Tatuiruotės – geidžiamos vyrų puošmenos: N. Bieranco estetika

Amžinieji piešiniai ant kūno – tatuiruotės visada buvo laikomos vyriškumo simboliu. Jomis puošėsi ne tik indėnai ar žyniai, bet ir aristokratijos atstovai.

Naglis Bierancas tatuiruotėmis žavisi tarsi meno kūriniais.<br>Simonos Bekupės („Fotogenijai“) nuotr.
Naglis Bierancas tatuiruotėmis žavisi tarsi meno kūriniais.<br>Simonos Bekupės („Fotogenijai“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Bulvydė („Lietuvos rytas“)

Feb 27, 2015, 8:53 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:57 AM

Bene svarbiausia tatuiruočių paskirtis – atspindėti ja pasipuošusio žmogaus pasaulėžiūrą ar tam tikrus svarbius gyvenimo įvykius. O kartais – tiesiog mados išraiška.

Visam gyvenimui išmarginti odą originaliais piešiniais ryžtasi tikrai ne visi, o vis dar nemažai ir tokių, kurie šio meno nepripažįsta. Tačiau ne paslaptis, kad tatuiruotėmis pasipuošę blogiukų įvaizdį kuriantys vyrai pavergia daugelio dailiosios lyties atstovių širdį.

Garsiems vyrams tatuiruotės vis dažniau tampa ne tik asmeninio gyvenimo, bet ir viešo įvaizdžio dalimi. Keičiasi tatuiruočių formos ir mados, tačiau besipuošiančių jomis tikrai nemažėja. Tarp susižavėjusių šiuo menu – daugybė menininkų, sportininkų ir pramogų pasaulio žvaigždžių, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Šokėjas, grupės „Rolikai“ narys ir fotomenininkas Naglis Bierancas (27 m.) pirmąją tatuiruotę pasidarė prieš 7 metus. Vaikinas juokiasi, kad apie piešinį ant kūno svajojo jau kurį laiką, bet niekaip nesugalvojo, koks jis turėtų būti. Tačiau kai jam, tuo metu šventusiam choreografo Gyčio Ivanausko gimtadienį, paskambino draugė ir pasiūlė tuoj pat kartu eiti pas tatuiruočių meistrą, Naglis iškart sutiko. Kone pakeliui jis sugalvojo, kad jo krūtinę papuoš dvi žvaigždės.

Šiandien N.Bieranco kūną puošia 11 pavienių tatuiruočių. Greitai jis planuoja ir 12-ąją. Įspūdingiausia ir didžiausia puošia jo krūtinę. Naglis neslepia – širdies su šalmu ir peliuko Mikio ausimis tatuiruotę jis susapnavo, o vos pabudęs puolė piešti eskizo. Tiesa, ji nebaigta – aplinkui dar turėtų vytis rožės.

„Tatuiruotę pasidariau po sapno praėjus beveik pusmečiui. Meistras ją kiek stilizavo, tačiau esmė liko ta pati. Kai piešime gėles, greičiausiai nebeliks ir mano pirmųjų tatuiruočių – žvaigždutes užpiešime“, – pasakojo Naglis.

Nė viena vaikino tatuiruotė neturi kokios nors išskirtinės reikšmės, nieko nesimbolizuoja. Tai tiesiog piešiniai, kurie jam pačiam yra smagūs ir linksmi. Jis juokiasi, jog dažnai yra vadinamas melagiu, – bičiuliai netiki, kad tatuiruotės neturi reikšmės jo gyvenime.

Ant dešinės Naglio rankos daug smagių piešinėlių. Auksinės žuvelės ant pėdų viršutinės dalies – tatuiruočių meistro dovana gimtadienio proga. Gavęs šią dovaną N.Bierancas meistrui davė laisvę – leido tatuiruoti ką nori ir kur nori. Taip ant jo kūno atsirado gražus linkėjimas, kad pildytųsi norai.

„Niekada nepagalvoju apie tai, kad norėsiu kada nors šiuos piešinius naikinti. Mūsų kūnas šioje žemėje labai laikinas. Piešiniai man gražu, o menininkų – tatuiruočių meistrų – nenoriu sprausti į jokius rėmus.

Nenoriu tvirtus simbolius turinčių tatuiruočių – maža ką galvosiu po 10 metų, todėl manosios be ypatingų reikšmių. Nenoriu su kuo nors tapatintis – nei išskirti kokių nors gyvenimo etapų, nei juo labiau žmonių.

Gal senatvėje ir pagalvosiu, kad nereikėjo taip elgtis. Tačiau dabar man atrodo, kad jei sutikčiau senuką, prisidariusį tokių nesąmonių kaip aš, pagalvočiau, koks smagus jis žmogus. Ir esu matęs tokių senų žmonių. Kaip man tai žavu!“ – šypsojosi šokėjas.

Atvejų, kai tatuiruotės sukelia nepatogumų, Naglis neišvengia. Štai viename spektaklyje, kuriame visi šokėjai turi būti vienodi, vaikino tatuiruotės yra grimuojamos, kad nebūtų matyti. Jis juokiasi, kad lengviau būtų pakeisti šokėją, nei slėpti jo piešinius, tačiau grimuotojos vis tiek kaskart kantriai slepia jo tatuiruotes.

O štai ansamblyje „Lietuva“ problemų nekyla – tautinius šokius šokantis Naglis vilki marškinius ilgomis rankovės ir kūno piešinių nematyti.

N.Bierancas sustoti neketina – jis norėtų piešiniais išgražinti visą dešinę ranką, „rankove“ išsitatuiruoti ir kairę, taip pat kojas. Kol kas vienintelė kūno vieta, kurios neketina atsukti tatuiruočių meistrui, – nugara.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.