Kaip teisingai iš ausų pašalinti sierą ir nesusižaloti?

Ausų siera – tas kūno skystis, kurio nematome. Jį prisimename tik tada, kai sierą bandome išvalyti ausų krapštuku. Tačiau tai – paskutinė priemonė, kurios reiktų imtis. Šiame straipsnyje – visa tiesa apie ausų sierą ir kaip ją pašalinti.

Ausų valymas vašku gali pridaryti dar daugiau problemų.<br>123rf nuotr.
Ausų valymas vašku gali pridaryti dar daugiau problemų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:57 PM

Ausų sierą riebalinės liaukos gamina tam, kad vidinė ausies oda būtų drėgna. Ji susimaišo su negyvomis odos ląstelėmis. Net jei jums taip neatrodo, ausis išsivalo pati – ji šį mišinį išstumia pati.

Būtent todėl ausų krapštukai gali pakenkti: jie sutrukdo natūraliam ausies valymosi procesui. Dėl to ji gali dar labiau užsikimšti. Be to, praėjus ilgesniam laiko tarpui galite sierą nustumti gilyn į ausies kanalą, o šį kamštį pašalinti gali tik gydytojas.

Reiktų tai prisiminti ir nebandyti sieros pašalinti kitais, pačių sugalvotais metodais. Gydytoja Maria Suurna yra susidūrusi su pacientais, kurie ausis bandė valytis plaukų segtukais ir kitais daiktais. Tai – dar pavojingiau, nei ausų krapštukai: yra pavojus, jog aštriu objektu pradursite ausies būgnelį.

Yra saugių būdų valymui

Taip pat reiktų atsisakyti ausies valymo žvake bei plovimo švirkštu.

„Karšta žvakė gali nudeginti ausies būgnelį, – sakė otologė Ana Kim iš Niujorko. – Be to, žvakės vaškas gali įstrigti ausyje ir sukelti dar daugiau problemų.“

Ausies plovimo švirkštu idėja saugi tik teoriškai – vandens gali patekti už sieros arba ji gali išsiplėsti dėl drėgmės.

Visa laimė, yra saugus būdas pašalinti ausies sierą. A.Kim teigia, jog geriausia į ausį įlašinti vieną arba du lašus vandenilio peroksido likus maždaug 10 minučių iki maudymosi. Peroksidas padės suskystinti sierą, todėl bus lengviau ją išplauti prausiantis duše. Ausis neturėtų užsikimšti, jei tai darysite kartą per mėnesį.

Retkarčiais ausų sieros pertekliaus priežastis – sausa ausies kanalų oda. Ją sudrėkinti padeda mineralinis aliejus. Jo į ausį reikia kasdien. Tai panašu į odos drėkinimą kremu.

Tačiau jei jūsų ausies būgnelyje yra skylė arba ausis operuota, šie būdai – ne jums. Vandenilio peroksidas arba mineralinis aliejus patekęs į vidinę ausį gali sukelti infekciją arba galvos svaigimą. Geriausia rankšluosčiu tiesiog išvalyti išorinį ausies kanalą – matomąją ausies dalį.

Jei jūs esate iš tų žmonių, kurių ausis gamina daugiau sieros, kas šešis mėnesius ar metus galite apsilankyti pas gydytoją, kad jis sierą pašalintų specialiomis priemonėmis.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.