Ar žinote, kaip teisingai išsitraukti rakštį?

Kartais galime nė nepastebėti, jog po oda įstrigo mažytis medžio, stiklo ar metalo gabaliukas. Tačiau gana greitai mums pradeda skaudėti, atsiranda patinimas, o kartais netgi infekcija. Rakšties reikia atsikratyti kuo skubiau, ir tam yra nemažai paprastų būdų.

Išsitraukti rakštį galima ir su lipnia juosta.<br>123rf nuotr.
Išsitraukti rakštį galima ir su lipnia juosta.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2015, 7:30 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 5:21 PM

Rakštis – ko gero visiems pažįstamas ir ne kartą pasitaikęs sužeidimas. Ypač nemalonu ir skausminga, jei rakštis patenka po nagu. Kartais jos gali būti net kelių milimetrų ilgio ir žmonės nežino, kaip jas ištraukti.

Rakštis dažnai įstringa vaikams, o šie nelinkę leisti tėvams ištraukti jos su adata ar kitais būdais. Tuomet pažeista vieta pradeda pūliuoti ir gali atsirasti komplikacijos.

Kol neprasidėjo komplikacijos

Dažniausiai rakštys įstringa į minkštą ir jautrią rankų, pėdų odą, neretai – po nagais. Iš pradžių skausmas būna nestiprus, tačiau su laiku tik didėja. Netrukus skausmas gali netgi imti trukdyti atlikti įprastus, kasdienius veiksmus. Pažeista vieta parausta, ištinsta.

Laukti nėra ko, juolab, kad rakštis pati nepasišalins. Po dviejų – trijų dienų dėl bakterijų dauginimosi prasideda uždegimas, kuris nesunkiai prasiskverbia į gilesnius audinius. Tuomet gali pakilti temperatūra, atsirasti aštrus skausmas. Gali būti sunku pajudinti pažeistą kūno vietą, pavyzdžiui pirštą. Prasidėjus pūliavimui ir uždegimui, geriausia kreiptis pas gydytoją.

Ką galime padaryti namų sąlygomis?

Norėdami išvengti komplikacijų, turėtume kuo greičiau pašalinti rakštį. Nuo reikėtų pradėti? Pirmiausia, žmogus, kuris bandys ištraukti rakštį, turi kruopščiai nusiplauti rankas. Jeigu rakšties dalis išlindusi, galime matyti ją plika akimi, paprasčiausia būtų ištraukti ją pincetu.

Geriausia tai padaryti greitai ir vienu judėsiu. Taip būsime tikri, kad ištrauksime visą rakštį ir nesukelsime sau papildomo skausmo. Po to patariama pažeistą vietą nuvalyti vandenilio peroksidu arba spiritu. Jei žaizdelė didesnė, galima prisiklijuoti pleistrą.

Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį į rakšties dydį. Jeigu dalis jos yra matoma ir lengvai suimama pincetu, bet rakštis įstrigo giliai, galima prieš tai nuplauti rankas šiltu vandeniu su muilu. Tai suminkštins odą. Taip pat, jeigu įmanoma, paspauskite odą pirštais iš abiejų rakšties pusių. Ją ištraukti bus lengviau.

Padės lipni juosta

Tais atvejais, jeigu rakštis kyšo iš po odos ir jų daugiau nei viena, galima panaudoti ir lipnią juostą. Tiesa, šis metodas tinka tuomet, kai rakštys įstrigę negiliai. Tuomet reikia prilipdyti lipnią juostą, įsitikinus, kad ji dengia ir rakštis. Vienu greitu judesiu patraukus lipnią juostą, rakštys turėtų išsiimti.

Galima pasinaudoti ir kitais būdais. Vienas jų – svogūno kompresas. Vėlgi, jis tinkamas tuomet, jei rakštis yra negiliai. Reikia atsipjauti gana storą svogūno griežinėlį, pritvirtinti jį prie vietos, kurioje įstrigusi rakštis, ir palikti per naktį. Dėl svogūne esančių sulčių rakštis turėtų pasišalinti pati.

Kaip ištraukti didelę rakštį?

Pasitaiko atvejų, kai rakštis įstringa labai giliai į odą, todėl pašalinti ją tampa sunku. Ką tuomet daryti? Geriausia pasiimti adatą. Tiesa, prieš tai būtina ją gerai dezinfekuoti. Adatą reikia pridėti prie rakšties ir lengvai įplėšti odą virš rakšties, kad ją atidengtumėte. Tuomet jau bus nesunku pašalinti rakštį pinceto pagalba.

Po šios procedūros taip pat būtina pravalyti žaizdelę vandenilio peroksidu. Jeigu rakštis buvo įstrigusi labai giliai, pravalyti pažeistą odą reikėtų bent kelis kartus per dieną. Atkreipkite dėmesį į tai, ar pažeista vieta švari, kitaip gali prasidėti uždegimas.

Jeigu visi išvardinti metodai nepadėjo, arba traukiant rakštį ji lūžo ir dalis pasiliko odoje, geriausia kreiptis į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.