Penki būdai, kaip atsikratyti odos paraudimo

Nesvarbu, ar jūsų veidas lengvai nurausta, ar yra nuolat raudonas, ar jo spalva kasdien keičiasi, veido raudonis gali išvesti iš proto.

Kad ir kokia būtų jūsų veido paraudimo priežastis, yra keli paprasti, efektyvūs ir švelnūs gydymo būdai, kuriuos galite taikyti namuose.<br>123rf nuotr.
Kad ir kokia būtų jūsų veido paraudimo priežastis, yra keli paprasti, efektyvūs ir švelnūs gydymo būdai, kuriuos galite taikyti namuose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 2:43 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 2:06 AM

Akupunktūros specialistė ir žolininkė, praktikuojanti holistinę dermatologiją, Antonia Balfour portale „MindBodyGreen“ rašo, kad veido paraudimas yra vienas labiausiai jos klientus liūdinančių dalykų.

Kenčiančių nuo aknės (riebalų liaukos uždegimo) visas veidas gali būti paraudęs, arba išmuštas raudonomis dėmėmis. Sergantiems rožine raudonį lengvai sukelia tokie veiksniai, kaip saulės spinduliai ar taurė vyno. Perioralinis dermatitas sukelia paraudimą aplink burną, smakrą, nosį ir net apie akis.

Kad ir kokia būtų jūsų veido paraudimo priežastis, yra keli paprasti, efektyvūs ir švelnūs gydymo būdai, kuriuos galite taikyti namuose.

1. Agurkų kaukė

Nors moksliškai ir neištirta, ar agurkai išties gydo veido paraudimą, tačiau egzistuoja kelių šimtmečių senumo įrašai apie tai, kad tai – efektyvi natūrali gydymo priemonė.

Pirmą kartą šis gydymo būdas buvo paminėtas 1649 metais, kai botanikas ir gydytojas Nicholasas Culpeperis aprašė jos naudą, gydant veido paraudimą ir daug žmonių vis dar naudoja šį būdą iki šiol.

Siekiant geriausių rezultatų sutarkuokite agurką arba sumalkite smulkintuve ir tada naudokite kaip veido kaukę. Norėdami, kad veido būtų ir atgaivinta, prieš darydami kaukę agurką palaikykite šaldytuve.

2. Paraudimą mažinanti dieta

Svarbiausias tokios dietos tikslas yra sumažinti sisteminį uždegimą. Todėl pirmas žingsnis, ką turite padaryti, nevartokite alergiją galinčių sukelti produktų, tokių kaip sojos, kviečiai, pieno produktai, riešutai, kiaušiniai, grūdai, jūros gėrybės ir sumažinkite cukraus bei saldiklių kiekį.

Taip pat stenkitės, kad kūnas „nekaistų“ iš vidaus. Taigi geriau venkite tokių produktų, kaip alkoholis, aštrus maistas bei karšti gėrimai.

Tačiau naudingi gali būti žuvų taukai ir probiotikai. Gaivinantys maisto produktai, tokie kaip obuoliai, salierai, kokoso riešutai, agurkai, melionai, persikai, papajos, špinatai irgi gali būti įtraukti į valgiaraštį.

3. Smulkintų avižų kaukė

Populiarus vaistas nuo egzemos sukelto paraudimo ir niežėjimo yra koloidinės avižos. Šis natūralus vaistas gali padėti atsikratyti bet kokio veido paraudimo. Kartais paprasčiausias gydymo būdas yra geriausias!

Koloidinės avižos yra ne kas kita, kaip smulkintos avižos. Jos odą veikia drėkinamai, taip pat sugeria riebalus ir gali būti naudingos kovojant su akne.

2007 metais žurnale „Journal of Drugs in Dermatology“ publikuotame straipsnyje, šios smulkiai maltos avižos apibūdintos kaip turinčios drėkinančių, minkštinančių ir priešuždegiminių savybių. Yra tik labai maža tikimybė, kad tokios avižos sudirgintų odą ar sukeltų alerginę reakciją.

Paimkite porą arbatinių šaukštelių smulkiai maltų avižų ir sumaišykite jas su tiek vandens, kad gautųsi kaukei tinkama masė. Leiskite jai 10 minučių padžiūti, tada nusunkite. Tokia nebrangi gydymo priemonė gali būti naudojama iki keturių kartų per savaitę.

4. Manuka medus

Šios rūšies medų Naujojo Zelandijoje bitės neša iš Manuka krūmų.

Manuka meduje yra gausu antioksidantų ir jis yra stiprus priešuždegiminis preparatas. Jis naikina bakterijas, sukeliančias aknę. Taip pat šis medus efektyvus kovojant prieš rožinę bei perioralinį dermatitą, naikina paraudimą ir drėkina odą.

Naudokite tik kokybišką medų, kurio UFM/OMA (taip Naujosios Zelandijos mokslininkai žymi aktyvumo lygį Manuka meduje) siekia 15 ar daugiau. Medų tepkite tiesiai ant odos kaip kasdienį valiklį.

5. Arbatos, mažinančios raudonį

Daugumai savo klienčių A.Balfour pataria vartoti gydančias arbatas: tiek gerti, tiek naudoti išoriškai. Jos mėgstamiausios yra pipirmėčių, ramunėlių ir žalioji arbata.

Žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai turi odos ląsteles jauninančių savybių. Gausybė tyrimų įrodė, kad gerti žaliąją arbatą yra sveika. Taip pat žalioji arbata tinka ir veido prausimui, ypač sergantiems rožine.

Ramunėlių ir pipirmėčių arbata gali būti naudinga gydant bet kokį odos paraudimą. Tačiau nenaudokite ramunėlių, jeigu esate alergiški ambrozijai – šie augalai yra artimai susiję.

Norėdami pasigaminti išorinį arbatos kompresą 10 minučių pavirkite puode kelis šaukštelius arba pakelius arbatžolių. Atvėsinkite skystį šaldytuve. Užlašinkite nuovirą ant frotinio audinio ir uždėję jį ant veido kartą-du per dieną palaikykite iki 1 minutės.

Kad ir kaip vargintų kova su veido paraudimu, gera naujiena yra tai, kad jis lengvai nugalimas.

Nemažai žmonių turi labai jautrią odą, kuri yra lengvai sudirginama ant jos tepamomis net ir augalinės kilmės priemonėmis. Jeigu jūsų oda tokia, atsargiai išbandykite naujus gydymo būdus. Išbandykite tik po vieną naują gydymo būdą per savaitę ir būtinai pirma patikrinkite galimą poveikį ant mažo odos lopinėlio.

Sergantiems perioraliniu dermatitu, A.Balfour patarė nieko nenaudoti išoriškai, o tiesiog gerti žolelių nuovirus ir pasirinkti tinkamiausią dietą.

Tikras holistnis aknės, rožinės ir perioralinio dermatito gydymas niekada neapsiriboja vien tik išorine odos priežiūra. Kadangi oda yra didžiausias kūno organas, ji dažniausiai atspindi vidinį disbalansą. Gydymas iš vidaus visada yra efektyviausias kelias į pasveikimą.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.