6 natūralios alternatyvos skausmą malšinantiems vaistams

Yra daugybė priežasčių, kodėl nereiktų piktnaudžiauti aspirinu arba ibuprofenu.

Kapsicinas, randamas čili pipiruose, sumažina nervų, raumenų ir sąnarių skausmą, nes trukdo perduoti skausmo signalus į smegenis.<br>Pixabay nuotr.
Kapsicinas, randamas čili pipiruose, sumažina nervų, raumenų ir sąnarių skausmą, nes trukdo perduoti skausmo signalus į smegenis.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2015, 6:02 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:26 AM

Kai kurie tyrimai rodo, kad piktnaudžiavimas nuskausminamaisiais gali būti susiję su mažakraujyste, žala DNR, širdies ligomis, klausos praradimu, neišnešiojimu ir net mirtingumu nuo gripo.

Žmonės naudoja šiuos vaistus, nes yra pripratę prie greito, bet trumpalaikio jų poveikio. Tačiau jeigu jaučiate skausmą – yra alternatyvų įprastiniams vaistams. Žemiau – 6 natūralios alternatyvos įprastiems aspirinui ir ibuprofenui.

1. Baltojo gluosnio žievė

Baltojo gluosnio žievėje yra salicinu vadinamos medžiagos, kuri skrandyje paverčiama salicilo rūgštimi. Salicilo rūgštis yra pagrindinė aspirino sudedamoji dalis. Sintetinis aspirinas gali dirginti skrandį, tačiau baltojo gluosnio žievė efektyviai numalšina skausmą, uždegimą ir karščiavimą.

2. Kapsicinas

Šis vaistas sumažina nervų, raumenų ir sąnarių skausmą, nes trukdo perduoti skausmo signalus į smegenis. Jis paprastai būna gelio arba kremo pavidalo. Vaistą galima naudoti nuo 3 iki 4 kartų per dieną. Kadangi kapsicinas randamas čili pipiruose, jį pirmą kartą naudojantys žmonės gali justi geliantį skausmą. Nemalonūs pojūčiai vaistą naudojant toliau nebepasikartoja.

3. Bosvelija

Tai yra Indijoje paplitęs augalas, iš kurio gaminami papildai ir kremai. Natūralios medžio rūgštys turi savybių, kurios padeda kovoti su uždegimu. Vaistas gali padėti kraujui tekėti į sąnarius ir neleisti baltiesiems kraujo kūneliams patekti į pažeistą audinį. Rekomenduojama dozė – nuo 450 iki 750 mg kasdien tris ar keturias savaites.

4. Katės nagas

Šis augalas dar vadinamas Uncaria tomentosa. Jis auga Pietų Amerikoje ir padeda todėl, kad sukuria medžiagą, kuri stabdo hormono prostaglandino gamybą, kuris prisideda prie jaučiamo skausmo ir uždegimo. Rekomenduojama dozė – nuo 250 iki 1000 mg kapsulės iki trijų kartų per dieną. Jei ši dozė viršijama, gali prasidėti viduriavimas.

5. Omega-3 riebalų rūgštys

Omega-3 riebalų rūgštys turi su uždegimu kovoti padedančių savybių. Jos naudingoms žmonėms, kurie kenčia dėl artrito, kitų sąnarių uždegimo rūšių bei uždegiminių žarnyno ligų. Šios riebalų rūgštys taip pat sumažina širdies ligų riziką. Omega-3 riebalų rūgštys ypač naudingos tiems, kurie serga reumatoidiniu artritu. Rekomenduojama dozė – 1000 mg per dieną.

Veganai gali išbandyti kanapių sėklas, linų sėmenis, įvairias uogas ar jūržoles.

6. Kurkuminas

Kurkuminas yra gaunamas iš dažinės ciberžolės. Jis gali veikti ir kaip nuskausminamieji. Kurkuminas, kaip ir kapsicinas, blokuoja į smegenis sklindančius signalus. Tyrimai parodė, kad ši medžiaga veiksmingai numalšina skausmą ir padeda gydyti reumatoidinį artritą. Rekomenduojama dozė – nuo 400 iki 600 g kasdien.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.