Turtingiausi pasaulio karališkieji asmenys

Europa ar Azija? Kuriame iš šių žemynų gyvena turtingiausios karališkosios šeimos? Ir kaip karališkieji ir kiti mėlyno kraujo atstovai tapo tokie turtingi?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-10 23:25, atnaujinta 2018-01-13 13:35

Nė vienas karūnuotasis negali lygintis su Tailando valdovu. Ilgiausiai pasaulyje valdantis karalius Bhumibolas Adulyadejus (87 m.) yra ir turtingiausias.

24 milijardais eurų įvertintas turtas jam lėmė pirmąją vietą turtingiausių pasaulio monarchų sąraše. Pirmiausia investicijos į Tailando bendroves karalių B.Adulyadejų padarė tokį turtingą. Be to, jis garsėja brangakmenių kolekcija, kuri didina jo turto vertę.

Tiesa, nemažą savo turto dalį Tailando monarchas išleido daugiau nei 3 tūkstančiams žemės projektų sukurti ir įgyvendinti. Bet tokiu dosnumu vargu ar reikia stebėtis: B.Adulyadejus vadovauja ir karališkajai Tailando nekilnojamojo turto agentūrai, kuri valdo nemažą dalį šalies žemės.

Tipiški statuso ir prabangos simboliai Tailando monarchui mažai rūpi. Jo Karališkąją Didenybę itin domina menas ir kultūra: jis rašo literatūrinius kūrinius, piešia, kuria muziką ir groja saksofonu. Dėl to Tailando karalius dažnai kviečiasi garsius muzikantus ir jo rūmuose skamba džiazo muzika.

Monarchas rūpinasi ne tik žemiškais reikalais. 1956-aisiais B.Adulyadejus savo skeptrą kelioms savaitėms buvo perdavęs žmonai, nusiskuto galvą ir įstojo į vienuolyną. Tokiu būdu Tailando karalius įvykdė tradicinę vyro budisto pareigą: nors kartą gyvenime tapti vienuoliu.

Tradicija reikalauja, kad Tailando valdovas viešai vilkėtų auksu spindinčius ceremonijoms skirtus drabužius arba juodą kostiumą. Kai 2007-aisiais karalius išėjo iš ligoninės apsirengęs rožiniais marškiniais ir mėlynu švarku, milijonai jo pavaldinių puolė į parduotuves ir tiesiogine šio žodžio prasme šlavė nuo prekybos centrų lentynų tokių spalvų marškinius ir kelnes.

Brangiausi automobiliai, rūmai su auksinėmis durų rankenomis, asmeniniai lėktuvai su paauksuotais vandens čiaupais – visa tai priklauso antram pagal turtingumą pasaulio karališkajam asmeniui – Brunėjaus sultonui Hassanalui Bolkiahui (68 m.), jo turtas vertinamas 16 milijardų eurų.

Jis gyvena didžiausiuose pasaulio rūmuose (daugiau nei 200 tūkstančių kvadratinių metrų: 1788 apartamentai ir 257 kambariai). Jo kelionės po pasaulį primena gerai surežisuotą spektaklį, bet kokiame viešbutyje už savaitės viešnagę 29-asis Brunėjaus sultonas palieka apie 200 tūkstančių dolerių arbatpinigių.

Anksčiau H.Bolkiahas mėgavosi pleibojaus įvaizdžiu, bet dabar vis labiau laikosi islamo.

H.Bolkiahas ir jo šeima sultonatą valdo jau 600 metų. Laisvai keturiomis kalbomis kalbantis, Bakingamo rūmų etiketą puikiai išmanantis Brunėjaus valdovas už savo gerovę turi būti dėkingas šalies naftos ir gamtinių dujų ištekliams.

Trečioji vieta turtingiausių pasaulio monarchų sąraše priklauso Saudo Arabijos karaliui Abdullah (mirė šių metų sausio 23-iąją).

15-ojo iš 37 Saudo Arabijos įkūrėjų karaliaus Ibn Saudo sūnų turtas vertinamas 14 milijardų eurų. Pasakišką gerovę velioniui karaliui Abdullah lėmė Saudo Arabijos naftos ištekliai, kurie laikomi didžiausiais pasaulyje.

Karaliaus investicijos nukeliavo į įvairias pasaulio bendroves. Didžiausia Saudo Arabijos valdovo Abdullah aistra buvo lenktyniniai žirgai, kurių jis turėjo 1000. Jo garaže tebestovintys automobiliai antikvariniai arba išskirtiniai.

Ketvirtąją turtingiausių pasaulio monarchų vietą užima Abu Dabio emyras šeichas ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) prezidentas Khalifa bin Zayedas al-Nahyanas (67 m.). Nuo 2004 metų valdančio šeicho turtas vertinamas 12 milijardų eurų.

Jis yra toks turtingas dėl Jungtiniuose Arabų Emyratuose išgaunamos naftos: 80 procentų JAE naftos išteklių glūdi būtent Abu Dabio emyrate. Žirgų ir kupranugarių lenktynių pomėgiu garsėjantis Khalifas bin Zayedas al-Nahyanas gauna neblogų pajamų ir investuodamas į įvairias pasaulio ekonomikos šakas.

