Skambantis fotoaparatas vyrui tinka lyg „Brioni“ kostiumas

Kad telefonas gali fotografuoti, šiais laikais Lietuvoje nežino nebent su žvaigždėmis plaukiojantys delfinai. Tačiau įrenginį, patyrusį atvirkštinę mutaciją – išmokusį skambinti fotoaparatą, matė dar toli gražu ne visi. O juk kai kurie šių mutantų skirti net ne keistuoliams, o tikriems aukštuomenės džentelmenams.

Beveik prieš metus pristatytas modelis „K Zoom“ – gana tipiškas skambinančio „Samsung“ fotoaparato pavyzdys.
Beveik prieš metus pristatytas modelis „K Zoom“ – gana tipiškas skambinančio „Samsung“ fotoaparato pavyzdys.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos rytas“)

2015-03-15 22:45, atnaujinta 2018-01-09 22:18

Nors į telefonus įsilaužusios fotokameros gerokai išgąsdino fotoaparatų gamintojus ir privertė nerimauti „rimtosios“ fotografijos gerbėjus, galiausiai tai virto milžiniška nauda visiems.

Taip, žaislinių „muilinių“ kamerų pardavimas smarkiai krito, tačiau kur kas svarbiau tai, kad pačia fotografija susidomėjo ir ėmėsi fotografuoti beveik visi pasaulio gyventojai. Dalis jų kartą pamėginę eina į parduotuves ir perka tikrus fotoaparatus.

Kiti mėgaujasi telefono kameros anonimiškumu ir sugeba padaryti unikalių kadrų. Būtent telefonais padarytos nuotraukos dabar tampa tikromis informacinėmis sensacijomis.

„Kai fotografuoji išmaniuoju telefonu, žmonės mažiau kreipia dėmesį, todėl galima užfiksuoti tikresnį gyvenimą“, – sako „Lietuvos ryto“ fotografas Ramūnas Danisevičius, mobiliuoju telefonu padaręs nuotrauką, už kurią gavo geriausios spaudos fotografijos apdovanojimą.

2004 m. Indijos vandenyne įvykęs žemės drebėjimas ir jo sukeltas cunamis tapo pirmąja pasaulinio masto naujiena, kurią daugiausia nušvietė ne profesionalūs žurnalistai, o paprasti žmonės, tiesiog savo telefonais filmavę ir fotografavę aplinką. 2005 m. liepos 7 d. pirmieji pasaulio pamatyti kadrai iš sprogdinimų Londone irgi buvo padaryti mėgėjų savo telefonais.

Telefonu nufilmuoti policijos prievartos ar rasizmo vaizdai pasakojo tiesą demokratinėms visuomenėms, o telefonu save Ukrainoje filmavę Rusijos kareiviai išdavė tiesą apie diktatoriaus melą.

Taigi kamera telefone gyvena ir klesti. Tačiau šiandien pristatysiu kiek keistesnę tokio įrenginio „veislę“ – telefoną, įsiskverbusį į kamerą. Iš esmės tai tiesiog rimtesnį objektyvą ir labiau pritaikytą valdymą turintys mobilieji telefonai, pirmiausia skirti fotografuoti ir nuotraukoms apdoroti ekrane ir tik po to skambinti.

Ekscentriškas aristokratas „Lumix“

Šis kompanijos „Panasonic“ gražuolis sukurtas lyg specialiai tam, kad kiekvienas, užsimanęs skambinantį fotoaparatą pavadinti išsigimėliu, paspringtų iš pavydo. „Lumix DMC-CM1“ atrodo taip, kad iškart kyla mintys apie „Brioni“ kostiumą vilkintį ir 26 metus išlaikytu „Glenfiddich“ viskiu besimėgaujantį (kai nevairuoja savo „Aston Martin Lagonda“) jo savininką.

Na, gerai, perlenkiau, bet šis fotoaparatas atrodo solidžiai ir nepigiai. Pigus jis ir nėra – Lietuvoje juo prekiauti neplanuojama, o Vokietijoje ar Prancūzijoje už šį gražuolį teks suploti apie 900 eurų. Daug.

Tiesa, šis fotoaparatas su „Leica DC Elmarit“ objektyvu ir 1 colio įstrižainės 20MP raiškos aukšto jautrumo jutikliu ne tik turi prabangaus portsigaro manieras, bet dar yra ir rimtas išmanusis telefonas!

Rimtas, nes niekuo nenusileidžia aukščiausios klasės „Android“ konkurentams – keturių branduolių 2,3 GHz „Qualcomm“ procesorius, 4,7 colio įstrižainės „Full HD“ ekranas, LTE ir NFC veikia. Be to, jis gali filmuoti 4K raiškos vaizdą ir turi įrengtą šiek tiek atsikišantį objektyvą supantį rankinio valdymo žiedą.

