Naujametiniai pažadai: 4 pratimai, padedantys mesti rūkyti

Naujųjų metų pradžia – tinkamiausias laikas pradėti kažką naujo arba atsikratyti senų nereikalingų įpročių. Vienas tokių įpročių – rūkymas. Kad būtų lengviau ištesėti sau nuo Naujųjų duotą pasižadėjimą, siūlome pasinaudoti šį kelią praėjusio britų gydytojo patirtimi ir patarimais.

M.Pembertonas norėjo įsitikinti, ar rūkymas jam tikrai patinka taip, kad dėl to mirtų.<br>123rf nuotr.
M.Pembertonas norėjo įsitikinti, ar rūkymas jam tikrai patinka taip, kad dėl to mirtų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 1, 2015, 11:19 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:39 AM

Jis buvo vienas iš daugelio. Britų gydytojas Maxas Pembertonas mėgo rūkyti – bent taip manė. Jis žinojo, kaip tai blogai, bet tai neatbaidė jo nuo cigarečių. Jis praleido ilgus metus kovodamas su žalingu įpročiu, rašo „Daily Mail“. Šiame straipsnyje – jo sugalvotos užduotys norintiems mesti rūkyti.

Vyras dar būdamas dvidešimties sau sakė, kad vieną dieną mes rūkyti. Visgi jis savo trisdešimtąjį gimtadienį sutiko su cigarete rankoje. M.Pembertonui prireikė dar kelių metų, kad suprastų, jog jis rūkys visą gyvenimą, jei nesiims rimtų priemonių.

Visgi vien mintis apie neberūkymą jį liūdino. Vyras nenorėjo nustoti daryti to, kas jam taip patiko. Jo galvoje buvo painiava. M.Pembertonui patiko rūkyti, bet jis suprato, kad tai žudo.

Pasiryžo nustoti rūkyti

Vieną dieną vyrą pasiekė tragiškos naujienos: nuo plaučių vėžio mirė jo senelė ir teta. Jis pagaliau susimąstė.

M.Pembertonas norėjo įsitikinti, ar rūkymas jam tikrai patinka taip, kad dėl to mirtų.

Vyras anksčiau dažnai dirbdavo su nuo narkotikų priklausomais žmonėmis. Dauguma jo paties minčių buvo panašios į tai, ką sakydavo pacientai.

M.Pembertonas kognityvine elgesio terapija (KET) padėdavo kitiems, todėl nusprendė ją pritaikyti ir sau.

KET skatina pacientą apmąstyti gyvenimo aspektą, keliantį problemų, ir mesti iššūkį situaciją sunkinančioms mintims.

Paties vyro sugalvota KET paremta programa suveikė – jis pakeitė savo nuomonę apie rūkymą.

M.Pembertonas daugiau nebepaėmė cigaretės į rankas. Jis programą pateikė knygoje. Joje – pratimai, susiję vieni su kitais. Šiame straipsnyje – keli pratimai, padėsiantys susimąstyti apie cigaretes tavo gyvenime.

Pirmas pratimas

Sudaryk sąrašą: kuo tau patinka cigaretės ir kodėl. Surašyk viską, kad ir kaip kvailai kai kurie dalykai skambėtų. Svarbu suprasti, ką tau duoda cigaretės. Ar jos suteikia pasitikėjimo savimi, o gal atsipalaidavimo? Kaip manai, kokios naudos gauni iš rūkymo? Jei jos visiškai nėra – nėra ir priežasties rūkyti.

Antras pratimas

Dabar surašyk visus dalykus, neleidžiančius tau nustoti rūkyti. Tai gali būti sunkiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Rūkymas – tai, ką dažniausiai galime daryti nė nesusimąstydami. Mums lengva susikurti mitų ir iliuzijų, kodėl turėtume tai daryti toliau. Kuri priežastis yra ta, kuri neleidžia tau nustoti? Ir kodėl tau tai yra baisu? Surašyk tai savo sąraše. Savaime suprantama, gali jį papildyti ir vėliau.

Tai – tavo priežastys, dėl kurių nenori mesti rūkyti.

