Prieš dėdamas piliulę į burną, gerai pagalvok

Pastaruoju metu padažnėjo atvejų, kai uždraudžiama tiekti į Lietuvos rinką maisto papildus, jų sudėtyje nustačius neleistinų naudoti vitaminų ar mineralinių medžiagų. Liekninamieji, raumenis pučiantys ar lytines galias didinantys preparatai. Skamba viliojamai, tačiau specialistai įspėja: ne vieni papildai kelia grėsmę sveikatai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2014, 12:32 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:35 AM

Vien pernai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai atliko 532 patikrinimus. Maisto papildų gamybos ir didmeninės prekybos įmonėse bei vaistinėse jie nustatė 57 pažeidimus.

Praėjusią savaitę Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, atlikdami planinį patikrinimą įmonės bendrovės „Osvira“ parduotuvėje (Taikos pr. 64/Baltijos pr. 24 B, Klaipėda) nustatė, kad joje buvo prekiaujama maisto papildais „ZMA“, kurių sudėtyje buvo nurodyta neleidžiama naudoti mineralinė medžiaga – magnio aspartatas. Šių papildų gamintojas – Jungtinių Amerikos Valstijų įmonė „Optimum Nutrition, INC“.

„ZMA“ patariama vartoti sportuojantiems žmonėms.

Magnio aspartatas – magnio forma, kuri nėra įtraukta į Europos Komisijos patvirtintų vitaminų ir mineralinių medžiagų bei jų formų sąrašą, kurias leidžiama dėti į maisto papildus. Europos maisto saugos agentūra (EFSA) neįtraukė magnio aspartato į šį sąrašą, nes trūksta mokslinių duomenų apie jo poveikį žmogaus sveikatai.

Inspektoriai pranešė, kad vartotojai, įsigiję šių nesaugių maisto papildų, gali grąžinti juos platintojams ar prekybininkams ir susigrąžinti sumokėtus pinigus.

„Pastaruoju metu padažnėjo atvejų, kai uždraudžiama tiekti į Lietuvos rinką maisto papildus, jų sudėtyje nustačius neleistinų naudoti vitaminų ar mineralinių medžiagų. JAV maisto papildų rinka yra milžiniška ir ne visos juos gaminančios įmonės veikia legaliai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat ragina maisto papildų platintojus, prekiaujančius amerikietiškais maisto papildais, įvertinti jų sudėtį, nes JAV teisinis reglamentavimas yra skirtingas nei Europos Sąjungoje“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Lina Misiūnaitė.

Šiemet inspektoriai užkirto kelią ir amerikietiškiems maisto papildams „Multivitamin for Women“ (gamintojas – „BioTech USA“), mat jie yra nesaugūs. Į Lietuvą patekusių preparatų sudėtyje nustatytas per didelis vitamino B6 kiekis, vartojant juos ilgą laiką gali sutrikti nervinė sistema ir judesių kontrolė.

Informaciją apie nesaugius papildus moterims VMVT gavo Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF iš Lenkijos kolegų.

„Vitaminas B6 yra labai svarbus nervų ir imuninei sistemoms, tačiau ilgą laiką vartojant maisto papildus su per dideliu vitamino B6 kiekiu, gali sutrikti nervinė sistema, kūno judesių kontrolė. Taip pat gali padidėti jautrumas saulės šviesai, atsirasti pykinimas, rėmuo.

Visi simptomai turi išnykti nustojus vartoti tokius papildus. Sveikai besimaitinančiam žmogui vitamino B6 trūkti neturėtų“, – aiškino VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė L.Misiūnaitė.

Mūsų šalies rinkoje taip pat uždrausta platinti nesaugius maisto papildus iš JAV (gamintojas – „Gaspari Nutrition INC“) „Gaspari nutrition Anavite“ ir maisto papildus iš Jungtinės Karalystės (gamintojas „Large Life Ltd.“) „AMIX Opti Pack“, kurių sudėtyje nustatyta neleistinų mineralinių medžiagų.

Maisto papildų „Gaspari nutrition Anavite“ sudėtyje buvo nurodytos neleistinos medžiagos – kalcio kalio fosfato citratas, magnio aspartatas, cinko glicinato chelatas, vario glicinato chelatas, mangano glicinato chelatas, chromo nikotinato glicinato chelatas ir molibdeno glicinato chelatas,

Maisto papildų „AMIX Opti Pack“ apraše buvo nurodytos taip pat neleistinos medžiagos – geležies amino rūgšties chelatas, cinko amino rūgšties chelatas, kalio chelatas, vario chelatas, mangano chelatas, seleno amino rūgšties chelatas.

Vartotojai, įsigiję šių nesaugių maisto papildų, galėjo grąžinti juos platintojams ar prekybininkams ir susigrąžinti sumokėtus pinigus.

Šiemet VMVT gavo pranešimą iš Latvijos dėl nesaugių maisto papildų OLS, neleistinai apšvitintų jonizuojančiąja spinduliuote. Lietuvos vartotojams šie papildai pristatomi pavadinimu „Limfinės sistemos valymas“.

VMVT uždraudė įmonei platinti maisto papildus „Limfinės sistemos valymas“ ir nurodė nedelsiant surinkti juos iš rinkos.

Jonizuojančioji spinduliuotė yra naudojama augalinei žaliavai apsaugoti nuo gedimo ir siekiant kuo ilgiau išsaugoti gerą maisto produktų kokybę. Europos Sąjungos valstybėse jonizuojančiąja spinduliuote galima apdoroti tik džiovintas aromatines žoles, prieskonius ir augalinius pagardus. Rusijos Federacijoje nėra patvirtintų įmonių, kurios galėtų savo produkciją, apšvitintą jonizuojančiąja spinduliuote, eksportuoti į Europos Sąjungą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.