Ar puošia riešą išmanumas arba tiesa apie išmanius laikrodžius

„Kalbėk su ranka“, – kadaise rėžė Arnoldo Schwarzeneggerio vaidinamas Terminatorius. Kas tuomet galėjo pamanyti, kad užaugus berniukų kartai, kuriai ši frazė buvo kultinė, paaiškės, jog ji dar ir pranašiška?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos rytas“)

2015-03-22 20:17, atnaujinta 2018-01-08 13:24

Jau kelerius metus didžioji pasaulio dalis gyvenimą stebi ekranuose savo delne, o sparčiai atsiritanti išmaniųjų laikrodžių banga faktiškai garantuoja, kad netrukus su artimaisiais bendrausime kalbėdami į savo riešą, rašo žurnalas „Stilius“.

Galime įsivaizduoti, kokį siaubą dėl to išgyvena „Rolex“ ar „Omega“ gamintojai, tačiau vis dar sunku suprasti, ar mums tie išmanieji laikrodžiai išties reikalingi?

Kai pastarąjį kartą vaikščiojau prie riešo prisirišęs laiką rodantį įrenginį, Lietuva barikadose kovojo už laisvę, o išmaniausias laikrodis rodė laiką žaliais skaičiukais, galėjo išpypsėti 12 melodijų ir turėjo zylės nagučiams pritaikytą skaičiuotuvą.

Tačiau jau apie 1995 m. laikrodžiai pradėjo nuo tų riešų kristi lyg kokie pernokę serbentai, nes kišenėse atsirado kiek išmanesnis įrenginys – mobilusis telefonas. Jis viską grąžino į savo vietas. Tie, kuriems reikia žinoti laiką, žiūrėjo į telefono ekraną, o tie, kuriems reikia atrodyti laiko valdovais, toliau kankino savo riešus segėdami vienintelę melodiją „tik tak“ pripažįstančius „Rolex“, „Omega“ ar „Vostok“.

Rankinis laikrodis tapo nelabai reikalingu, bet itin daug apie savininką sakančiu stiliaus aksesuaru. Taip buvo iki šiol. Ir žvelgiant į naują madą mėginančius kurti išmaniųjų laikrodžių gamintojus, atrodo, kad taip bus dar ilgai...

Dabar jau nė nebeatseksime, kas sugalvojo išmaniojo laikrodžio terminą. Bet tokių laikrodžių vis daugėja, jie vis tobulėja, vis geriau atrodo ir kiekvienas turi kokių nors išskirtinių funkcijų. Pažiūrėkime, kokių jų yra.

Apyrankės

Prie riešo segamas įvairius duomenis renkantis ir rodantis įrenginys – jokia naujovė. Galime teigti, kad išmaniųjų laikrodžių istorija ir prasidėjo nuo sporto klubuose ir bėgimo takeliuose naudotų pulsą matuojančių apyrankių.

Aktyvumo asistentėmis vadinamos apyrankės, tokios kaip „Fitbit“ ar „Jawbone“, kartais ir laiko nerodo, tačiau matuoja žingsnius, kalorijas, net miego kokybę ir susijungia su išmaniuoju telefonu. Jų laikrodžiu dar nepavadinsi – šiaip ar taip, tokią segėti gali nebent prie sportinių drabužių ar lovoje, bet tikrai ne tarp žmonių su „Rolex“.

Bet yra ir tokių, kurios puikiai tiks prie kostiumo. Pavyzdžiui, neseniai Barselonoje pristatyta „Huawei TalkBand B2“ daugeliu atžvilgių net geresnė už tikrą išmanųjį laikrodį. Rodo laiką, turi liečiamą, nors ir vienspalvį, ekraną, daugybę jutiklių, kurie nueitus žingsnius rodo tiksliai, nepainioja dantų valymo su bėgimu. Prijungta „bluetooth“ jungtimi prie telefono ji gali valdyti muziką ir net leidžia kalbėtis.

Svarbiau – kad prabangesnis modelis už 199 eurus atrodo lyg stilingas varinis laikrodukas odine apyranke. O svarbiausia, kad neturinti nelabai reikalingo spalvoto ekrano apyrankė atlieka vieną tikrai prasmingą funkciją: sujungtas nuo korpuso ekranėlis virsta ausine, kurią įstačius į ausį galima kalbėtis lyg su beranke įranga.

