Grožio chirurgijos karalius mirė po olimpinės ugnies nešimo

Jis dar nešė olimpinę ugnį sėdėdamas neįgaliųjų vežimėlyje Rio de Žaneire, o po paros mirė. Grožio chirurgijos karalius Ivo Pitanguy išėjo būdamas 93 metų nuo širdies infarkto.

Ivo Pitanguy dar nešė olimpinę ugnį Rio de Žaneiro vasaros žaidynėse.
Ivo Pitanguy dar nešė olimpinę ugnį Rio de Žaneiro vasaros žaidynėse.
Grožio virtuozas iš Brazilijos suvokė, jog šiuolaikinė visuomenė peržengia ribas ir nieko čia nepadarysi: pasaulyje įsigali gražaus kūno kultas.<br>„ViDA Press“ ir „Scanpix“ nuotr.
Grožio virtuozas iš Brazilijos suvokė, jog šiuolaikinė visuomenė peržengia ribas ir nieko čia nepadarysi: pasaulyje įsigali gražaus kūno kultas.<br>„ViDA Press“ ir „Scanpix“ nuotr.
Ivo Pitanguy.<br>Scanpix nuotr.
Ivo Pitanguy.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 29, 2016, 9:25 PM, atnaujinta May 14, 2017, 1:59 PM

Brazilas buvo vienas šiuolaikinės plastinės chirurgijos pradininkų. Vargu ar kada nors bus paviešintas visas legendinio chirurgo klientų sąrašas, nes jų pavardes jis nusinešė su savimi į amžinybę. Apie tai – antradienio žurnale „Stilius“.

Jau seniai sklandė gandai, kad I.Pitanguy paslaugomis naudojosi garsusis amerikiečių atlikėjas ir aktorius Frankas Sinatra, nužudyto JAV prezidento žmona Jacqueline Kennedy, Holivudo žvaigždės Ava Gardner, Elizabeth Taylor, Tomas Cruise’as, britų supermodelis Naomi Campbell, Italijos kino legendos Sophia Loren, Gina Lollobrigida, amerikiečių aktorius ir muzikantas Jaredas Leto ir buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

Brazilijos plastinės chirurgijos virtuozas bičiuliavosi su daugeliu įžymybių, tarp jų su ekstravagantiškuoju ispanų dailininku Salvadoru Dali bei įžymiąja britų aktore, „Oskaro“, Auksinių gaublių ir kitų prestižinių kino apdovanojimų laimėtoja Audrey Hepburn.

Bet nė vienas įžymių klientų, išskyrus buvusį „Formulės 1“ lenktynininką, triskart čempioną, austrą Andreą Nikolausą (Niki) Laudą, niekada neprisipažino pasinaudojęs jo meistriškų rankų paslaugomis.

Už reikšmingus laimėjimus plastinės chirurgijos srityje I.Pitanguy vadino maestro, grožio chirurgijos filosofu ir net Michelangelo su skalpeliu rankose.

Būtent jis padarė pradžią nepriekaištingo grožio karštinei, pavertęs savo tėvynę Braziliją jaunystės ir grožio centru, į kurį plūsta klientai iš viso pasaulio, – neretai gražuolės ir gražuoliai, norintys būti dar gražesni.

Chirurgo Antonio de Camposo ir Marie Stael de Jardim sūnus Ivo Helcio Jardimas de Camposas Pitanguy – vienas iš penkių vaikų – gimė Brazilijos pietryčiuose esančiame Belo Orizontės mieste.

Baigęs Medicinos fakultetą Rio de Žaneire, keletą metų stažavosi JAV, Prancūzijoje ir Anglijoje. Grįžęs į tėvynę, pasinėrė į atkuriamosios, nuo nudegimų nukentėjusių žmonių kosmetinės chirurgijos tyrimus, stengdamasis šiuos metodus pritaikyti estetinei chirurgijai.

I.Pitanguy nuomone, išvaizda turi didžiulę reikšmę visam žmogaus gyvenimui. Tad jei esama būdų pataisyti jos trūkumus skalpeliu – tuo būtina pasinaudoti.

Jis esąs psichologas, skalpeliu gydantis sielas, – taip apie save sakė I.Pitanguy. Jo nuomone, kiekvienas žmogus turi teisę būti gražus.

Septintojo dešimtmečio viduryje I.Pitanguy šlovė peržengė Brazilijos sienas. Holivudo žvaigždės laikė jį stebukladariu, kuris moka ne tik sustabdyti laiką, bet ir pasukti jį atgal.

Sklandė gandai, kad brazilo rankų meistriškumą pirmasis įvertino F.Sinatra. Tad neatsitiktinai praėjusio amžiaus viduryje garsusis atlikėjas dažnokai atvykdavo į Braziliją.

Operacijos I.Pitanguy klinikoje kainavo didžiulius pinigus, bet jo pacientams nekildavo nė mažiausios abejonės dėl jų puikaus rezultato ir konfidencialumo.

