Ar kenksminga moterims ilgai delsti nueiti į tualetą?

Daugelis yra patyrę, kaip sunku naktį keltis iš šiltos lovos, nors gamta šaukte šaukia į kambarėlį „pas nykštukus“. Gyvenime būna daugybė situacijų, kuomet tenka kentėti ir trypčioti, sukryžiavus kojas, ir nekantriai svajoti apie palengvėjimą, kuris užplūs atsisėdus ant porcelianinio sosto. Kartais delsiame eiti į tualetą, skubėdami atlikti darbus, kartais – iš pasibjaurėjimo tvarka viešuosiuose tualetuose. Bet ar tai kenksminga?

Jeigu staiga pajutote, kad norite šlapintis pernelyg dažnai, patartina apsilankyti pas gydytoją.<br>123rf nuotr.
Jeigu staiga pajutote, kad norite šlapintis pernelyg dažnai, patartina apsilankyti pas gydytoją.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2015, 5:03 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:32 PM

Apie šlapimo sulaikymo pavojus paaiškino urologas iš Niujorko Benjaminas Bruckeris.

Kiek laiko galima kęsti?

Jūsų kūno gebėjimas sulaikyti šlapimą paremtas keletu dalykų. „Dažniausiai moterys gali sulaikyti šlapimą nuo 3 iki 6 valandų, tačiau konkretūs atvejai gali skirtis, – aiškino B.Bruckeris. – Tai priklauso nuo pas žmogų susidarančio šlapimo kiekio, o pastarasis priklauso nuo organizmo hidratacijos būklės ir išgeriamų skysčių kiekio, taip pat nuo funkcinės šlapimo pūslės talpos – tai yra, nuo šlapimo pūslės faktinio dydžio ir jos jautrumo“.

Ar reikia skubėti į tualetą, vos tik užsinori?

Kaip žinia, jausmas „noriu į tualetą“ gali būti labai skirtingas – svyruoti nuo visai menko noro iki gana skausmingo pojūčio. Pasak urologo, geriausia vengti kraštutinumų – nebėgti į tualetą, vos tik pajutus menkiausią norą šlapintis, kad išspaustum lašelį, bet ir nekentėti iki skausmo.

Kas blogiausio gali nutikti?

Nuo įpročio ilgai sulaikyti šlapimą jokių ypatingų komplikacijų nebūna, tačiau tai šiek tiek padidina šlapimo takų infekcijos galimybę – o ši liga yra rimta, be antibiotikų neišsiversite. Šlapimo takų infekcijos požymis gali būti ir noras dažniau šlapintis, nei jums įprasta – infekcija sukelia perpildytos ir skausmingos šlapimo pūslės pojūtį.

Jeigu staiga pajutote, kad norite šlapintis pernelyg dažnai, patartina apsilankyti pas gydytoją. Pernelyg didelį šlapimo pūslės aktyvumą gali padėti sureguliuoti ne tik vaistai, bei ir Kegelio pratimai.

Ar galima ištreniruoti organizmą mažiau šlapintis?

Visi žino, kaip svarbu gerti pakankamai skysčių ir palaikyti reikalingą skysčių kiekį organizme, tačiau nuolatinis vandens gurkšnojimas turi ne itin malonų šalutinį poveikį – lakstyti į tualetą kas kelias minutes. Ar įmanoma kaip nors išmokyti organizmą sulaikyti šlapimą?

„Kai kurių žmonių šlapimo pūslės gana jautrios, ir jiems kyla noras šlapintis net kai pūslėje yra mažas kiekis šlapimo. Visai nieko blogo pasistengti nukreipti dėmesį į kitur ir nelakstyti į tualetą užėjus menkiausiam norui“, – patarė B.Bruckeris.

Tai gali padėti šiek tiek pataisyti šlapimo pūslės būklę, tačiau didelių pokyčių tikėtis neverta. „Yra atliktas tyrimas apie slaugytojas, kurios neturi galimybės šlapintis, kada panorėjusios – jos turi šiek tiek didesnes šlapimo pūsles už kitas tos pačios amžiaus grupės moteris“, – pasakojo urologas.

Ilgiau kentėdami realios žalos organizmui padaryti neturėtumėte, tačiau komforto sumetimais reikėtų nueiti iki „nykštukų kambarėlio“, kai jausmas pradės darytis erzinantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.