Pavasarinės saulės spinduliai: kam mėgautis, o kam slėptis?

Išlindus saulei, daugelis skuba pasidžiaugti išsiilgtais spinduliais, neretai nepagalvodami, kokį pavojų sukelia savo odai. Oda pavasarį – ypač pažeidžiama. Tai metų laikas, kuomet būtina ne tik atnaujinti savo spintos turinį, bet ir atkreipti ypatingą dėmesį į veido odos priežiūrą. Apie tai išsamiai pasakojo sostinėje įsikūrusios „Sapiegos klinikos“ dermatovenerologė Lina Drąsutytė.

Atėjęs pavasaris dovanoja ne tik gerą nuotaiką, bet ir pirmuosius saulės spindulius.<br>123rf nuotr.
Atėjęs pavasaris dovanoja ne tik gerą nuotaiką, bet ir pirmuosius saulės spindulius.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

2015-05-12 07:33, atnaujinta 2018-01-04 05:04

Pirmieji saulės spinduliai

Pavasaris dovanoja ne tik gerą nuotaiką, bet ir pirmuosius saulės spindulius. Jiems reikėtų mokėti tinkamai pasiruošti. L.Drąsutytė sakė, kad labiausiai į juos reaguoja šviesios odos, plaukų ir akių žmonės, kurie ir nudega saulėje raudonai.

„Pasirodžius saulės spinduliams, odą būtina tinkamai apsaugoti renkantis kremus, kurie yra su UV filtrais. UV spinduliai lemia odos senėjimą, pigmentinių dėmių, raukšlių atsiradimą. Ilgalaikis UV spindulių poveikis sukelia onkologinius susirgimus. Jie yra pavojingi tiek pavasarį, tiek vasarą“, – aiškino gydytoja.

Gydytoja teigė, kad itin svarbios apsaugos priemonės nuo saulės yra ne tik specialūs kremai, tačiau ir galvos apdangalai, akiniai nuo saulės. „Kadangi pavojingiausia saulė yra nuo 10 iki 16 valandos, būtent šiomis valandomis reikėtų skirti ypatingą dėmesį viso kūno apsaugai“, – pabrėžė ji.

„Visais metų laikais būtina tinkamai išsirinkti odą apsaugančias kosmetikos priemones, apsaugančias nuo UVA ir UVB spindulių. UVA yra kenksmingi, tačiau nėra iš karto pajuntami. Svarbu žinoti, kad jie palieka ilgalaikius padarinius – pagreitina odos senėjimą, sukelia piktybinių auglių atsiradimą. UVB gi gali sukelti vėžinių ląstelių atsiradimą, – dėstė L.Drąsutytė.

Kasdienė odos priežiūra

Dažna moteris rytą pradeda tam tikrais odos priežiūros ritualais, tačiau ne visi tinkami keičiantis orams bei atėjus atšilimui. „Veido oda turi būti valoma kiekvieną rytą ir vakarą. Vien nuplauti vandeniu nepakanka. Ją reikėtų valyti specialiu toniku, pieneliu arba miceliniu vandeniu. Specialūs prausimosi geliai turėtų būti naudojami turintiems riebesnę veido odą. Drėkinamieji kremai yra būtini ir sausai, ir riebiai odai“, – patarė gydytoja.

„Kai atšyla orai, odą būtina intensyviai drėkinti. Kadangi oda nuolat atsinaujina, jos paviršiuje būna susikaupęs negyvų ląstelių sluoksnis, kurį būtina pašalinti. Net nenaudojant kosmetikos ant odos nusėda įvairūs nešvarumai ir bakterijos“, – teigė dermatovenerologė.

Gydytoja patarė naudoti priemones, kurios turi šveičiamųjų dalelių, nes tokiu būdu pašalinamas paviršinis negyvų ląstelių sluoksnis, išvalomos poros bei dar geriau pasisavinamos drėkinamosios priemonės.

„Jei einate į šaltesnį orą, būtinai rinkitės riebesnį kremą, kuris ant odos paviršiaus sudarys apsauginį sluoksnį. Jis padės išsaugoti odos drėgmę. Kremas turėtų būti tepamas likus pusvalandžiui iki išėjimo į lauką, kad deramai įsigertų“, – mokė ji.

Vaikų odos apsauga

Vos atšilus orams vaikai skuba bėgti į lauką ir ten praleidžia kone visą dieną. Pavojingiausios saulės metu vaikams nerekomenduojama būti saulėje, o, anot gydytojos, vaikams iki trejų metų išvis draudžiama būti vietose, kur pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.

„Jie turėtų būti pavėsyje, tačiau vis tiek turėtų naudoti specialias priemones nuo saulės su apsauginiais filtrais 50+“, – teigė L.Drąsutytė ir priminė tėvams, kad vaikus rengtų tik natūralaus audinio drabužiais ir nepamirštų uždėti galvos apdangalo.

Odos problemų sprendimas

Tiesioginiai saulės spinduliai maloniai nuteikia, palepina odą, tačiau per didelis jų gautas kiekis greitina odos senėjimą. Jis, pasak pašnekovės, pasireiškia pirma laiko atsiradusiomis raukšlėmis ir pigmentinėmis dėmėmis.

Daugelis moterų jas ima maskuoti įvairia kosmetika, tačiau tai nėra tinkamas sprendimas. „Problemų priežastis reikia gydyti iš esmės“, – lyg susitarę kartoja visi.

Dermatovenerologė L.Drąsutytė sakė, kad spręsti odos problemas galima keliais būdais. Anot jos, dažnai problemos išsprendžiamos tinkamai pasirinkus kasdieninės veido priežiūros priemones.

„Kai paviršutinio odos gydymo nepakanka, verta išbandyti sisteminius vaistus arba procedūras su lazeriu. Pažangi medicininė įranga leidžia procedūras atlikti greitai, saugiai, kokybiškai ir neskausmingai. Jos tinkamos net ir tiems, kurių oda yra itin jautri“, – aiškino gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.