Prieš pirkdamas žaislą apuostyk

Nenusakomai dvokianti lėlė, vaiko svorio neatlaikantis dviratukas ar smulkios detalės, kurias vaikas gali nuplėšti nuo žaislo ir susikišti į burną, nosį ar ausį, taip pat cheminio apsinuodijimo ar vėžio grėsmė. Žaislai gali ne tik džiuginti, bet ir kelti didelių pavojų. Koks svarbiausias vaikiškų žaislų kokybę tiriančių inspektorių įrankis? Kokių skundų jie sulaukia iš žaislų kokybe suabejojusių tėvų? Pasirodo, tėvai inspektoriams skundžiasi retai, nors šie žaislams turi nemenkai priekaištų. Pateikiame patarimų suaugusiems, į ką privalu atkreipti dėmesį perkant žaislus.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Apr 10, 2014, 4:44 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:13 PM

Specialistai pataria: pravartu ne tik atidžiai perskaityti instrukciją, gerai apžiūrėti, bet ir apuostyti.

Apie pusę Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos patikrintų žaislų neatitinka reikalavimų. Didžiausia dalis ant inspektorių stalo gulančių žaislų – iš Kinijos.

Kelia vėžio grėsmę

Pernai iš rinkos buvo pašalintas žaislinis šautuvas „Police“, kurio šovinių šovinių apsauginė medžiaga buvo nusimovusi, nuo lentynų dingo ir dėlionė-kilimėlis, kurio detalės buvo per smulkios, prekybininkams teko atsisakyti minkšto kimštinio kiškio Fedios, mat nuplėšus kokią jo detalę vaikui galėjo iškilti pavojus – prarijęs ją mažylis galėtų paspringti.

Inspektoriai tikrindami žaislus pasitelkia mažų daiktų cilindrą – formą, pro kurią kiša vaikams skirtų žaislų detales.

Smulkiomis detalėmis mažyliai gali paspringti, gali susikišti į nosį ar ausį, o jei magnetinės dalys bus prarytos, gali sužaloti žarnyną.

Parduotuvėse pernai nebeliko lėlių „Beauty princess“, „Lovely Girl“, mat šiose vėžio grėsmę keliančios medžiagos ftalatai viršijo leistiną ribą.

Jautriausia klientų grupe inspektoriai vadina mažamečius iki 3 metų. Tai supranta ir prekybininkai, tad gudraudami stengiasi jiems skirtų žaislų etiketėse nurodyti, kad geriausia juos rinktis vyresniems vaikams. Nors šie žaislai vyresniems jau nebeįdomūs.

Pavojų vaikams gali kelti ne tik žaisliniai šaunamieji ginklai ar aštriabriauniai daiktai, bet ir karnavalinės kaukės, jei jas užsidėjus nepakanka oro kvėpuoti. Taip pat iš kenksmingų medžiagų pagamintą žaislą laižydamas ar kramtydamas vaikas gali rimtai apsinuodyti.

Skyrė baudas

Šiemet Valstybinė ne maisto produktų inspekcija atliko 59 žaislų patikrinimus, iš jų 23 atvejais nustatyti pažeidimai. Inspektoriai gavo 2 skundus dėl žaislų. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad vienas žaislas saugus, o kitas – ne. Iš viso šiemet nustatyti 2 nesaugūs žaislai. Šiuos žaislus įmonės pašalino iš rinkos savanoriškai.

Pernai Valstybinė ne maisto produktų inspekcija atliko 351 planinį patikrinimą. Jų metų nustatyti 176 pažeidimai. Pernai per visus metus planinių patikrinimų surengta 286, 146 atvejais inspektoriai turėjo priekaištų tikrinamiems žaislams.

Pernai inspektoriai patikrino 1292 tipų žaislus. Dažniausiai tikrintojams kliuvo netinkamas ženklinimas, nebuvo nurodytas gamintojas ar importuotojas, žaislo pakuotėje nebuvo naudojimo instrukcijos, nenurodyta, kokios amžiaus grupės vaikams jis tinkamas.

Inspektoriai nusižengusiems prekybininkams skyrė baudas.

Skundžiasi retai

Per metus skundų dėl netinkamų žaislų inspektoriai sulaukia vos 10-12 skundų. Dažniausiai tėvai dvejoja dėl kokybės.

„Žaislai ne tiek daug kainuoja, tai greičiausiai netinkamus tėvai tiesiog išmeta“, -- kodėl tėvai taip retai skundžiasi, svarstė Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Vitalija Skrinskienė.

Vieni tėvai nuogąstavo, kad įsigytas žaislas skleidžia nemalonų kvapą. Inspektoriai atliko tyrimą dėl vėžį sukeliančių ftalatų. Buvo nustatyta, kad jų kiekis smarkiai viršija normą.

Kaip išrinkti žaislą vaikui

1. Apžiūrėkite, ar žaislas paženklintas. Įsitikinkite, ar sudėtingas žaislas turi naudojimo instrukciją.

2 .Perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją bei saugos patarimus. Pagalvokite, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių.

3. Įsitikinkite, ar žaislas, jo konstrukcijos neturi aštrių briaunų, smaigalių, ar tarp judančių detalių nėra tokio dydžio tarpų, kur galėtų įstrigti pirštas.

4. Įvertinkite, ar triratukas, automobiliukas ar kitas žaislas, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, yra pakankamai tvirtas ir stabilus. Irstančios konstrukcijos gali sukelti pačias blogiausias pasekmes.

5. Žaisliniai šaunamieji ginklai su 6 mm skersmens šratais ir kitokiais svaidiniais yra pavojingi.

6. Timpos pavojingos netgi tada, kai šaudymui pridėti minkšti svaidiniai. Vaikas visada gali panaudoti kitą svaidinį, pavyzdžiui, akmenuką.

7. Burniniai žaislai (švilpukai, dūdelių antgaliai) kelia pavojų užspringti ir vyresnių nei 3 metų amžiaus vaikams.

8. Žaisluose esantys stiprūs magnetai pavojingi prarijus du ar daugiau. Jie gali užkimšti žarnyną arba jį net perplėšti.

9. Karnavalinėse kaukėse turi būti pakankamas vėdinimo plotas, kad vaikui nepritrūktų oro. Karnavaliniai kostiumai neturi būti pagaminti iš lengvai užsidegančių medžiagų.

10. Žaislo, skirto vaikams iki 3 metų, konstrukcijoje neturi būti lengvai nuplėšiamų smulkių detalių. Kūdikis gali jomis užspringti ir uždusti.

11. Žaislo korpusas turi būti pakankamai tvirtas, kad nesudužtų jį numetus ar ant jo užlipus. Duženų briaunos gali sužaloti vaiką.

12. Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą, nes tai kelia pavojų pasismaugti.

13. Kartkartėmis reikėtų patikrinti žaislus ir išmesti sulūžusius. Apsaugosite vaikus nuo užspringimo ir susižeidimo.

14. Žaislo pakuotę – plono plastiko maišelį – vaikas gali užmauti ant galvos. Tai – pavojinga, jei maišelis neturi skylučių.

15. Saugokite žaislo ženklinimo etiketę ir pirkimo kvitą. Tai suteiks galimybę patenkinti pretenziją dėl žaislo saugos ar kokybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.