Menstruacinė taurelė ar tamponas? Išbandžiusių moterų įspūdžiai

Tikriausiai dauguma moterų nė nesusimąsto, jog savo tamponus galėtų pakeisti į kažką patvaresnio – menstruacinę taurelę. Tai yra silikoninė mėnesinių skystį surenkanti taurelė, kurią galima naudoti daug kartų. Viena moteris išbandė „Mooncup" taurelę ir pasidalino savo įspūdžiais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 10, 2015, 2:38 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 1:19 AM

Daugiausia moterų menstruacinėmis taurelėmis susidomi todėl, kad jos leidžia sutaupyti pinigų, neteršia aplinkos ir yra patogesnės – jos, kitaip nei tamponai, neišsausina ir nedirgina makšties, rašo „Daily Mail“.

„Jaučiuosi geriau, jei kūne turiu „Mooncup" taurelę, o ne tamponą,“ – tikino viena produkto naudotoja.

Menstruacinės taurelės nėra naujas išradimas – jas dar 1932-aisiais užpatentavo grupė akušerių.

Dauguma moterų apie jas nežino todėl, kad tai nėra labai reklamuojamas ar daugumoje parduotuvių randamas produktas.

Mažai tikėtina, kad didelės parduotuvės užsakinės produktus, kuriuos moterys perka kas penkerius metus, jeigu siūlant kitas prekes įmanoma uždirbti daugiau. Ekspertų nuomone, 2015-aisiais visame pasaulyje bus parduota tamponų už 2,4 mlrd. eurų.

Įdėti lengviau, nei išimti

Yra įvairių menstruacinių taurelių rūšių. Britė Genny Wilkinson-Priest išbandė „Mooncup“ vadinamą produktą, kainuojantį 18 svarų sterlingų (25 eurus). Ji galėjo rinktis iš dviejų dydžių: vienas skirtas jau gimdžiusioms moterims, o kitas – negimdžiusioms ar jaunesnėms nei 30-ies.

„Tai man atrodė gana keista, – pasakojo ji. – Man buvo 29-eri, kai išbandžiau menstruacinę taurelę. Tai privertė mane sunerimti – kas tokio atsitinka makščiai, kai sulauki 30-ies?“

Moteris pirmą kartą atidariusi pakuotę nė neįsivaizdavo, kaip taurelę įdėti į makštį.

„Tačiau aš jau ne kartą gimdžiau, – sakė G.Wilkinson-Priest. – Jei sugebėjau iš savęs išstumti 4 kūdikius, tikrai galiu įsidėti 5 centimetrų skersmens latekso gaminį.

Pasirodo, kad procesas labai lengvas – nesvarbu, ar gimdei, ar ne. Lateksinę taurelę reikia du kartus perlenkti per pusę.

Būdama tokios formos, taurelė tik šiek tiek didesnė už tamponą – ir daug lankstesnė.“

Jos nereikia stumti giliai – taurelės galiukas šiek tiek išsikišęs iš makšties. Prie tamponų pripratusioms moterims tai gali būti kiek neįprasta, nes pastarieji turi būti įdėti giliau.

„Taurelę išimti daug sunkiau, nei įdėti, – pasakojo G.Wilkinson-Priest. – Ji vis juda į viršų, ypač jei yra įdėta per giliai.

Jei taip nutinka, reikia nemažai pasistengti, kad ją ištrauktum.“

Galima palikti per naktį

Dalis moterų teigia, kad menstruacinės taurelės nepatogios, nes jų kraštai pernelyg spaudžia makšties sieneles.

„Praleidau visą dieną vaikščiodama kaip antis, – prisipažino kita taurelę išbandžiusi moteris. – Mano draugai galėdavo suprasti, jog man prasidėjo mėnesinės, jei sėdėdavau šiek tiek keistai.“

G.Wilkinson-Priest nieko panašaus nepatyrė. Ji savo menstruacinę taurelę vos juto.

„Menstruacinę taurelę makštyje galima palikti daugiausiai aštuonioms valandoms – tai patogu einant miegoti, – sakė moteris. – Kai ji prisipildo, turinį reikia išpilti ir išplauti prieš vėl įdedant į makštį.

Dauguma moterų man pasakojo, kad tai – vienas geriausių menstruacinės taurelės aspektų. Tu gali pamatyti, kiek iš tikrųjų kraujuoji.

Nors kitos moterys gali jaustis nejaukiai iš arti matydamos savo mėnesines, aš pasijutau artimesnė savo kūnui.

Aš puikiai jutau savo moteriškumo aspektą, kurį praeityje laikiau trukdžiu.

Kai kurioms moterims svarbu tai, dėl ko jos yra savo lyties atstovės.“

Kita moteris pasirinko menstruacinę taurelę todėl, kad po gimdymo norėjo labiau saugoti savo makštį ir nenorėjo į ją dėti ko nors, kas galėtų pakenkti sveikatai.

Problema – viešieji tualetai

G.Wilkinson-Priest visą gyvenimą naudojo tamponus, todėl į „Mooncup“ iš pradžių žiūrėjo skeptiškai.

„Iš pradžių bijojau, kad kraujas gali išsipilti, – pasakojo ji. – Bet nesusidūriau su jokiomis problemomis. Su menstruacine taurele plaukiojau, užsiėmiau sportu ir ėjau į kiną.

Dabar naudoju tik ją, nors užtruko, kol pripratau. Tačiau rinkčiausi tamponus, jei keliaučiau ar turėčiau naktį praleisti mieste, vietoje, kur nėra tualeto kabinos su atskira kriaukle.

Kai kurios moterys į viešuosius tualetus su savim nešasi vandens buteliuką, kad galėtų išplauti menstruacinę taurelę, bet nemanau, jog verta taip elgtis.

Žinau, kad yra moterų, kurios į šią priemonę žiūri skeptiškai tik todėl, kad mano, jog tai yra naujas dėl ekologijos pamišusių žmonių žaislas. Bet tai nėra būdas išreikšti savo pažiūroms.

Tai – tik gera higienos priemonė moterims.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.