Dubajaus emyrui šeichui Mohammedui bin Rashidui al-Maktoumui 3,6 milijardo eurų turtas lėmė penktąją vietą turtingiausių pasaulio monarchų sąraše.

Nemažą Dubajaus emyrato valdovo ir ministro pirmininko, Jungtinių Arabų Emyratų gynybos ministro ir viceprezidento turto dalį sudaro naftos atsargos, kuriomis taip gausiai apdovanotas Dubajus, investicijos į įvairiausias pasaulio ekonomikos sritis. Septyniolika vaikų – aštuonis sūnus ir devynias dukteris turintis Mohammedas bin Rashidas al-Maktoumas garsėja savo žirgynu, kuris laikomas vienu didžiausių ir brangiausių pasaulyje.

Mokesčių rojumi vadinamos Lichtenšteino Kunigaikštystės valdovo Hanso Adamo II (70 m.) turtas vertinamas 2,6 milijardo eurų. Nykštukinės tarp Šveicarijos ir Austrijos įsispraudusios valstybės valdovo turto šaltinis – šeimos bankas LGT.

Kalbant apie Hanso Adamo II turtus nereikia pamiršti ir keleto XVII amžiaus rūmų Austrijos sostinėje Vienoje, šeimos meno kūrinių kolekcijos, kuri buvo sukaupta per 400 metų ir daugiau nei 20 tūkstančių hektarų žemės.

Su sutuoktine Marie Lichtenšteino valdovas Hansas Adamas II susilaukė keturių vaikų, kurie padovanojo jiems 15 anūkų.

Maroką valdančio karaliaus Mohammedo VI (52 m.) 2 milijardais eurų turtas vertinamas nuo 1999 metų. Iš santuokos su nekilminga mokytojo dukterimi ir informatikos inžiniere, kuriai buvo suteiktas princesės titulas, jis susilaukė sūnaus – sosto paveldėtojo ir dukters.

Maroko karališkajai šeimai priklauso dauguma akcijų „ONA Group“ – holdingo, kuris užsiima kalnakasybos, nekilnojamojo turto, kosmetikos, maisto produktų, telekomunikacijų, draudimo ir finansinių paslaugų teikimo verslu.

Kataro emyro šeicho Hamado bin Khalifos Al Thani (63 m.) turtas vertinamas 1,9 milijardo eurų – ši suma jam lėmė aštuntąją vietą pasaulio turtingiausių monarchų sąraše.

Į valdžią jis atėjo 1995-aisiais, nuvertęs savo tėvą, išvykusį ilsėtis į Šveicariją. Savo ir taip nemažo turto augimą Kataro emyras šeichas garantavo reformavęs šalies naftos ir dujų sektorių. Būtent tai ir sudarė palankias sąlygas didžiausių pasaulio gavybos kompanijų investicijoms.

Trys žmonos jam pagimdė 27 vaikus. Prieš dvejus metus Hamadas bin Khalifa Al Thani atsisakė sosto savo sūnaus Tamimo bin Hamado Al Thani naudai (34 m.).

Monako kunigaikščio Albert’o II (56 m.) turtas – 0,8 milijardo eurų – lėmė jam devintąją vietą turtingiausių pasaulio monarchų sąraše. Jo šeima turi vertingą meno kūrinių kolekciją.

Monako kunigaikščio Rainier III ir Holivudo žvaigždės Grace Kelly sūnus turi brangių antikvarinių ir prabangių automobilių kolekciją, gauna nemažas pajamas iš kazino.

Su kunigaikštiene Charlene praėjusių metų pabaigoje dvynukų – sūnaus ir dukters – susilaukęs Monako kunigaikštis Albert’as II gauna solidžių pajamų iš investicijų į garsių bendrovių veiklą.

Dešimtoji vieta turtingiausių pasaulio monarchų sąraše priklauso izmailitų-nizaritų bendruomenės imamui Karimui Aga Khanui IV (78 m). Jo turtas vertinamas 0,6 milijardo eurų.

20 milijonų izmailitų-nizaritų bendruomenei 25 šalyse vadovaujantis Karimas Aga Khanas IV neturi savo valstybės. Nepaisant to, jis nuo 1957 metų – savo valdymo pradžios puikuojasi titulu Jo Didenybė, kurį jam dovanojo Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II.

Karimas Aga Khanas IV gauna pajamas iš jam priklausančių viešbučių ir oro bendrovių, investicijų į turizmo verslą Sardinijoje (Italija). Be to, jis yra 900 grynaveislių arabų žirgų bandos savininkas, valdo vieno Didžiosios Britanijos žirgų aukciono namų dalį.

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (88 m.). į dešimties turtingiausių pasaulio monarchų sąrašą nepateko. Tradiciškai jos turtai apskaičiuojami neįtraukiant tų unikalių objektų, kurie traktuojami kaip valstybės nuosavybė. Tad suma išeina gana kukli. Įskaičiavus pirmiausia brangenybes, nekilnojamąjį turtą susidarytų 0,36 milijardo eurų. Bet Bakingamo rūmai priklauso tautai.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.