Akių nuovargis: išvengti įmanoma, jei žinai taisykles

Akių nuovargis šiandien daugeliui pažįstamas. Nors, anot medikų, tai paprastai tėra nemalonumas, negresiantis sunkiu sveikatos sutrikdymu, rekomendacijų, kaip jo išvengti, nestinga. Tad kokias taisykles reikia žinoti, kad akys pernelyg neįsitemptų?

Perštinčios, pavargę, dirglios akys ir akių ašarojimas, sausumas – tai dažni šiuolaikinių technologijų naudojimo ir šiuolaikinio gyvenimo palydovai.<br>123rf.com
Perštinčios, pavargę, dirglios akys ir akių ašarojimas, sausumas – tai dažni šiuolaikinių technologijų naudojimo ir šiuolaikinio gyvenimo palydovai.<br>123rf.com
Akių gydytoja Kristina Kuolienė.
Akių gydytoja Kristina Kuolienė.
Perštinčios, pavargę, dirglios akys ir akių ašarojimas, sausumas – tai dažni šiuolaikinių technologijų naudojimo ir šiuolaikinio gyvenimo palydovai.<br>123rf.com
Perštinčios, pavargę, dirglios akys ir akių ašarojimas, sausumas – tai dažni šiuolaikinių technologijų naudojimo ir šiuolaikinio gyvenimo palydovai.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Sep 8, 2015, 11:56 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:58 PM

Kalti ne tik prietaisai

„Akių nuovargis – tai dažna oftalmologinė (akių) problema šiuolaikiniame pasaulyje. Perštinčios, pavargę, dirglios akys ir akių ašarojimas, sausumas – tai dažni šiuolaikinių technologijų naudojimo ir šiuolaikinio gyvenimo palydovai. Ypač žmonėms, nuolat praleidžiantiems laiką prie įvairių skaitmeninių ekranų.

Be šių simptomų, akių nuovargiui būdinga pablogėjusi rega ar net dvejinimasis, ypač žiūrint iš arti, dažnai lydimi galvos, pečių, kaklo ir nugaros skausmų. Taip pat gali būti sunku susikoncentruoti ar išlaikyti akis atmerktas, o atsimerkus gali būti padidėjęs jautrumas šviesai“,– akių nuovargio simptomus vardija privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro akių gydytoja Kristina Kuolienė.

Anot specialistės, dažniausia akių nuovargio priežastis – skaitmeninių ekranų, kompiuterių naudojimas. „Kai kurie šaltiniai teigia, kad žmonės kiekvieną dieną bent dvi valandas praleidžiantys prie skaitmeninių ekranų turi didžiausią riziką akims nuvargti.

Taip atsitinka dėl to, kad žmonės naudodami kompiuterį mažiau mirksi, be to, naudoja prietaisus su atspindžiais ir padidėjusiu spinduliavimu arba skaito tekstą, kurio kontrastas per mažas palyginti su fonu. Kai kurie naudoja ekranus ne idealiu atstumu ar kampu.

Skaitymas be pertraukos, ilgų distancijų vairavimas ar kita veikla, kai reikia labai sukoncentruoto matymo, vargina akis“,– paaiškina gydytoja. Be to, netinkamas apšvietimas ar akių problemos kaip nekoreguotos refrakcijos ydos taip pat prisideda prie akių nuovargio.

Svarbiausi akių gydytojo patarimai

Akių nuovargiui išvengti svarbu keisti tam tikrus kasdienius įpročius. Rekomenduotina pagerinti darbo aplinką, parenkant tinkamą apšvietimą, vidaus oro kokybę. Dirbant kompiuteriu, svarbus ir tinkamai parinktas skaitmeninio ekrano ryškumas, kad nebūtų per didelių atspindžių, teksto dydis ir kontrastas. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad kompiuterio ekranas būtų maždaug per rankos ilgį ir akių lygyje ar kiek žemiau jo.

„Kai kuriems žmonėms gali padėti tiesiog akiniai, išrašomi tam tikrai veiklai – skirti žiūrėti į kompiuterį, skaityti ar vairuoti. Taip pat galima atlikti reguliarius „akių pratimus“ žiūrint į skirtingą atstumą, kad akims būtų lengviau fokusuoti žvilgsnį. Be to, žiūrint į kompiuterio ekraną svarbu nepamiršti reguliariai mirksėti,– pataria K. Kuolienė. –

Paprasčiausias būdas akis pailsinti – tai tiesiog dirbant darbus iš arti ar žiūrint į skirtingus ekranus padaryti pertrauką. Jei praleidžiama daug laiko prie įvairių ekranų, tuomet reikėtų reguliariai daryti pertrauką, užsimerkti, pažiūrėti į tolį, pakeisti kūno padėtį, pajudėti. Amerikiečiai rekomenduoja 20-20-20 taisyklę: kas 20 minučių bent 20 sekundžių pažiūrėti į tolį 20 pėdų (maždaug 6 metrų) atstumu.“

Nepamiršti profilaktinės apžiūros

Nors akių nuovargis neturi rimtų ar ilgalaikių padarinių akių sveikatai, tačiau tai – nemalonus ir varginantis sutrikimas, dėl kurio žmonės gali jaustis pavargę ir prasčiau susikoncentruoti. Be to, kartais nuolatinis akių nuovargis gali byloti ir apie ligą. Tad vertėtų nepamiršti reguliariai apsilankyti apžiūrai pas akių gydytoją.

„Jei jaučiate aukščiau išvardintus simptomus ir nepadeda profilaktiniai būdai, reikėtų apsilankyti pas akių gydytoją, kad jis galėtų įvertinti akių būklę ir patvirtinti, jog tai tik akių nuovargis, o ne kokia rimta akių liga. Įvertinęs akių būklę, specialistas gali skirti specifinį gydymą. Be to, gali nustatyti, ar reikia akinių ir juos parinkti, arba tiesiog rekomenduoti specifinius akinius atitinkamai veiklai“,– sako privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro akių gydytoja Kristina Kuolienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.