Higienos procedūra, susijusi su jūsų gyvenimo trukme

Manote, kad jeigu mankštinatės, sveikai maitinatės ir neturite psichologinių problemų – tai garantuoja jums stiprią sveikatą? Pasirodo, ne mažiau svarbi aplinkybė yra tinkama burnos ertmės higiena, kurios nesilaikymas gali lemti daugybę sveikatos negandų. Dantų valymasis siūlu yra taip svarbu, jog klausimas apie tai buvo įtrauktas į testą, leidžiantį apytiksliai nuspėti gyvenimo trukmę.

Dantų valymasis siūlu yra taip svarbu, jog klausimas apie tai buvo įtrauktas į testą, leidžiantį apytiksliai nuspėti gyvenimo trukmę.<br>123rf nuotr.
Dantų valymasis siūlu yra taip svarbu, jog klausimas apie tai buvo įtrauktas į testą, leidžiantį apytiksliai nuspėti gyvenimo trukmę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 23, 2015, 12:45 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 6:34 PM

Teste atsižvelgiama į tokius faktorius kaip mityba, mankšta ir įpročiai, rašo businessinsider.com.

Thomasas Perlsas, jo kūrėjas ir Bostono medicinos universiteto profesorius, teigia, jog atsakymas į tą vienintelį klausimą apie dantų valymąsi siūlu gali nulemti, ar gyvensite metus ilgiau, ar metus trumpiau.

Nors iš tikrųjų sunku nustatyti, kiek metų prie gyvenimo gali pridėti sveiki įpročiai, tačiau gydytojai ir dantistai įsitikinę, jog dantų valymasis siūlu yra itin svarbus dantų sveikatai – o dantų sveikata yra tiesiogiai susijusi su viso organizmo sveikata.

Prasta higiena padidina riziką

Jei nenaudojate dantų siūlo, bakterijų ir seilių sluoksnis virsta dantų akmenimis, kieto pavidalo sankaupa, kuri gali dirginti dantenas ir net sukelti uždegimą. Dantenos dėl šios sankaupos gali ir sumažėti. Tada tarp jų ir dantų atsiranda tarpas, į kurį gali patekti infekcija.

Tada gali prasidėti periodontitu vadinama liga, kuri sunaikina dantis laikantį kaulą ir audinį, todėl padidėja rizika, jog supus ir iškris dantys. Tačiau burnos problemos – tik ledkalnio viršūnė. Manoma, kad dantenų ligos susijusios su sutrikimais kitose kūno dalyse, įskaitant širdies ligas, žmogaus papilomos virusą, burnos vėžį, diabetą ir inkstų nepakankamumą.

Pasak T.Perlso, yra keli tyrimai, kurie parodo sąryšį tarp dantenų ir širdies ligų, tačiau neaišku, kokiu būdu jos susiję, todėl reikia daugiau tyrimų šioje srityje.

Tačiau prasta burnos higiena – vienas iš faktorių, kurie padidina burnos vėžio riziką.

Teksaso sveikatos mokslo centras 2013-aisiais išanalizavo 3439 žmones ir išsiaiškino, kad periodontitas – nepriklausomas burnos papilomą galintis sukelti faktorius. Burnos papilomos virusas gali priversti normalias ląsteles mutuoti ir taip sukelti burnos vėžį.

Susijęs su įvairiomis ligomis

Periodontitas sukelia smarkų dantenų bei aplinkinių audinių uždegimą. Jis kai kuriuose tyrimuose siejamas su inkstų ligomis, Alzheimerio liga bei diabetu, bet tai nereiškia, jog tai sukelia pats periodontitas – jų ryšiai gana neaiškūs.

Kitas 2013-aisiais atliktas tyrimas nustatė, kad nuo širdies ligų dažniau miršta tie pacientai, kurie sirgo ir lėtinėmis inkstų, ir dantenų ligomis. Tyrimo autoriai neišsiaiškino, kaip ir kodėl dantenų ligos prisideda prie mirties nuo širdies ligų, tačiau jie turintiems inkstų sutrikimų rekomendavo išsigydyti periodontitą.

Jei sergate diabetu, turite didesnę riziką susirgti dantenų ligomis – ir atvirkščiai. 2012-aisiais moksliniame žurnale „Diabetologia“ paskelbtas tyrimas teigė, jog yra įrodymų, kad tarp diabeto ir periodontito – abipusis ryšys.

Su diabetu galima susitvarkyti tinkamai maitinantis ir geriant atitinkamus vaistus, dauguma juo sergančių žmonių gyvena tiek pat, kiek ir sveiki. Tačiau mokslininkai atrado, kad nuo širdies ir inkstų ligų 3 kartus dažniau miršta tie, kurie serga ir diabetu, ir periodontitu.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.