8 rimti pavojai, kurie akims gresia paplūdimyje

Einant į paplūdimį svarbu pasiimti ne tik maudymosi kostiumėlį ir patiesalą – itin svarbūs ir akiniai nuo saulės. Tačiau jie ne visada naudojami pagal paskirtį: akiniai nuo saulės neretai lieka ant pakaušio. Tai yra viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų.

Pigūs, UVA ir UVB spindulių neblokuojantys akiniai nuo saulės nepadeda – rezultatas toks pats, koks ir be jų.<br>123rf nuotr.
Pigūs, UVA ir UVB spindulių neblokuojantys akiniai nuo saulės nepadeda – rezultatas toks pats, koks ir be jų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2015, 11:10 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:27 PM

Šiame straipsnyje – 8 dažnos klaidos, kurių reiktų nedaryti paplūdimyje, nes tai gali pakenkti akims.

1. Akinių nuo saulės pamiršimas

Jei manote, kad retkarčiais neužsidėti akinių nuo saulės nėra blogai, jūs klystate. Net neilgas laiko tarpas saulei intensyviai kaitinant gali sukelti problemų ilgam. Viena diena paplūdimyje be akinių nuo saulės gali baigtis fotokeratitu, akies nudegimu. Žala padaroma ne visam laikui, tačiau kurį laiką tenka kęsti nemalonius pojūčius – sausas, niežtinčias, patinusias akis su aiškiai matomomis kraujagyslėmis.

Tikrosios akių problemos išryškėja praėjus ne vieneriems metams, pavyzdžiui, augliai akies paviršiuje, katarakta ar makuliarinė degeneracija. Dėl to galima net apakti, todėl itin svarbu visą laiką paplūdimyje praleisti su akiniais nuo saulės, o jei prasideda nemalonūs pojūčiai – apsilankyti pas gydytoją.

2. Pigūs akiniai nuo saulės

„Pigūs, UVA ir UVB spindulių neblokuojantys akiniai nuo saulės nepadeda – rezultatas toks pats, koks ir be jų,“ – sakė okulistė Melissa Barnett iš Kalifornijos.

Ji rekomenduoja rinktis tuos akinius, kurie blokuoja nuo 99 iki 100 proc. UVA ir UVB spindulių ir nuo 75 iki 90 proc. matomos šviesos.

„Poliarizuoti akiniai geriausi, nes jie ne tik blokuoja pavojingus spindulius, bet ir leidžia viską matyti aiškiai,“ – teigė ekspertė.

3. Buvimas be akinių nuo saulės, kai debesuota

Neleiskite debesims jūsų apgauti – saulės spinduliai pavojingi net tada, kai apsiniaukę. Akinius nuo saulės reiktų dėvėti visada, nepaisant to, ar oras gražus, ar ne.

Taip pat rekomenduojama saulės vengti tomis valandomis, kai ji intensyviausia.

4. Manymas, kad skrybėlė apsaugo akis

Skrybėlė nuo ultravioletinių spindulių puikiai apsaugo ausis, kaklą ir veidą, tačiau ne akis. Akis reikia slėpti ne tik nuo tiesioginių spindulių, bet ir nuo tų, kurie atsispindi nuo tokių paviršių kaip vanduo bei smėlis. Vanduo atspindi iki 100, o smėlis – iki 25 proc. ultravioletinių spindulių.

Dėvėkite skrybėlę, tačiau nepamirškite, kad akis irgi reikia uždengti.

5. Kontaktiniai lęšiai plaukiojant

Prieš eidami plaukioti išsiimkite kontaktinius lęšius ir užsidėkite plaukiojimo akinius. Jei to nepadarysite, blogiausia, kad gali įvykti – akies ragenos infekcija, dėl kurios galite prarasite regėjimą.

6. Atsimerkimas po vandeniu

Jūros vanduo nėra švarus, todėl jei atsimerkiate po vandeniu, vėliau galite patirti tokių nemalonių pojūčių kaip ištinusi ragena ar trumpą laiko tarpą viską matyti neaiškiai. Be to, gali prasidėti įvairios bakterinės infekcijos.

Rekomenduojama dėvėti plaukimo akinius, kad sumažėtų šių pavojų rizika.

7. Apsauginio kremo nesitepimas šalia akių

Pasak Odos vėžio fondo, 10 proc. iš visų odos vėžio atvejų yra ant akies voko.

„Labai svarbu kremo nuo saulės teptis ir aplink akis, – aiškino M.Barnett. – Geriausia rinktis kremą su mineraliniais filtrais, nes kremas su cheminiais filtrais gali dirginti akį.“

Specialistė rekomenduoja rinktis kremą nuo saulės, skirtą būtent veidui ar akims, kurio SPF yra 30.

8. Akių trynimas, kai į jas patenka smėlio

Į akį patekęs smėlis gali įbrėžti akies rageną, o trynimas – tik pabloginti situaciją. Jei taip nutiktų jums, iš karto švariu vandeniu išplaukite akį ir kelis kartus pamirksėkite.

Jei nemalonus jausmas nepraeis per valandą, paskambinkite okulistui – negydomoje akyje gali prasidėti infekcija.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.