Pirkite atsakingai: glitimas gali sutrikdyti jūsų sveikatą

Ant maisto produktų pakuočių pastebiu užrašus „be glitimo“ ar „labai mažas glitimo kiekis“. Ką tai reiškia? Ar reikia glitimo bijoti?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2014, 1:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:54 AM

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiosioji specialistė Vilma Pušinaitė:

„Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių, nusprendusių sveikai maitintis arba norintys atsikratyti papildomų kilogramų, vengia glitimo turinčių produktų, kurių sudėtyje yra kviečių, rugių, miežių, avižų, speltos, kamuto ar jų sudedamųjų dalių.

Mokslinių tyrimų, patvirtinančių, kad tokia dieta veiksminga, nėra. Tačiau žmonėms, sergantiems celiakija (alerginė reakcija į glitimą), būtina atsisakyti arba labai riboti duonos, sausainių, makaronų ir kitus produktus, kuriuose yra glitimo.

Žmonėms, kurie netoleruoja glitimo (tą nustato gydytojai, atlikę tam tikrus tyrimus), produktai pagaminti iš šių grūdų gali sukelti alergines reakcijas: bėrimą, vėmimą, viduriavimą arba, atvirkščiai, vidurių užkietėjimą.

Kai kuriems gali išsivystyti šienligė arba astma. Suvalgius glitimo turinčių produktų neretai pradeda raižyti pilvą. Vienas iš dažnesnių celiakijos požymių – staigus svorio kritimas.

Maži vaikai per mažai jo priauga, o suaugusiems kilogramai ima kristi. Mat glitimas, jo netoleruojantiems žmonėms, pažeidžia plonosios žarnos gleivinę, dėl to sutrinka maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralinių medžiagų įsisavinimas.

Prekybos centruose, specializuotose maisto produktų parduotuvėse ir vaistinėse galima įsigyti produktų, skirtų glitimo netoleruojantiems žmonėms.

Pašalinti glitimą iš kviečių, rugių ir miežių labai sunku dėl techninių bei ekonominių priežasčių. Tad ir pagaminti maisto produktų, kuriuose visai nebūtų glitimo, sudėtinga.

Net ir tuose maisto produktuose, kurie skirti glitimo netoleruojantiems žmonėms, nedidelis kiekis jo likučių vis tiek randama. Tad maisto produkto etiketėje pažymima, kad „be glitimo“, jeigu jo kiekis galutiniame produkte neviršija 20 mg/kg. Jei glitimo maisto produkte yra mažiau nei 20 mg/kg, mažai tikėtina, kad toks maisto produktas sukels alerginę reakciją.

Ženklinimo etiketėje nurodomas teiginys „labai mažas glitimo kiekis“, kai produkte yra viena ar kelios sudedamosios dalys, pagamintos iš specialiai apdorotų kviečių, rugių ar miežių, todėl turinčių mažesnį kiekį glitimo. Glitimo kiekis tokiuose produktuose negali viršyti 100 mg/kg“.

Maisto produktai, kuriuose yra arba gali būti glitimo: miežiai, rugiai, kvietrugiai, kviečiai, avižos, kvietiniai miltai, manų kruopos, alus, duona, krekeriai, skrebučiai, makaronai, salotų padažai, sojų padažas, greitai paruošiamos sriubos.

Maisto produktai, kuriuose natūraliai nėra glitimo: natūralus pienas, natūralios vaisių ir daržovių sultys, svietas, kaiušiniai, žemės riešutai, kukurūzai, šviežia žuvis ir jūros gėrybės, medus, šviežia mėsa ir paukštiena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.