Gal ir keistoka, užtat atėję į prabangų vakarėlį su kostiumu neatrodysite kvailai mėgindami kalbėtis su prie ausies glaudžiamu laikrodžiu. O būtent tai gresia absoliučiai daugumai tikrų išmaniųjų laikrodžių savininkų.

Išmanieji laikrodžiai

Išmanusis laikrodis, turėdamas visas apyrankės funkcijas, gali kur kas daugiau. Balandžio pabaigoje parduotuves pasieksiantis pirmasis „Apple“ išmanusis laikrodis jau turi kelis šimtus programėlių, juo galima sumokėti specialiose kasose, jo ekranėlis gali virsti bilietu į lėktuvą ar koncertą, jame įrengtas ir barometras, ir širdies ritmo matuoklis. Taigi už 350 eurų (pigiausia versija, bet norintys gali pirkti ir auksinį už 10 tūkst.) gausite spalvotą ekraną riešui su galimybe nepatogiai skaityti tai, ką patogiai skaitėte telefone, ir pažadą, kad baterija laikys 18 valandų.

Daug seniau išmaniuosius laikrodžius kurianti „Samsung“ įveikė nemažą kelią. Skirtingi jų modeliai ir fotografuoja, ir gali veikti kaip savarankiški telefonai. Jiems sukurta daug programėlių, baterijos įkrovimo pakanka parai, bet noro nusipirkti dar trūksta.

Įspūdingą laikrodį „Urbane LTE“ pristato kompanija LG. Giriamas dėl dizaino „Apple“ laikrodukas vis tiek primena prie riešo priklijuotą šokolado plytelę, o „Urbane“ nepalieka jokių abejonių – tai solidus metalinis ir labai vyriškas (deja, damos, toks dizainas, svoris ir dydis) laikrodis. Be to, jis leidžia skambinti ir jungtis prie LTE interneto be jokio telefono. Vienintelė keistenybė – čia sukasi egzotiška LG operacinė sistema, tad įprastų programėlių gausos tikėtis nereikėtų.

Daugiausia dėmesio sulaukia „Android Wear“ operacinę sistemą naudojantys laikrodžiai. Nespėjo žurnalistai išgirti „Motorola 360“ dėl išskirtinio dizaino ir paverkti dėl prastos jo baterijos, o jau puolė džiaugtis gera apvalaus „LG G Watch R“ baterija ir virkauti dėl pigios išvaizdos. „Asus ZenWatch“ – ne apvalus, bet akį glosto.

Tiesiog negalima užmiršti ir pirmojo pagal visas laikrodininkystės taisykles pagaminto „Android Wear“ įrenginio – „Huawei Watch“. Čia viskas – nuo ciferblato dydžio iki korpuso plieno ar dirželio pločio – atitinka prabangaus laikrodžio standartą. Prabangaus, bet kalbančio. Ir safyro stiklu apsaugotame ekrane rodančio ne tik ciferblatą.

Paišmaninti laikrodžiai

Kad ir kiek stengsimės žavėtis visomis sportui reikalingomis funkcijomis, galimybe kalbėti į riešą ar skaityti mikrobiniame ekranėlyje „Facebook“ ar lrytas.lt žinutes, kol kas išmanieji laikrodžiai atrodo reikalingesni jų gamintojams negu pirkėjams.

Nėra abejonių, kad „Apple“ gerbėjai naujovę pirks, tačiau kyla daug abejonių dėl to, ar tikrai aktyviai naudosis. Juolab kad labiausiai erzinančio dalyko – kartą per parą bet kurį iš šių laikrodžių reikia nusisegti ir prijungti krautis, kitaip jis virs geležėle prie riešo – kol kas niekas neišsprendė.

Oi, palaukite. Parodoje „MWC 2015“ akis netyčia užkliuvo už stendo, kuriame gulėjo sudėti paprasti mechaniniai laikrodžiai. Pasirodo, „Martian“ ir kompanijos „Guess“ laikrodžių kolekcija turi paslaptį – jie, nors ir mechaniniai, turi paslėpto išmanumo.

Ciferblate matome įmontuotą tik vieną teksto eilutę rodantį ekranėlį. To pakanka, kad matytume čia SMS žinutę ar skambinančiojo vardą. Be to, laikrodžiuose paslėpta kalbėjimo įranga leidžia duoti balso komandas ir net atsiliepti į skambučius. Nieko nauja, užtat jie bent jau laiką rodys, kai kitų funkcijų baterija išsikraus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.