Net ir Kalėdų senelis gali sutrikdyti sveikatą

Jau gyvenate besiartinančių Kalėdų ritmu ir sukate galvą, ką padovanoti mažiesiems? Specialistai pataria: parduotuvėje ar turguje pravartu ir tėvams, ir Kalėdų seneliui ne tik atidžiai perskaityti žaislo instrukciją, gerai daiktą apžiūrėti, bet ir apuostyti. Mat kai kurie mažyliams skirti daiktai kelia rimtą grėsmę sveikatai.

Ir Kalėdų seneliai, ir tėvai turėtų būti atidūs ieškodami dovanų vaikams.<br>V.Balkūno nuotr.
Ir Kalėdų seneliai, ir tėvai turėtų būti atidūs ieškodami dovanų vaikams.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2014, 4:46 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 5:47 AM

Dvokiančio plastiko žaislai – ne pati didžiausia bėda. Kur kas baisiau – smulkios detalės, kurias vaikas gali nuryti ar susikišti į nosį ar ausį. Tyrėjai aptinka žaisluose netgi medžiagų, keliančių vėžio riziką. Tokie įrašai šviečia inspektorių suvestinėse.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos specialistai nuolat tikrina žaislų kokybę, o rezultatai nedžiugina: apie pusę žaislų neatitinka reikalavimų. Didžiausia dalis ant inspektorių stalo gulančių žaislų – iš Kinijos.

Štai keletas specialistų patarimų, kaip išrinkti vaikui nekenksmingą žaislą.

Kaip išrinkti žaislą vaikui

1. Apžiūrėkite, ar žaislas paženklintas. Įsitikinkite, ar sudėtingas žaislas turi naudojimo instrukciją.

2. Perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją bei saugos patarimus. Pagalvokite, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių.

3. Įsitikinkite, ar žaislas, jo konstrukcijos neturi aštrių briaunų, smaigalių, ar tarp judančių detalių nėra tokio dydžio tarpų, kur galėtų įstrigti pirštas.

4. Įvertinkite, ar triratukas, automobiliukas ar kitas žaislas, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, yra pakankamai tvirtas ir stabilus. Irstančios konstrukcijos gali sukelti pačias blogiausias pasekmes.

5. Žaisliniai šaunamieji ginklai su 6 mm skersmens šratais ir kitokiais svaidiniais yra pavojingi.

6. Timpos pavojingos netgi tada, kai šaudymui pridėti minkšti svaidiniai. Vaikas visada gali panaudoti kitą svaidinį, pavyzdžiui, akmenuką.

7. Burniniai žaislai (švilpukai, dūdelių antgaliai) kelia pavojų užspringti ir vyresnių nei 3 metų amžiaus vaikams.

8. Žaisluose esantys stiprūs magnetai pavojingi prarijus du ar daugiau. Jie gali užkimšti žarnyną arba jį net perplėšti.

9. Karnavalinėse kaukėse turi būti pakankamas vėdinimo plotas, kad vaikui nepritrūktų oro. Karnavaliniai kostiumai neturi būti pagaminti iš lengvai užsidegančių medžiagų.

10. Žaislo, skirto vaikams iki 3 metų, konstrukcijoje neturi būti lengvai nuplėšiamų smulkių detalių. Kūdikis gali jomis užspringti ir uždusti.

11. Žaislo korpusas turi būti pakankamai tvirtas, kad nesudužtų jį numetus ar ant jo užlipus. Duženų briaunos gali sužaloti vaiką.

12. Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą, nes tai kelia pavojų pasismaugti.

13. Kartkartėmis reikėtų patikrinti žaislus ir išmesti sulūžusius. Apsaugosite vaikus nuo užspringimo ir susižeidimo.

14. Žaislo pakuotę – plono plastiko maišelį – vaikas gali užmauti ant galvos. Tai – pavojinga, jei maišelis neturi skylučių.

15. Saugokite žaislo ženklinimo etiketę ir pirkimo kvitą. Tai suteiks galimybę patenkinti pretenziją dėl žaislo saugos ar kokybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.