Trečias pratimas

Vėl peržvelk sąrašą iš pirmo pratimo ir surašyk naudą, kurią tau duotų nerūkymas. Kodėl turėtum neberūkyti? Kodėl to nori?

Galbūt dabar taip nemanai, bet viskas, ką parašei pirmam pratimui, yra tik iliuzija. Tavo priežastys rūkymui gali atrodyti labai realios, bet jos tokios nėra. Viskas tame sąraše – tavo smegenų bandymas pateisinti nelogišką elgesį.

Visi žinome, kad rūkyti yra blogai. Tai daug kainuoja, be to, galime susirgti ar net mirti. Galvoje susidaro kebli padėtis: mes norime rūkyti, nors ir žinome, kad tai negerai ir neturėtume to daryti.

Minčių prieštaravimas viena kitai psichologijoje vadinamas kognityviniu disonansu. Tapimo rūkaliumi dalis yra tai, kad smegenys atranda būdų, kaip neleisti galvoti disonansu. Žmogus rūko ir toliau ir nejaučia konflikto viduje.

Rūkančiojo smegenys sugalvoja argumentų, kurie gali atrodyti visai logiški. Norintis mesti rūkyti žmogus turi apgalvoti visus šiuos argumentus. Visos priežastys, kurias rūkantieji duoda norėdami pateisinti savo žalingą įprotį, yra paremtos išgalvota logika.

Pavyzdžiui, nikotinas iš tikrųjų neatpalaiduoja. Jis negali pasilikti kūne ilgesniam laiko tarpui. Rūkantis žmogus nuolat jaučiasi taip, tarsi jam trūktų nikotino.

Šis nesmarkus diskomforto jausmas numalšinamas tik rūkymo, bet cigaretę surūkęs žmogus netrukus jį pajunta ir vėl.

Šią situaciją lydi jausmas, kad reikia parūkyti. Tai padaręs žmogus mano, kad cigaretė padėjo jam sumažinti stresą.

Tabako gaminiuose iš tikrųjų nėra nieko raminančio. Atvirkščiai – rūkymas pakelia kraujo spaudimą, o širdis ima smarkiau plakti. Nikotinas nepadeda atsipalaiduoti ar geriau susikoncentruoti – greičiau jau tik sukelia daugiau streso.

Viskas, ką rūkymas padaro – trumpam numalšina tą rūkančiojo jausmą, kad jam trūksta nikotino.

Ketvirtas pratimas

Įsivaizduok, kad esi advokatas teisme. Pirmiausiai nagrinėjama byla dėl rūkymo tęsimo. Turi tam reikalingos informacijos iš pirmo ir antro pratimo. Įsivaizduok, kaip pateiki argumentus teisėjui ir prisiekusiesiems, stenkis juos įtikinti. Naudok emocijų kupinas frazes – žaisk jų emocijomis. Cigaretės teisiamos, o tu jas gini.

Dabar įsivaizduok, kad esi priešininkų pusėje. Tu pasisakai prieš rūkymą ir naudojiesi argumentais iš trečio pratimo. Tau reikia įtikinti teisėjus ir prisiekusiuosius, kad argumentai, palaikantys rūkymą, yra kvaili.

Ketvirto pratimo teismo procesas atspindi, kas vyksta tavo galvoje, kai rūkai. Šie pratimai turėtų leisti tau į situaciją pažvelgti objektyviau. Atitolimas nuo problemos mintimis – tai, ko reikia, kad galėtų prasidėti metimo procesas.

M.Pembertono nuomone, rūkymas buvo naudingas tik dėl vienos priežasties. Jis gali prisiminti tą didžiulį metimo rūkyti pasiekimą, kurį vyras padarė pats – su savo smegenų pagalba.

Žalingo įpročio atsikratymas suteikė jam naujo pasitikėjimo savimi. M.Pembertonas teigia, kad nustoti rūkyti yra geriausias sprendimas, kurį žmogus gali padaryti.

Jo knyga „I Stop Smoking With CBT“ Didžiojoje Britanijoje pasirodys sausio 1-ąją.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.