5 būdai, kaip palengvinti nudegimo saulėje sukeltas kančias

Nudegti saulėje nėra malonus jausmas – juoba blogiau, kad nudegimas gali būti rimto odos pažeidimo, padidinančio riziką susirgti odos vėžiu, ženklas. Jei vis dėlto taip jau nutiko, kad nusvilote nugarą, veidą, rankas ar kojas, dermatologai gali patarti, kaip sumažinti odos paraudimą ir skausmą.

Į karštį oda reaguoja uždegiminiu atsaku, dėl to atsiranda patinimas, skausmas, oda atrodo nudegusi.<br>123rf nuotr.
Į karštį oda reaguoja uždegiminiu atsaku, dėl to atsiranda patinimas, skausmas, oda atrodo nudegusi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-07 10:14, atnaujinta 2017-10-21 17:05

1. Tuoj pat eikite iš saulėkaitos

Gali nuskambėti banaliai, bet tai – vienas iš geriausių būdų sumažinti betarpišką saulės padarytą poveikį ir apsisaugoti nuo ilgalaikės žalos.

„Tą pačią minutę, kai jūsų oda tampa rožinė, atrodo karšta paliesti ir tampa šiek tiek kietesnė ar patinusi – eikite į pavėsį, – patarė dermatologė iš Vakarų Sasekso dr. Justine Hextall. – Nemanykite, kad jus apsaugos pakartotinai užsiteptas saulės kremas“.

2. Atvėsinkite odą

Į karštį oda reaguoja uždegiminiu atsaku, dėl to atsiranda patinimas, skausmas, oda atrodo nudegusi. Karštis taip pat naikina melanocitus – ląsteles, gaminančias melaniną, kuris odai suteikia pigmentą. Dėl to gali atsirasti pablyškusios dėmės.

Odos atvėsinimas „išjungia“ uždegiminius mechanizmus ir sumažina žalą.

„Švelniai prauskite nudegusią odą vėsiu vandeniu 20 minučių, – mokė dermatologė. – Naudokite antiseptikų turintį prausiklį. Į vonią galite įpilti avižų – jos turi natūralių cheminių medžiagų, padedančių nuraminti odą“.

Jeigu negalite maudytis arba tai nepadeda atvėsti, suvilgykite flanelinį audinį šaltame vandenyje ir uždenkite nudegusį plotą, kol jis taps vėsus paliesti.

3. Nuraminkite odą žaliąja arbata

Didžiausis nudegimo saulėje pavojus – pažeisti DNR, kadangi ultravioletiniai spinduliai į odą išleidžia žalingas molekules (laisvuosius radikalus), tai padidina ląstelių mutavimo tikimybę, kuri gali baigtis odos vėžiu.

Dermatologė rekomenduoja dėti žaliosios arbatos kompresus. „Žalioji arbata turi antioksidantų, kurie naikina laisvuosius radikalus, todėl teoriškai ji turėtų padėti sumažinti žalą“, – sakė ji.

Į dubenį įdėkite 5 žalios arbatos maišelius ir užpilkite verdančiu vandeniu. Kai pritrauks, pusvalandžiui pastatykite į šaldytuvą. Tuomet arbatoje suvilgykite gabalėlį audinio ir uždėję ant nudegusios vietos palikite pusvalandžiui.

4. Drėkinkite odą

Saulėje nudegusi oda yra dehidratuota, todėl ją reikia sudrėkinti. Drėkikliai veikia kaip barjeras, neleidžiantis prarasti vandens; oda, kurioje yra uždegimas, netenka vandens, nes odos barjeras yra suardytas.

„Netepkite vazelino ar naftos pagrindu pagaminto gelio. Jie sulaiko odoje karštį, todėl taps dar blogiau“, – sakė J.Hextall.

Ji rekomenduoja tepti kremą be kvėpiklių su tokiais ingredientais, kaip glicerinas, ramunėlės ar alijošius, jie padeda sumažinti uždegimą.

Galima pabandyti ir steroidinį tepalą, pavyzdžiui, hidrokortizoną, bet negalima tepti jo ant veido, naudoti galima tik kelias dienas. Jeigu ant odos atsirado pūslės ar atsivėrė žaizdos – kreikitės į medikus.

5. Gerkite skysčius

Pagelbėję pažeistai sričiai, apsivilkite laisvus drabužius, kad išvengtumėte dirginimo. Ir gerkite daug vandens. Netekus daug skysčių, gali ištikti dehidratacija, kamuoti galvos skausmai ir pykinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.