Kaip nesušalti namuose ir biure? Pataria specialistai

Kaip ištverti nesustirus, kol radiatoriai nešyla, o termometro stulpelis leidžiasi vis žemiau? Namuose išeitį rasti nesunku. Tačiau ką daryti, jei darbe galioja griežtos aprangos taisyklės?

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2014-10-16 17:45, atnaujinta 2018-01-27 00:27

Namuose nuo žvarbos galima slėptis po šiltais pledais, vilkėti vilnonius drabužius. Ypač madingi šį sezoną tapo storų vilnonių siūlų megztiniai ir anksčiau tik sportui skirtos vėjapūtės, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kauno technologijos universiteto Aprangos ir polimerinių gaminių technologijos katedros lektorius dizaineris Kęstutis Lekeckas sako, kad dabar šiais drabužiais galima rengtis ne tik laisvalaikiu, bet ir dirbant biure.

Oficialiose įstaigose dirbantys kauniečiai teigė, kad ištikimiausiai vėsiuoju metų laiku tarnauja ir visada elegantiškai atrodo apranga iš vilnos.

Nori specialistų patarimų

Draudimo kompanijos darbuotoja Daiva Abromaitienė pasakojo, kad ji bei kolegos darbe privalo vilkėti uniformas.

„Vasarą tai būna palaidinė ir plono audinio sijonai. Atėjus rudeniui kompanijos atstovai pasirūpina, kad turėtume šiltesnius drabužius. Galime vilkėti sijonų ar kelnių kostiumus iš pusvilnės“, – pasakojo kaunietė.

Kauno miesto savivaldybės Asmenų aptarnavimo skyriaus vedėja Genovaitė Bivainienė sakė, kad valdininkams itin griežtų aprangos reikalavimų nėra.

„Tiesiog turime atrodyti dalykiškai. Moterys rudenį dažniau mūvi kelnes ir vilki švarkus ar griežto stiliaus megztinius. Stengiamės rengtis drabužiais iš natūralių pluoštų“, – sakė G.Bivainienė.

Tarnautojos prisipažino, kad mielai išklausytų specialistų patarimų, kaip atvėsus orams rengtis darbe ir jaustis patogiai, bet nepažeisti etiketo reikalavimų.

Drabužiai turi „pailsėti“

Dizaineris K.Lekeckas įsitikinęs, kad jei darbe keliamos giežtos aprangos taisyklės, kiekvienam reikėtų turėti po tris aukštos kokybės grynos vilnos kostiumus.

Vilna – tinkamiausias audinys orams vėstant. Dėvėdamas drabužius iš 100 procentų vilnos audinio, žmogus nesušąla, kai šalta, ir neperkaista, kai šilta. Vilna pasižymi savybėmis palaikyti normalią kūno temperatūrą“, – sakė K.Lekeckas.

Dizaineris pabrėžė, kad to paties grynos vilnos kostiumo dėvėti kelias dienas iš eilės negalima.

„Drabužiams reikia leisti pailsėti. Jei kostiumą dėvite 1 dieną, po to 2–4 dienas jį būtina laikyti pakabinus kambario temperatūroje. Tada audinys atgauna formą ir džiugina ne vienus metus“, – tvirtino aprangos specialistas.

Šildys kokybiški apatiniai

Keisti grynos vilnos kostiumus galima pusvilnoniais arba vilnos ir poliesterio mišinio drabužiais. Jie nepraranda formos, todėl tokius kostiumus galima dėvėti kasdien.

Po tokiais viršutiniais drabužiais labai patogu vilkėti šiltus ir plonus apatinius. Jie gali būti medvilniniai ar vilnoniai. „Geriausiai, jei jie pagaminti iš merinosų vilnos audinio. Merinoso vilna švelni, nedirgina odos. Tačiau tokią aprangą būtina prižiūrėti atsižvelgiant į gamintojų rekomendacijas. Skalbti ir džiovinti neaukštoje temperatūroje“, – patarė K.Lekeckas.

Jei žinome, kad dieną reikės praleisti aktyviai ar į darbą vykstate dviračiu, tinka sintetinė apatinė apranga. Modernūs audiniai greitai išgarina kūno drėgmę bei sušildo. Jų priežiūra paprastesnė.

