Pirmoji pagalba, kai esate vienas: ką daryti?

Suteikti pirmąją pagalbą moka tikrai ne kiekvienas. Gerai, jei nelaimės atveju šalia yra žmogus, kuris gali padėti. Tačiau ką daryti, jei esate vienas?

Kaip elgtis, jei užspringote?<br>123rf nuotr.
Kaip elgtis, jei užspringote?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 19, 2015, 2:26 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 7:00 AM

Jei užspringote

Užspringote valgydamas ir šalia nėra nieko, kas galėtų jums suteikti pirmąją pagalbą? Kaip elgtis, kad šis įvykis nesibaigtų tragiškai?

Kosulys – natūrali jūsų organizmo reakcija užspringus. Patariama kosėti kuo stipriau. Taip pat vertėtų palenkti galvą žemyn, kas padėtų greičiau išstumti užstrigusį maisto gabaliuką. Taip pat galite atlikti Heimlicho manevrą.

Yra du būdai, kaip atlikti Heimlicho manevrą, jei šalia nėra žmogaus, galinčio jums padėti. Pirmiausia suspauskite kumštį, pridėkite jį prie pilvo, kiek aukščiau bambos ir stipriai spūstelėkite keletą kartų. Geriausia spūstelėti stipriai ir staigiai.

Galite taip pat išbandyti Heimlicho manevrą pasiėmę kėdę. Jums reikia pilvu įsiremti į kėdės atlošą ir taip pat stipriai spūstelėti pilvo sritį bent keletą kartų. Tai turėtų padėti pasišalinti svetimkūniui jūsų gerklėje. Kaip ir pirmuoju atveju, pilvo sritį reikia spustelėti staigiai ir smarkiai.

Jei nusideginote

Retam nepasitaiko netyčia prisiliesti prie įkaitusios keptuvės, lygintuvo ar kito namuose esančio prietaiso. Patarimų, kaip tuo metu elgtis – apstu. Vieni pataria patepti nudegusį odos plotą aliejumi, kiti – pabarstyti cukrumi. Deja, kai kurie tokie bandymai gali tik dar labiau pakenkti.

Jei nusideginote, pirmiausia nedelsiant panardinkite nudegusią kūno dalį į šaltą vandenį arba dėkite ant pažeistos odos šaltus kompresus. Galima suvilgyti medžiagos skiautę šaltame vandenyje, išgręžti ir dėti ant žaizdos.

Tiesa, medžiaga neturi būti pūkuota, nes pūkai prilips prie pažeistos vietos. Tepti nudegusį plotą aliejumi griežtai draudžiama. Taip pat nenaudokite purškalų ar kitų naminių vaistų, kurie neskirti nudeginimams gydyti.

Jei bandysite pašalinti nudegusios odos dalį, tik dar labiau sau pakenksite, nes žaizda taps didesnė, gali patekti infekcija.

Jei kraujuojate

Kaip sustabdyti bėgantį kraują iš nosies? „Atlošti galvą atgal“, – atsakytų ne vienas vyresnio amžiaus žmogus. Tačiau iš tikrųjų tai daryti griežtai draudžiama. Jei atlošite galvą, kraujo pribėgs į gerklę, jis pateks į trachėją, kas gali sukelti vėmimo priepuolį.

Prasidėjus kraujavimui iš nosies patariama prasisegti apykaklę, atsilaisvinti drabužius. Tuomet atverti langą ir giliai kvėpuoti. Tiesa, tai taip pat reikia daryti teisingai – įkvėpti per nosį, o iškvėpti per burną. Tokiu būdu pagerinsite kraujo apytaką ir padidinsite kraujo krešėjimą.

Virš nosies patariama uždėti ledo arba šaltą kompresą – tai padės sutraukti nosies kraujagysles. Į šnerves galima įsikišti sterilios vatos – taip užspausite kraujuojančius kapiliarus ir kraujas liausis bėgęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.