Vyriškiausi vyrai, kuriuos chirurgai sukūrė iš moterų

Kai kalbame apie mokslo laimėjimus, noriai prisimename Marso paviršių tyrinėjantį robotą „Curiosity“, naujausio išmaniojo telefono ekrano raišką, stulbinamus informacijos srautus persiunčiantį internetą, vos ne amžiną gyvenimą žadančius kamieninių ląstelių tyrimus ar į Žemės orbitą paleistą pirmąjį lietuvišką palydovą. Bet dar neteko girdėti, kad kas nors garsiai žavėtųsi tuo, jog neįtikėtinas chemikų genijus padėjo sukurti natūraliausiai atrodantį ir juntamą silikoną krūtų ar sėdmenų implantams, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Štai vyrai, kurie gimė moterimis. Visų jų istorijos labai skirtingos.<br>ViDA Press nuotr.
Štai vyrai, kurie gimė moterimis. Visų jų istorijos labai skirtingos.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos rytas“)

Apr 21, 2015, 11:09 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:02 AM

Chirurgija pažengė tiek, kad nupjaudami ar prisiūdami kokį nors organą gydytojai sugeba pakeisti žmogaus lytį, o biotechnologijos leido išgryninti hormonus, kurie to pageidaujančius vyrus paverčia moterimis, o moteris – vyrais.

Apie tai nekalbama nei atsiimant Nobelio premiją, nei prie šeimos pietų stalo, apie tai rašanti spauda tuoj pat įvardijama kaip geltonoji, o patys straipsniai, nors ir skaitomi labiau negu naujienos apie prasidėjusį karą, pavadinami beverčiais.

Tačiau paties fakto tai nekeičia. Kaip visus gėjus pagimdė moterys, taip ir lyties keitimą padarė galimą mokslininkų darbai. Ir, svarbiausia, kad labai dažnai tam, kuris tokia galimybe pasinaudoja, šie mokslo ir chirurgijos laimėjimai suteikia kur kas daugiau laimės negu visi skrydžiai į kosmosą ar galingiausi išmanieji įrenginiai. O ko gi daugiau galime reikalauti iš mokslo, jei ne suteikti žmonijai daugiau laimės?

Skamba keistai ir neįtikimai, ar ne? Širdyje vis tiek norisi tuos, kurie keičia lytį, vadinti iškrypėliais, o patiems imtis šventos misijos sudoroti neetiškus chirurgus ir atvesti jų aukas į tiesos kelią. Juk negali vyras virsti visaverte moterimi, o moteris – vyru...

Čia reikėtų sustoti. Štai vyrai, kurie gimė moterimis. Visų jų istorijos labai skirtingos, tačiau atsakykite sau – negi įmanoma patikėti, kad koks nors chirurgas sukurtų ką nors panašaus iš žmogaus, kuriam nebuvo lemta tapti vyru? Ar gamta tikrai niekada neklysta?

* * *

Apie tai, kas Vokietijos Demokratinėje Respublikoje (VDR) buvo išdarinėjama su sportininkėmis, kalbėta nemažai. Istorijas apie vyriškus hormonus, priverstinius abortus ir kitas šūkį „Sportas – sveikata“ įtvirtinančias priemones VDR gimnastės spaudai atskleidė tik pradėjus griūti sovietų sistemai.

Tiesa, tai nepaaiškina, kodėl gerokai vėliau gimusi ir jau suvienytoje Vokietijoje subrendusi šuolininkė su kartimi Yvonne Buschbaum baigusi karjerą nutarė pasikeisti lytį, tačiau, kaip sakė viena politikė, minčių kyla įvairių.

Kad ir kaip būtų, 1980 m. gimusi, antra pagal pajėgumą Vokietijos šuolininke su kartimi sugebėjusi tapti Yvonne 2007 m. paskelbė, kad dėl traumų traukiasi iš sporto ir trokšta pradėti lyties keitimo procedūrą. 2008 m. troškimas buvo įgyvendintas, ir po operacijos Yvonne oficialiai tapo Balianu Buschbaumu. Ir vyras išėjo visai malonus.

Rutulio stūmikės Heidi Krieger istorija labiau primena pasakojimus apie siaubingus eksperimentus su sportininkėmis, kuriuos atliko Rytų Vokietijos mokslininkai. H.Krieger nuo ankstyvos paauglystės slapčia buvo šeriama milžiniškomis anabolinių steroidų dozėmis. Nuo jų jos raumenų masė, išvaizda ir elgsena vis labiau darėsi panaši į vyro.

1990 m. pasitraukusi iš aktyvaus sporto Heidi taip ir nebeatvirto į moterį, o 1997 m. galutinai pakeitė lytį ir tapo Andreu Kriegeriu. Vėliau jis viešai yra sakęs, kad nesijaučia labai patenkintas, norėtų, jog niekas jam tų steroidų nebūtų kišęs ir jis būtų turėjęs galimybę pats be pašalinių pagalbos apsispręsti, kas toks yra.

* * *

Jei jau šį sykį žvalgomės į vyriškesnius vyrus, kuriuos chirurgai sukūrė iš moterų, negalime nepaminėti JAV komiko Iano Harvie.

