Vienas žinomiausių Lietuvos mitybos specialistų už sėkmę dėkingas ir pinigų stygiui

„Nemanau, kad kūno riebalai yra absoliutus blogis. Žmogui tik nereikia turėti tiek riebalinio audinio, kad tai kenktų jo sveikatai", - įsitikinęs mitybos specialistas Artūras Sujeta (29 m.).

 A.Sujeta atviras: sveikas gyvenimo būdas - nuolatinė kova su savimi.
 A.Sujeta atviras: sveikas gyvenimo būdas - nuolatinė kova su savimi.
 A.Sujeta.
 A.Sujeta.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2017, 8:04 PM

Televizijos projektuose išgarsėjęs A.Sujeta dabar yra ne tik vienas žinomiausių mitybos specialistų Lietuvoje, bet ir Lietuvos sporto universiteto biomedicinos mokslų doktorantas.

Be mitybos konsultacijų, vyras skaito paskaitas įmonių darbuotojams, mokiniams ir net medikams. Šalies mokyklose specialistas tai daro už dyką, mat, jo nuomone, labai svarbu ne tik ugdyti tinkamą vaikų požiūrį į sportą ir mitybą, bet ir populiarinti savanorystės idėją.

Be to, A.Sujeta dirba sporto klube, kur teikia mitybos konsultacijas ir sudarinėja mitybos planus.

„Dabar jau renkuosi žmones, su kuriais noriu dirbti, nes pinigai – dar ne viskas. Yra klientų, kurie tapo artimais bičiuliais. Jei matau, kad žmogui tai svarbu, o man su juo dirbti gera, jam galiu skirti ir gerokai daugiau laiko, dėmesio. Yra labai sėkmingų istorijų, kai derindami sportą ir mitybą žmonės atsikratė kelių dešimčių kilogramų. Mitas, kad vištos krūtinėlę rekomenduojama valgyti penkis kartus per dieną. Todėl jei jums kas nors pasiūlė tokį mitybos planą, kreipkitės į kitą specialistą. Profesionalų sudarytame mitybos plane yra kelios dešimtys skirtingų patiekalų ar produktų“, – pasakojo A.Sujeta.

Pasak pašnekovo, tinkama mityba svarbi ne tik antsvorio turintiems žmonėms – konsultacijų dėl mitybos pas specialistą ateina ir jaunos lieknos merginos, ir sportininkai.

Tiesa, Artūras sako, jog Lietuvoje jau laikas liautis galvoti, kad klientas visada teisus.

Jam kartais tenka susidurti su itin kaprizingais klientais. Štai ateina vyras, kaip šuniui numeta pinigus ir mano, kad dabar galės jį šokdinti.

„Už jūsų pinigus – bet kokie kaprizai? Ne, taip tikrai nebus“, – tvirtino iš Jonavos kilęs, o šiuo metu Kaune daugiausia laiko praleidžiantis A.Sujeta.

Jonaviškis sako nesąs mitybos specialistas, kuris tik pataria, ką ir kiek dėti į lėkštę. Labai svarbu visuma – tinkamas gyvenimo būdas, sportas ir vadinamoji poreikių piramidė. Tos piramidės viršuje, sako pašnekovas, yra jausmai, kūrybiškumas, moralė – tie dalykai, kurie padaro mus žmonėmis.

Piramidės apačioje – kur kas žemiškesni dalykai, ir besaikis jų vartojimas gali paversti žmogų gyvuliu. Tačiau kai kurie žmonės, anot A.Sujetos, gyvena pagal apverstą poreikių piramidę.

Artūras neslepia: jis kilęs iš paprastos šeimos, o dalis artimųjų yra emigravę. Tačiau faktą, kad kilęs iš neturtingos šeimos, jonaviškis įvardija kaip pliusą, o ne kaip minusą.

Savo tikslų jis siekė pats ir atkakliai. Mokykloje Artūrui itin gerai sekėsi biologija: „Tačiau buvo bloga biologijos mokytoja, todėl likus pusmečiui iki valstybinių egzaminų ruoštis pradėjau pats.“

Klientų nestokojančiam ir kai kuriuose TV projektuose dalyvavusiam A.Sujetai sektis pradėjo ne iš karto. Jis yra svarstęs ir apie emigraciją.

„Natūralu, kad ekonominės sąlygos privertė susimąstyti, ar kada nors turėsiu finansinį stabilumą. Apie tai svarsčiau, kai studijavau magistrantūroje.

Vėliau pagalvojau, kad jei bokso ringe po kiekvieno gauto smūgio griūtum, kokia prasmė boksuotis? Vienintelė prasmė tokiu atveju yra gebėjimas atsistoti. Būtent to mane ir mokė gyvenimas“, – sakė A.Sujeta.

Save jonaviškis lygina su boulingo kamuoliu – nors ne visada sekėsi, jis stengėsi riedėti kaip įmanoma tiesiau.

Paties mitybos specialisto pirkinių krepšelyje dažniausiai būna šviežia mėsa, daržovės.

„Kartais nusiperku „Coca-Cola Zero“ skardinę arba nealkoholinio alaus. Alkoholio nevartoju“, – sakė Artūras.

A.Sujeta kartais valgo ir traškučių, tik ne bulvių, o daržovių, taip pat mėgsta juodąją šokoladą.

Į klausimą, kodėl pasirinko mitybos specialisto kelią, A.Sujeta atsako paprastai: jam mokykloje buvo gaila storų vaikų.

„Jei vaikas storas, gali patirti ir patyčių. Nežinau, kodėl, tačiau man visada buvo gaila storų žmonių“, – sako A.Sujeta.

Be to, nutukimas nėra tik vizuali problema – per didelis antsvoris gali atsiliepti sveikatai, ypač po 40 metų. Mitybos specialisto teigimu, Lietuvoje yra daug nutukusių vaikų, ir tai bėda, o populiariuosius greitojo maisto restoranus A.Sujeta įvardija kaip visišką blogį.

„Manau, kad tėvai savo pavyzdžiu turėtų rodyti vaikams, ką reikia valgyti, o ko atsisakyti. Kartais imu ir pagalvoju – taip, vietoj vakarinės treniruotės galbūt išties geriau būtų pagulėti ant sofos, išgerti kelias skardines alaus ir pažiūrėti kokią kvailoką televizijos laidą. Išties sveikas gyvenimo būdas – nuolatinė kova su savimi.

Jei žmogus mano, kad ateis į sporto klubą ir lengvai nukris kilogramai, klysta. Tam reikia darbo, valios, pastangų“, – tvirtino pašnekovas.

Jau dešimt metų Artūras nevalgo kiaulienos – ji jam tiesiog neskani. „Dabar man net kiaulienos šašlykai atrodo neskanūs. Pirmenybę teikiu kalakutienai. Į kavą ir arbatą nededu cukraus – tai ir sveikiau, ir leidžia pajusti tikrą kavos ar arbatos skonį“, – sakė A.Sujeta.

A.Sujeta ragina atsisakyti ir alkoholio – jis ne tik turi daug kalorijų, bet ir iš dalies panaikina tai, ką esi pasiekęs pusantros valandos dirbdamas sporto klube.

„Be to, prie jo priprantama. Alkoholis – lengvas būdas atsikratyti rūpesčių. Sunkių akimirkų gyvenime, kai pagalvodavau apie alkoholį, būdavo ir man. Tačiau suprantu, kad tai laikina“, – įsitikinęs A.Sujeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.