Kodėl per karščius reikia laižyti riešus? 10 naudingų patarimų

Karščiai – neatsiejama vasaros dalis. Tačiau šiltas oras ne visiems malonus. Gera žinia ta, kad yra daugybė veiksmingų būdų atsivėsinti ir dieną, ir naktį. Jei esate vienas iš daugelio nenorinčių perkaisti žmonių, šis straipsnis – jums.

Pulso taškai kontroliuoja viso kūno temperatūrą.<br>123rf nuotr.
Pulso taškai kontroliuoja viso kūno temperatūrą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2015, 7:04 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 2:47 AM

1. Atvėsinkite patalynę šaldiklyje

Gali atrodyti, kad tai garantuos bemiegę naktį, bet taip nėra, rašo „Daily Mail“. Karštą naktį ištverti gali būti lengviau, jei sudrėkinate antklodę ir ją įdedate į šaldiklį likus trims arba keturioms valandoms iki miego.

Antklodės nekiškite po kranu, tačiau sudrėkinkite naudodami šlapią medžiagos gabalą. Prieš šaldydami suvyniokite užvalkalą į plastikinį maišelį, o guldamiesi miegoti jį tiesiog išlankstykite.

„Vanduo išgaruos antklodei džiūstant ir kartu pasiims drėgmę nuo odos, – aiškino Lindsay'as Edwardsas, fiziologijos dėstytojas iš Londono. – Tačiau tai nebebus veiksminga, kai patalynė išdžius. Galbūt geriau miegoti be antklodės ir odą pasipurkšti vandeniu – antklodė neleidžia šalia odos esančiam karštam orui pakilti.“

Taip pat galite į kojinę priberti nevirtų ryžių ir įdėti ją į šaldiklį kelioms valandoms – taip pasigaminsite šaldantį maišelį.

Karštas oras kyla į viršų, todėl kuo žemiau gulite – tuo geriau. Ekspertai rekomenduoja miegoti ant plunksnų ar pūkų pripildytos pagalvės su medvilniniu užvalkalu – sintetinės pagalvės tik sulaiko karštį.

2. Sekite beždžionių pavyzdžiu

Atvėsti pasilaižant riešus – beždžionių nuo seno naudojamas triukas.

Skamba kvailai, tačiau tai veikia. Pulso taškai kontroliuoja viso kūno temperatūrą. Jei juos atvėsinate, galite trumpam susilpninti kraujo tekėjimą į tą vietą ir neleisti sau perkaisti.

Tą patį efektą galima pasiekti ir kelioms sekundėms pakišus riešus po tekančiu vandeniu.

3. Nueikite į dušą

Jei manote, kad karštą dieną nusimaudžius po šaltu dušu palengvės – klystate.

„Jei palendate po lediniu dušu, organizmas kovos prieš šaltį ir bandys sušilti drebėdamas ir pagreitindamas virškinimą, – teigė L.Edwardsas. – Patekę į karštą orą tik dar greičiau sukaisite.“

Geriau nusiprausti drungnu vandeniu, o tada šaltu vandeniu arba kitu skysčiu – pavyzdžiui arbata – apšlakstyti veidą ir kitas atviras kūno dalis.

Geriausia ta arbata, kurioje yra tokių atgaivinančių žolelių kaip alijošių arba mėtos.

Jei nuo karščio ima skaudėti galvą, negerkite aspirino – JAV atliktas tyrimas parodė, kad šis vaistas padidina kūno temperatūrą. Geriau tokie nuskausminamieji kaip paracetamolis arba ibuprofenas.

4. Valgykite aštraus troškinio

Aštrus troškinys karščių metu gali padėti atvėsti – ypač jei jis pagamintas iš lengvai virškinamų, daug baltymų turinčių produktų, pavyzdžiui vištienos ar žuvies.

Troškinyje yra kapsicino – čili pipiruose randamos medžiagos, kuri skatina prakaito gamybą.

Prakaitavimas padeda atvėsti dėl dviejų priežasčių: drėgna oda visada būna šaltesnė, be to, su prakaitu iš kūno išgaruoja karštis.

„Troškinys sužadina burnos ir gerklės receptorius, todėl sukelia prakaitavimą ir leidžia atvėsti,“- aiškino mitybos ekspertė Dalia Maori.

D.Maori nenorintiems aštrių prieskonių rekomenduoja vietoj didelių, sočių patiekalų reguliariai valgyti mažesnius. Organizmui reikia daugiau energijos, kad suvirškintų didžiulius patiekalus – būtent dėl to virškinant išsiskiria daugiau šilumos.