Gimęs (tiksliau – gimusi) 1968 m. jis labai anksti suprato, kad gamta iškrėtė pokštą Tiesa, tais laikais mergaitė tiesiog negalėjo išreikšti to, kad ji yra berniukas. Taigi sulaukusi 19 metų Iana viešai pasiskelbė, kad yra homoseksuali. Ir tik 2000 m., sulaukusi 32 metų, galutinai virto vyru.

Abejojantiems, ar tai buvo geras pasirinkimas, Ianui nieko įrodinėti nereikia. Tai įrodo po operacijos prasidėjusi sėkminga karjera. Nuo 2002 m. tapęs scenoje kalbančiu komiku ir pradėjęs reguliariai rodytis Portlando (JAV) humoro klubo scenoje, šiuo metu Ianas šalyje yra žinomas nuolat gastroliuojantis humoristas.

Daugiausia, aišku, juokauja apie transseksualų pasaulį ir problemas, tačiau pamatęs jį retas homofobas bent suprastų, kad šis vyrukas gimė ne visai tos lyties, kaip dabar atrodo.

* * *

Amerikietis Lorenas Rexas Cameronas yra fotografas, kuris detaliai užfiksavo visas savo virsmo iš moters į vyrą fazes. Nors tai menas, galime jo darbus, kuriuose įamžinti faktiškai tik transseksualai arba lesbietės, vadinti ir moksline studija, ir viešu pareiškimu.

Iana gimė 1959 m., nuo 1969 m. gyveno kaime su vienišu tėvu, būdama šešiolikos savo kaimelyje buvo paskelbta iškrypėle lesbiete, tad metė mokyklą ir pradėjo keliauti po Ameriką. Uždarbiavo statybose, rinkosi kitus vyriškus darbus, kol 1979 m. įsikūrė San Fransiske. Ten, didžiausioje pasaulyje homoseksualų bendruomenėje, gyveno kaip lesbietė, kol sulaukusi 26-erių pajuto, kad moters kūnas jos netenkina.

Pradėjusi lyties keitimo procedūras pasivadino Lorenu, ėmė fotografuoti. Taigi jo darbai virto labai rimta psichologinio ir fizinio moters virsmo vyru studija. Jokio fotografo išsilavinimo ar patirties neturintis L.R.Cameronas nuo 1993 m. studijavo fotomeną, nuo 1994 m. skaito paskaitas universitetuose ir meno konferencijose, o nuo 1995 m. surengė ne vieną savo fotografijų parodą.

Taigi dar vienas žmogus, kurio gyvenimas chirurgams žengus prieš tradicinės visuomenės požiūrį, tapo laimingas.

* * *

Gerokai keistesnis ir išties kelia nuostabą Thomo Beatie atvejis. Beje, čia chirurgai niekuo neprisidėjo. Gimęs moterimi Beatie taip ir gyveno, kol gerokai perkopė per dvidešimt metų. Tada nutarė tapti vyru. Tačiau į chirurgus nesikreipė. Kūną pakeitė hormonų terapija, tačiau moteriškų vidaus organų Thomas šalinti nepanoro.

Keistą pasirinkimą galima nesunkiai paaiškinti. Jo mylima žmona negalėjo pastoti ir susilaukti vaikų, o pora mažylių norėjo, todėl gimdyti ryžosi „vyras“. Ir sėkmingai tai darė apvaisintas donoro sperma. Tris kartus. Aišku, kol laukėsi, pagarsėjo pasaulyje – nėščias vyras, ir ne kine, ir ne Schwarzeneggeris, tai audrina aistras.

Tačiau šeima sėkmingai susilaukė trijų vaikų, Thomas vėl pradėjo vartoti vyriškus hormonus ir dabar nieko nežinančiam kaimynui jie gali pasirodyti visiškai įprasta pora. Jei, aišku, nepaklaus mamytės apie gimdymą...

* * *

Nėščias vyras yra neįprasta ir kelia smalsumą, bet transseksualas reperis atrodo tiesiog neįmanomas reiškinys. Hiphopo muzika visuomet pasižymėjo, švelniai tariant, itin tradiciniu požiūriu į tai, kas yra ir kuo turi užsiimti vyras ir moteris. Tolerancija į šio žanro muzikos sceną vis dar užlipa rečiau negu šalių prezidentai.

Būtent todėl reperį ir hiphopo muzikos prodiuserį, pasivadinusį Katastrophe, galima vadinti tiesiog unikumu. Mat tokiu pseudonimu pasivadinęs atlikėjas Rocco Kayiatos gimė moterimi.

Nuo 1997 m. dalyvavęs poezijos ekspromtu varžybose, 1998 m. vienas laimėjęs, nuo devyniolikos metų savo eilėraščius leidęs CD, Katastrophe repo muziką pradėjo kurti 2002 m. Ir ką gi – karjera nevirto katastrofa, o jo vaizdo klipas „The Life“ 12 savaičių laikėsi MTV LOGO geriausiųjų dešimtuke.

Taigi dabar lieka atsakyti į klausimą, kas mums labiau patinka? Nelaimingi, bet tradiciškai „nemodifikuoti“ žmonės, kurie mums nerūpi, ar ne visai tradiciškai pasinaudoję mokslo laimėjimais, kad taptų kūrybingi, veiksnūs, aktyvūs ir laimingi?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.