.

Garsi stilistė pasakojo, jog tuo metu jai atsivėrė daugybė garsių itališkų batų gamintojų durų, tačiau problema buvo ta, jog nė vieni jų, išgirdę idėją, nenorėjo jos įgyvendinti.

Galiausiai šiuolaikiška idėja patikėjo vienas batų gamintojas.

„Kiekvienoje batelių poroje veganiškos turi būti daugiau nei 20 medžiagų. Iš pradžių pirmieji mūsų gaminiai labai greitai prarasdavo formą, tad turėjome rasti būdų, kaip pagerinti savo linijos kokybę, kad batai netaptų dydžiu didesni. Susidūrėme su nemažai problemų – turėjome savo batus laikyti šaldymo kameroje, kad liejimo mašinos neištirpdytų medžiagų“, – apie sunkumus gaminant veganiškus batus pasakojo jų kūrėja.

Naujovėms reikėjo daugybės laiko ir pastangų – naujai idėjai teko ieškoti klijų, kurie būtų pagaminti nenaudojant gyvūninės kilmės medžiagų.

„Būtų reikėję pamatyti fabriko savininkų veidus, kai pasakiau, jog negalima naudoti jų klijų. Tačiau galiausiai jie priėmė mano idėją“, – juokdamasi kalbėjo inovatyvi verslininkė ir atskleidė, jog gamintojai susižavėjo jos veržlumu ir pradėjo visai savo produkcijai naudoti jos pasiūlytus alternatyvius klijus.

Tačiau ir čia iššūkiai nesibaigė. Net pagaminus batus Rebeccai teko pasiraitoti rankoves ir įtikinti parduotuvių atstovus į savo produkciją priimti veganišką batų liniją ir ją pardavinėti tokia pat kaina kaip odinius gaminius.

„Mink“ prekės ženklo savininkė ir įkūrėja pasakojo, jog jai prireikė net aštuonių vizitų, kol vienas didžiausių tinklų priėmė jos idėją ir sutiko prekiauti netradicine avalyne.

Pernai „Mink“ pardavė per 10 tūkst. veganiškų porų batų. Florencijos mados slėnyje atsiradęs veganiškų batų prekės ženklas užaugo Italijos gamykloje, apsuptas garsiausių mados namų, tokių kaip „Chanel“, „Dolce & Gabbana“, „Christian Louboutin“, „Jimmy Choo“. Su pastaraisiais Rebecca sukūrė specialią liniją ir ėmėsi plano visiems laikams pakeisti dizainerių suvokimą ir prisiimti atsakomybę už taikią ir saugią mados istoriją.

Parengė UGNĖ MINGĖLAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.