Kaip sveikatą veikia kondicionieriai ir ventiliatoriai?

Kai vasaros orai Lietuvoje muša rekordus, žmonės skuba gelbėtis nuo karščio pačiais įvairiausiais būdais. Daugelis skuba į parduotuves ir ant darbo stalo stato ventiliatorių, kiti gi įsijungia seniai pamirštą kondicionierių. Kaip naudotis šiomis priemonėmis, kad jos suteiktų daugiau naudos, nei žalos? Patarė Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Ela Gurina.

Ventiliatorius nešaldo oro, jis tik padidina oro judėjimo greitį (sukelia vėją), o tai sudaro atvėsinimo įspūdį.<br>123rf nuotr.
Ventiliatorius nešaldo oro, jis tik padidina oro judėjimo greitį (sukelia vėją), o tai sudaro atvėsinimo įspūdį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Aug 6, 2015, 1:13 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:29 PM

Oro kondicionierius sukelia kvėpavimo ligas

Oro kondicionierius gali būti žalingas, jei juo netinkamai naudojamasi arba jis netinkamai prižiūrimas. Dažniausiai nuo oro kondicionieriaus nukenčiama, kai sukeliamas pernelyg didelis temperatūrų skirtumas – esant itin aukštai lauko temperatūrai, patalpose (automobilyje, kambaryje ar pan.) oras atvėsinamas pernelyg daug. Tokiu atveju žmogaus organizmas nespėja prisitaikyti.

Specialistė teigė, jog naudojant oro kondicionierius, labai svarbi jų priežiūra. Jei kondicionierius užpildomas vandeniu, jis turi būti periodiškai keičiamas, turi būti griežtai laikomasi kitų gamintojo nurodytų naudojimo instrukcijų. Kadangi ilgai stovinčiame vandenyje dauginasi mikroorganizmai, kurie veikiant kondicionieriui patenka į aplinkos orą, tai kvėpuojant patenka ir į žmogaus organizmo kvėpavimo sistemą bei gali sukelti įvairias kvėpavimo ligas.

Taisyklingas kondicioneriaus naudojimas

Daugelis mano, kad tinkamiausiais oro kondicionieriaus naudojimas – labai paprastas, nes tereikia labai stipriai atvėsinti patalpą. Tai yra visiška netiesa, o, pasak ekspertų, toks naudojimas paprastai ir prišaukia ne vieną rimtą ligą.

Specialistė patarė neatšaldyti per daug patalpų, kad nesusidarytų pernelyg didelis temperatūrų skirtumas. Rekomenduojama vėsinant patalpas išlaikyti 5-7 laipsnių skirtumą (lyginant su lauko oro temperatūra).

Ventiliatorius padeda jaustis geriau

Dar viena dažna gaivinimosi priemonė – ventiliatorius. Pardavėjų atlikti tyrimai rodo, kad lietuviai juos suskuba pirkti tik tada, kai šalį užplūsta karščiai. Pasak specialistės, ventiliatorius tikrai padeda jaustis geriau karštą dieną, tačiau būtina atsižvelgti į tam tikras rekomendacijas.

Ventiliatorius nešaldo oro, jis tik padidina oro judėjimo greitį (sukelia vėją), o tai sudaro atvėsinimo įspūdį. Oro judėjimo greitis yra vienas iš patalpų mikroklimato parametrų, lemiančių žmogaus savijautą.

Yra nustatyta, kad šiltuoju metų laiku žmogui tinkamas oro judėjimo greitis patalpose turi būti 0,15–0,25 m/s . Didesnis oro judėjimo greitis (ypač esant skersvėjui) gali sukelti ir neigiamų padarinių žmogaus organizmui, tokių kaip nervų šaknelių uždegimas.

Nepūskite į veidą

Kad pasijustų ventiliatoriaus teikiama nauda, daugelis biuruose dirbančių žmonių jį pastato prieš pat save, atsuka į veidą. Tačiau tai, pasak E.Gurinos – didžiausia klaida.

„Jei norite naudoti ventiliatorių, venkite skersvėjo susidarymo, nepūskite tiesiai į veidą, o ypač tuo atveju, kai pasirenkate stipriausią ventiliatoriaus veikimo režimą“, – sakė ji.

Rekomendacija – kuo daugiau vandens

Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė karštomis dienomis patarė vartoti daug skysčių – negazuotų gėrimų (vandens), kurie gali būti papildyti mineralais. Paprastą vandenį galima šiek tiek pasūdyti, parūgštinti citrina, kadangi prakaituodami netenkame daugelio mikroelementų.

Patariame nepiktnaudžiauti saule, naudoti apsaugos nuo ultravioletinių spindulių priemones, akinius nuo saulės, kadangi, kaip žinoma, ultravioletiniai spinduliai yra žalingi sveikatai (odai, akims). Ypač reikėtų saugoti vaikus ir kūdikius, vengti saulės kaitros vidudienį, kai ji aktyviausia, ieškoti pavėsio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.