10 paslapčių, padėsiančių išsirinkti gerą kostiumą

Geras kostiumas gali pakeisti gyvenimą – puikiai atrodydami labiau pasitikėsite savimi, o tai, kaip žinome, padeda kalnus nuversti, rašo “Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Priėmus tinkamus sprendimus, dėvint reikiamus aksesuarus ir avalynę net ir pigus kostiumas gali atrodyti ypač madingai ir stilingai.<br>AOP nuotr.
Priėmus tinkamus sprendimus, dėvint reikiamus aksesuarus ir avalynę net ir pigus kostiumas gali atrodyti ypač madingai ir stilingai.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2015, 6:37 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:43 AM

Tačiau kaip išsirinkti tinkamą kostiumą? Be abejonės, būtų geriausia pasisiūti kostiumą pas siuvėją. Taip galėsite išsirinkti tikrai kokybišką audinį. Maža to, siūlės, atlapų plotis ir forma, kišenių rūšys, pamušalas, skeltukas, sagos – visa tai bus priderinta jums. Todėl toks kostiumas taps tarsi antrąja oda.

Smulkaus sudėjimo vyras geriausiai atrodys su labiau įliemenuotu švarku ir kiek pakietintais pečiais, siaurais atvartais ir siauromis kelnėmis. Plačiapečiam vyrui nereikės pečių kamšalo, o pats švarkas turėtų būti siaurėjantis į apačią.

Bet kokio kostiumo kelnės apačioje turėtų eiti tiesia linija. Svarbu, kad jos būtų ne ilgesnės kaip centimetras nuo batų kulno.

Norėdami nustatyti tinkamą švarko ilgį turite nuleisti rankas ir sugniaužti kumščius. Tada švarko ilgis turi atitikti jūsų rankų ilgį.

Verta pabrėžti, kad ir pigūs kostiumai nėra blogi. Priėmus tinkamus sprendimus, dėvint reikiamus aksesuarus ir avalynę net ir pigus kostiumas gali atrodyti ypač madingai ir stilingai.

Svarbiausia – už prastą kostiumą nemokėti per daug. Trumpa atmintinė, kaip neapsigauti kostiumų parduotuvėje, – smulkmenos, į kurias derėtų atkreipti dėmesį:

1. Pigaus plastiko sagos

Sagos atrodo pigiai, nekokybiškai ir lyg nuspalvintos? Tikriausiai tokios ir yra. Taip pat jos labai nepatvarios. Gera naujiena – sagas galima lengvai persiūti ir taip pakelti kostiumo vertę.

2. Sagos kostiumo vidinėje pusėje

Dėl šių sagų turėtumėte jaustis saugiau, bet tikrai ne stilingiau. Jei vidinėje švarko pusėje yra sagų, turinčių sutvirtinti ir su-stangrinti jo siluetą, greičiausiai kostiumas – ne pačios aukščiausios kokybės.

3. Prastas pamušalas

Popierių primenantis pamušalas dažniausiai būna pagamintas iš 100 proc. poliesterio. Jis neleidžia odai kvėpuoti, vadinasi, gausiau prakaituosite. Maža to, judėdami nuolat šnarėsite.

4. Sintetiniai audiniai arba dydžiai S-XL

Venkite žvilgančių sintetinių audinių. Rinkitės kuo natūraliau atrodančias medžiagas.

Kostiumas turi būti sukirptas atidžiai, jį išsirinkti galima tik matuojantis. Tik marškinėlius galite rinktis pagal aptakaus dydžio numerį, žymimą raidėmis S–XL.

5. Atlenktos medžiagos – vos ruoželis

Pigus ir taupus gamintojas nukerpa visas atliekamas skiautes, taip pat ir kelnių galuose. Save ir pirkėją gerbiantys siuvėjai, atlenkdami kelnes, jų vidinėje pusėje palieka šiek tiek daugiau medžiagos – jos reikia, jei kelnės pirkėjui būtų kiek per trumpos.

6. Atsiknoję atlapai

Gero kostiumo atvartai visada bus prigludę prie švarko. Prastai pasiūtų švarkų atlapai dažniausiai būna šiek tiek atsiknoję. Jei manote, kad tai menka bėda, prisiminkite, kad laikui bėgant ši problema bus tik opesnė – kostiumas labai greitai praras gerą išvaizdą.

7. Sunkūs atvartai

Švarko atlapai – tai bene svarbiausia jo dalis. Atvartai turėtų atrodyti švelniai ir lengvai. Pigaus kostiumo atlapai turi kietą ir tvirtą sulenkimą, padarytą lyginant ir blogojoje pusėje priklijuojant standaus audinio.

8. Žemai esančios rankovės

Faktas, kad rankovė prasideda aiškiai žemiau nei pažastis, dar nereiškia, kad švarkas yra prastas. Jis tiesiog nestilingas. Rankovės žemai buvo siuvamos tik prieš kelis dešimtmečius. Dabar toks stilius nedera prie modernaus vyro gyvenimo būdo – judinant rankas švarkas kilnojasi, susigarankščiuoja.

9. Oro burbulai

Jei ant audinio susidaro nedidelių oro kupinų ruoželių, medžiaga yra ne tvirtai susiūta, o suklijuota. Chemikalai, naudojami sausai valant, gali paveikti klijus ir dėl to audinyje susidarys dar daugiau oro burbuliukų.

10. Nelygios pečių linijos

Pečiai yra švarko kritinis taškas: jie turėtų būti lygūs, dailiai prigludę, o ne pasikėlę ar net šiek tiek įlinkę.

Parengė Dovilė Lebrikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.