Ar žinome, kiek mūsų suvalgomame maiste yra transriebalų?

Europos Komisija rengia ataskaitą, kiek gyventojų suvalgomame maiste yra transriebalų. Jie specialistų vadinami „blogiausiais“ iš visų maistinių riebalų ir siejami su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio rizika.

Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė sieksianti, kad transriebalų gyventojų mityboje neliktų iš viso.<br>123rf nuotr.
Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė sieksianti, kad transriebalų gyventojų mityboje neliktų iš viso.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Jan 24, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:21 AM

Transriebalai produktuose susidaro naudojant augalinių aliejų hidrinimo technologiją juos iš skystų verčiant kietesniais. Pasak mokslininkų, jie žmogaus organizmui svetimi, todėl kelia pavojų sveikatai.

Atskiros valstybės yra įsivedusios transriebalų kiekio maisto produktuose ženklinimą arba ribojimus pramonei juos naudoti, pavyzdžiui Danijoje ar Austrijoje. Ne viena Europos šalis, kaip Latvija, šiuo metu svarsto imtis griežtesnės kontrolės.

Lietuvoje transriebalų kiekio neprivaloma ženklinti, kiekis neribojamas, anot Sveikatos apsaugos ministerijos, laukiama bendrų Europos Sąjungos teisinių sprendimų.

Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimai rodo, kad ten, kur kontrolė silpnesnė, transriebalų kiekiai didesni. Tokia tendencija siejama su Rytų Europos valstybėmis. Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė sieksianti, kad transriebalų gyventojų mityboje neliktų iš viso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.