Vienas prašmatnaus Rio de Žaneiro rajono statinių, kur 1963-iaisiais buvo atidaryta privati „Clinica Ivo Pitanguy“, buvo atkurta taip, kad į ją negalėtų patekti žurnalistai.

Dabar ši klinika veikiau primena muziejų: visur kabo diplomai, garbės daktaro vardo suteikimo raštai, turtingųjų ir gražuolių nuotraukos. Ir tarp jų – visuomet stebėtinai žvalus ir energingas I.Pitanguy.

Kartą per mėnesį jo klinika, – vadovavimą perėmus jo dukteriai Giselai Pitanguy, – nemokamai atlieka operacijas lūšnynuose gyvenantiems neturtingiems brazilams. Jis tikėjo, kad šiems žmonėms padėjo įveikti daug kančių.

„Clinica Ivo Pitanguy“ nemokamai atliekamos operacijos žmonėms, nukentėjusiems per gaisrus, automobilio avarijas ir gamtos stichijas.

Jis manė, kad itin svarbu užsiimti labdaringa veikla, ir rėmė įvairius projektus, niekuomet nelikdavo nuošalyje, kai matė kitų žmonių kančias. Už tai tėvynėje I.Pitanguy buvo vadinamas tiesiog Daktaru.

Legenda apie jį pasklido 1961-aisiais, kai prie Rio de Žaneiro cirko palapinėje, kur buvo pilna žmonių, kilo didžiulis gaisras.

I.Pitanguy, tuomet dar tik pradedantis plastinės chirurgijos specialistas, operavo kaip apsėstasis, atliko šimtus nemokamų operacijų, stengdamasis sugrąžinti suaugusiesiems ir vaikams jų veidus.

Grožio chirurgijos filosofas visada didžiavosi savo darbu, bet jam kėlė nerimą žmonių supanašėjimas. I.Pitanguy net pastebėjęs, kad visi – pradedant Majamiu ir baigiant Saudo Arabija – nori atrodyti vienodai.

Jam buvo džiugu matyti, kad po plastinių operacijų jo klinikos pacientai jausdavosi labiau patenkinti savimi.

Bet Rio de Žaneiro paplūdimiuose pro patyrusio grožio specialisto I.Pitanguy akis nepraslysdavo jau brandaus amžiaus senjorų kūnai, „įvilkti“ į vaikų odą ir balionų formos paaugliškas krūtis.

„Juos apsėdusi jauno kūno manija. Nepritariu tokiems drastiškiems pokyčiams. Juk vyresnio amžiaus moters negalima paversti lėle Barbe ar iš juodaodžio nosies padaryti baltaodžio. Plastikos chirurgai neturi stebuklingo gėrimo nuo senėjimo kaip Mefistofelis vokiečių autoriaus Johanno Wolfgango von Goethe tragedijoje „Faustas“, – ne kartą sakė I.Pitanguy.

Bet grožio virtuozas iš Brazilijos suvokė, jog šiuolaikinė visuomenė peržengia ribas ir nieko čia nepadarysi: pasaulyje įsigali gražaus kūno kultas.

I.Pitanguy klinikoje pacientai gauna ne tik kvalifikuotą chirurginę estetinių trūkumų korekciją, bet ir specialiai jo sukurtą kosmetiką, kuri pagreitina atsigavimo ir gijimo procesus.

Jis sukūrė analogišką kosmetikos liniją ir paprastiems vartotojams – taip pat veido priežiūros ir kūno linijas.

I.Pitanguy skaitė paskaitas, rengė seminarus Brazilijos ir užsienio plastinės chirurgijos specialistams, prie savo klinikos įkūrė institutą, kur grožio chirurgai iš 40 šalių gali mokytis pagal trejų metų magistrantūros programą.

Daktaras parengė 500 grožio chirurgijos specialistų, parašė daugiau nei 800 straipsnių specializuotiems žurnalams, dalyvavo ir skaitė pranešimus per konferencijas.

I.Pitanguy buvo prestižinių mokslinių draugijų, tokių kaip Brazilijos plastikos chirurgų (jai ir vadovavo), taip pat Amerikos plastinės chirurgijos ir Tarptautinės estetikos ir plastikos chirurgijos, narys.

Jis buvo ne tik aukščiausio meistriškumo lygio grožio specialistas, bet ir laimingas Marilu Nascimento vyras ir keturių vaikų tėvas.

„Ilsėkis ramybėje, mano mielas drauge. Tu turėjai auksinę širdį ir padėjai daugeliui žmonių iš Brazilijos ir kitų šalių. Tu ir mane įkvėpdavai savo teigiama energija.

Tu buvai tikras genijus ir išdykėliško charakterio kūrėjas, visuomet liksi mūsų širdyse“, – savo socialinio tinklo paskyroje parašė supermodelis N.Campbell.

Parengė ONA KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.