„Pagrindinė taisyklė, jei norime nesušalti, – rengtis kelis sluoksnius drabužių. Tarp jų susidarę oro tarpai neleis sušalti, o jei taps per šilta, kurį nors sluoksnį nesunku nusimesti“, – sakė dizaineris.

Švarkus keičia megztiniai

Rudenį visada madingi ir megzti drabužiai. „Šį sezoną ypač madingi drabužiai iš storų natūralios vilnos siūlų. Tai ypač aktualu vyrams. Svarbu, kad iš tokios vilnos megzti drabužiai nebūtų kantri stiliaus. Madingi užsagstomi megztiniai, primenantys švarkus ar kardiganus“, – sakė K.Lekeckas.

Tokie megztiniai tiks, jei darbe nėra ypač griežtų aprangos taisyklių ar kai neplanuojame oficialių susitikimų.

Moterys atrodys elegantiškai, jei rinksis megztinius iš įvairių vilnų. Moherio, angoros drabužiai yra šilti, tačiau ilgas jų plaukas veliasi. Dirbant sėdimą darbą nusitrina ir drabužio nugara. Todėl aprangą iš tokios vilnos geriau rinktis laisvalaikiui.

Biuruose praktiškiau vilkėti paprastos ar merinosų vilnos drabužius. Svarbu, kad jų siluetai būtų neprovokuojantys, dvelktų elegancija.

Madingai atrodyti ir patogiai jaustis rudenį norime ir pakeliui į darbą. Dizaineris sakė, kad šį sezoną karaliauja laisvi, tunikas primenantys paltai didelėmis apykaklėmis.

„Tačiau pas mus dažnai lyja ir pučia žvarbus vėjas. Todėl dizaineriai siūlo kitą išeiti – vėjapūtes. Ši apranga nebelaikoma vien sportine ar skirta aktyviam laisvalaikiui. Iš neperpučiamų ir neperšlampamų audinių kuriami ir romantiški, elegantiški viršutiniai drabužiai“, – sakė K.Lekeckas.

Išlieka madingi ir įvairūs lietpalčiai bei pūstų formų striukės.

Išsigelbėjimas – vilnoniai drabužiai

Asta Kančelskienė

Bendrovės „Flokati“ vadovė

„Šaltuoju laikotarpiu tikru išsigelbėjimu tampa vilnoniai drabužiai. Namuose pravartu turėti vilnonius chalatus, šlepetes, pledus.

Einant į lauką nuo vėjo ir šalčio saugo vilnonės kepurės, pirštinės, skraistės. Biuruose, kur aprangos kodo reikalavimai griežti, puikiai tinka dailios vilnonės liemenės.

Jei aprangos stilius laisvesnis, galima gobtis plačiais vilnoniais šaliais, pončais.

Ypač svarbu pasirūpinti mūsų mažaisiais, kad jie nešaltų namuose ar darželiuose. Vaikams ypač tinka drabužiai, pasiūti iš merinosų vilnos audinio.“

Ir darbe gali būti šilta bei jauku

Aušra Dimšaitė

„C.a.s.a. Lana“ siūlų namų vadovė

„Šį sezoną ypač madingi drabužiai iš storų siūlų. Juos nusinerti ar nusimegzti galima per kelis vakarus. Apsirengę megztiniais iš storų vilnonių siūlų stilingai atrodysite leisdami laisvalaikį ar darbo vietoje.

Amžinai madingi yra drabužiai, megzti iš alpakų, merinosų vilnos, kašmyro, šilko siūlų. Jais apsirengus bus šilta ne tik namuose. Megztiniai iš tokių siūlų atrodo elegantiškai.

Jei darbe reikia atrodyti dalykiškai, galima dėvėti iš šių siūlų ar jų derinių megztus megztinius, liemenes. Prie kostiumo derės stilingas megztas ar nertas šalis.

Vėsiuoju metų laiku ypač sušildys merinosų vilnos drabužiai. Ši vilna neveltui naudojama gaminant šiltus pledus. Ji švelni, maloniai priglunda prie kūno, drabužiai taip pat atrodo elegantiškai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.