Tiesa, pats objektyvas turi fiksuotą 28 mm židinio nuotolį ir yra gana tamsus (F2,8), tačiau optikos kokybė nekelia abejonių, o itin didelis ir jautrus jutiklis užtikrina puikias nuotraukų spalvas ir kokybę.

Visais atvejais čia svarbiausia – stilius. Ir tai, kad būtent „Lumix CM1“ įrodo – ne tik taupantys perka įrenginį, kurio viena pusė primena fotoaparatą, o kita – telefoną.

Demokratiškas apsimetėlis „Samsung K Zoom“

Kompanija „Samsung“ fotografuojančius fotoaparatus mėgina gaminti jau daugybę metų. Panašiai kaip ir „Sony“. Tik štai „Sony" tą užsiėmimą metė ir geriau nutarė gaminti specialiai prie telefono prisijungiančius fotoobjektyvus be ekranų, o „Samsung“ eksperimentą tęsė.

Beveik prieš metus pristatytas modelis „K Zoom“ – gana tipiškas skambinančio „Samsung“ fotoaparato pavyzdys. Žiūrint iš ekrano pusės atrodo lyg paprasčiausias vidutinės klasės telefonas, žiūrint iš nugarėlės – lyg smarkiai suapvalintas kompaktinis fotoaparatas, o iš šono jis tiesiog atrodo kiek per storas „neaišku kas“.

Supainioti su normaliu storoku telefonu jo tikrai neleis išsikišantis apvalus objektyvas – šiaip ar taip, o jis gali vaizdą optiškai priartinti 10 kartų, tad gana smarkiai išlenda į priekį.

Jutiklio raiška 20,7 MP, 4,8 colio įstrižainės AMOLED ekrano raiška – 720x1280. Žodžiu, „ant popieriaus“ šis kamerafonas atrodo visai neprastai. Tiesa, realiai gautų nuotraukų kokybė kiek nuvylė, nors filmuoja ir skambina jis visai neblogai. Gal kiek koją pakišo kol kas nedidelė „Samsung“ objektyvų gamybos patirtis?

Na, bet kaina šį sykį nesikandžioja – vidutinės klasės telefoną su gana įspūdingu fotoaparatu Lietuvoje galima gauti ir už 365 eurus.

Neužmirštama „Nokia Lumia 1020“

Jei jau kalbame apie neužmirštamą skambinantį fotoaparatą, derėtų paminėti beprotišką „Nokia N93“, prisiminti solidų, bet neprigijusį keistuolį „Altek Leo A14“ arba visus „Sony-Ericsson“ mėginimus ką nors nuveikti šioje srityje. Derėtų, štai ir prisiminėme.

O detaliau pakalbėsime apie visiškai unikalų fotoaparatą, kuris lyg per klaidą dar ir skambina. Ir kurį lyg per klaidą pagamino mobiliųjų telefonų gamintojas, bet padarė vienintelę tikrą klaidą – telefoną pagamino su „Windows“ operacine sistema.

Taip, tai jau kiek senstelėjusi, tačiau vis tiek nepralenkiama „Nokia Lumia 1020“. Fotoaparatų su 41 MP raiškos jutikliu rasime labai nedaug. Su tokiu jutikliu ir dar turintis išmaniojo telefono funkcijas – vienintelis.

Čia objektyvas iš korpuso neišlenda ir šiaip dizainas labiau primena telefoną, tačiau nesileiskite suklaidinami – ši „Nokia“ yra labai rimtas fotoaparatas. Ir dėl to kaltas ne tik beprotiškas jutiklis, vaizdo stabilizavimas ir net ne „Carl Zeiss“ optika.

Svarbiausia, kad šio įrenginio kameros valdymo programa leidžia pasiekti viską, ką gali profesionalams skirtos kameros. O tokia jutiklio raiška leidžia 5 kartus priartinti vaizdą neprarandant kokybės.

Žodžiu, praktiškai išbandžius labiau už šią kamerą mane pradžiugino nebent telefono „Nokia Lumia 930“ fotografavimo galimybės. Tačiau jis naujesnis, be to, šiandien kalbame apie skambinančius fotoaparatus, o ten – prabangus fotografuojantis telefonas.

Deja, vienintelis šių „Nokia" trūkumas yra visiškai nepagydomas – tai net normalios „Instagram“ programėlės neturinti „Windows“ operacinė sistema. Na, bet gal kiek paguos kaina – „Lumia 1020“ šiuo metu įperkama už 295 eurus.

Taigi, ponai, pasaulis didelis, unikalūs besislapstantys jame kadrai laukia jūsų aštrios medžioklio akies, o ginklus čia pristatėme, tad pirmyn!

Daugiau Lietuvos ir užsienio garsenybių gyvenimo naujienų  mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.