„Valgykite daugiau vaisių ir daržovių – juose daug vandens, – patarė ji. – Venkite kaloringų užkandžių ir baltymų pertekliaus, pavyzdžiui raudonos mėsos, kuri skatina virškinimo procesą ir priverčia organizmą išskirti daugiau šilumos.“

Pomidoruose ir arbūzuose yra nuo saulės apsaugančio pigmento, o granatai, pasak dermatologo Howardo Murado, 25 proc. pagerina odos sugebėjimą apsisaugoti nuo saulės spindulių.

5. Išgerkite karšto gėrimo

Karšti gėrimai turi tokį pat poveikį kaip ir troškinys – imame prakaituoti ir atvėstame.

„Iš pradžių jausite daugiau šilumos, bet tai – skysčių šaltinis, be to, kuo daugiau prakaituosite, tuo vėsiau darysis, – sakė mitybos specialistė Claire Baseley. – Venkite kofeino, daug cukraus turinčių gėrimų ir alkoholio. Alkoholis yra diuretikas, kuris skatina šlapinimąsi, todėl prarasite dar daugiau vandens.“

Troškulį gerai numalšina vanduo. Moterims rekomenduojama per dieną išgerti 1,6 litro, o vyrams – 2 litrus. Vanduo iš čiaupo nėra blogesnis už tą, kurį perkame buteliukuose, tačiau rekomenduojama rinktis negazuotą vandenį, nes dėl anglies dvideginio burbuliukų gazuotame gėrime greičiau pajuntame sotumo jausmą ir geriame mažiau.

Kambario temperatūros vanduo troškulį numalšina geriau, nei ledinis.

„Ledinis vanduo iš karto atvėsins, tačiau poveikis ilgai netruks ir netrukus vėl sušilsite, – teigė C.Baseley. – Geriant šaltą vandenį kyla pavojus, kad atsigaivinę pasijusite per greitai.“

6. Išbandykite natūralias priemones

Mokslininkai įrodė, kad kekinė juodžolė, indėnų mėgstamas augalas, sumažina moteris menopauzės metu naktį išpilantį karštį ir prakaitą.

Ši žolelė taip pat gali atvėsinti karščių metu. Tyrimai įrodė, kad ji veikia pogumburį, smegenų dalį, kuri yra atsakinga už kūno temperatūros reguliavimą.

Chrizantemų, kiaulpienių ar ramunėlių arbata taip pat atvėsina kūną ir nuramina mintis.

7. Uždarykite langus

Karščių metu rekomenduojama neatverti langų – lauke yra karščiau, nei viduje, todėl atidarę langus tik sušildote kambarį.

Jei norite į kambarį įleisti oro, atverkite ir viršutinę, ir apatinę lango dalį. Taip leisite šiltam orui išeiti pro viršų, o vėsiam – patekti pro apačią.

Anksti ryte arba naktį, kai nesimato saulės, galite priešais orlaidę pakabinti drėgną, ploną medžiagos gabalą. Pro jį praeinančios oro dalelės atvės.

8. Nenusirenkite

Nepasijusite geriau, jei karščių metu išsirengsite. Jei visą dieną praleidžiate saulėkaitoje, geriau apsirengti laisvais, šviesiais rūbais, kurie pagaminti iš tokių medžiagų kaip linas ar medvilnė. Rūbai yra tarsi skydas, kuris daliai saulės spindulių neleidžia pasiekti mūsų kūno.

„Nedėvėkite nieko pernelyg sunkaus, – patarė stiliaus ekspertas Nickas Ede'as. – Nevilkėkite šilkinių drabužių, nes ant jų lieka prakaito dėmės, venkite aptemptų rūbų. Nors juoda lieknina, ji taip pat pritraukia karštį.“

Geriausi batai yra sandalai atvirais pirštais. Jie leidžia drėgmei išgaruoti, todėl pėda nesukaista. Pirštai uždaruose batuose tik prakaituoja, būna nepatogu.

Jei norite dar labiau atsivėsinti, prieš apsiaudami batus įmerkite kojas į šaltą vandenį. Tai atvėsins pėdas, tačiau ne visą kūną.

9. Pasigaminkite oro kondicionierių

Geras oro kondicionierius būna ne kiekvienuose namuose.

Tai nesunku ištaisyti – plokščią dubenėlį su ledu pastatykite priešais įjungtą stalinį ventiliatorių. Kambaryje pasklis vėsus rūkas, kai oro srovė pagaus tirpstančio ledo šaltį.

Tačiau šis sprendimas nėra ilgalaikis. Šiuo būdu įprastinį oro kondicionierių galite pakeisti tik trumpam.

10. Išnaudokite visas ventiliatoriaus galimybes

Jei ant lubų turite ventiliatorių, galite nustatyti, kad jis suktųsi prieš laikrodžio rodyklę, ir šiek tiek atverti viršutinę lango dalį. Tai padės iš kambario išstumti kylantį karštą orą.

Turintys stalinį ventiliatorių gali jį nukreipti į pravirą langą, kad orą išstumtų į lauką.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.