Kodėl dieta būna neveiksminga ir kokia ji iš tiesų turi būti

Kankinote save dietomis, per vargus numetėte keletą kilogramų – regis, piktasis demonas, vardu svoris, jau įveiktas. Bet tik neapsižiūrėk – ir kažkodėl vėl sveriate tiek pat, kiek pradėdami laikytis dietos ar netgi daugiau. Kodėl taip nutinka, ką daryti, kad svorio metimas iš tiesų būtų sėkmingas?

Laikantis dietos nesėkmių priežastis dažniausiai būna neigiamos emocijos: baimė, nusivylimas, įniršis.<br>123rf nuotr.
Laikantis dietos nesėkmių priežastis dažniausiai būna neigiamos emocijos: baimė, nusivylimas, įniršis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-09-08 14:15, atnaujinta 2017-10-16 22:08

Pateikiame ištrauką iš Marilyn Diamond ir Donald Burton Schnell knygos „Fitonika. Menas gyventi“, kurią išleido leidykla „Vaga“. Iš anglų kalbos vertė Vaclovas Mikailionis ir Laima Vasiliauskaitė.

***

Kasmet 80 milijonų amerikiečių laikosi įvairiausių dietų. Bet kiek bepavyktų suliesėti, dauguma veikiai vėl atgauna pirmykštį svorį. Jeigu jūs jau kažką panašaus esate mėginę, mes jus labai užjaučiame ir tikiname, kad su Fitonika atsikratysite bereikalingo svorio visiems laikams.

Laikantis dietos nesėkmių priežastis dažniausiai būna neigiamos emocijos: baimė, nusivylimas, įniršis. Pavyzdžiui, jūs baiminatės, kad gali ištikti infarktas. Arba jums nepatinka, kad drabužiai apsmukę. Jūs linkę kaltinti dėl savo nutukimo visus ir visur. Svorio perteklius jums atrodo kaip piktas demonas; jūs tiesiog savęs nebekenčiate. Ir štai jūs tvirtai pasižadate niekados nebevalgyti nieko, kas galėtų padidinti svorį. Nuspręsta, JŪS LAIKOTĖS DIETOS!

Kad atsikratytumėte kamuojančio alkio jausmo, pradedate rūkyti. Vietoj įprastų pietų ar vakarienės mėginate gerti nekaloringą dietinį kokteilį. Parduotuvėje perkatės tik nuriebalintus produktus, kurių reklama žada staigų svorio sumažėjimą. Nepaisant visų šių pastangų jūs nuolatos apsiryjate, nes maistas neteikia pasitenkinimo. Maitindamiesi džiūvėsiais bei liesais makaronais jūs svajojate apie ledus, picą, riešutinį sviestą, apie visa tai, kas taip kenkia jūsų figūrai, bet prie ko organizmas per daugybę metų jau suspėjo priprasti. Jūsų ryžtas pamažėle tirpsta, jėgos apleidžia, jūs erzinatės, bet užsispyrę toliau laikotės dietos – ir vien tik dėl to, kad per kažkokį stebuklą pavyko kokius pora kilogramų suliesėti.

Pirmą kartą po pusmečio jūs einate į sporto salę. Po treniruotės upeliais žliaugia prakaitas, o jūs aiškiai įsivaizduojate, koks dar i-i-i-lgas kelias jūsų laukia.

Vieną kartą, po trijų ar keturių savaičių, jūsų kantrybė sprogsta. Jūs užeinate į parduotuvę esą nusipirkti sulčių, o išeinate su pyragaičių dėže arba milžinišku keksu, o gal ir su didele ledų pakuote, trokšdami visa tai iš karto suvalgyti. Kitą dieną jūs jau užsisakote dvigubą sumuštinį su sūriu, didelę čipsų porciją ir paplotėlį; pietums suvalgote keptą vištą su bulvių tyre, visa tai užkąsdami pyragaičiais.

Ir štai nešlovinga pabaiga. Po dviejų savaičių jūs sveriate dviem kilogramais daugiau negu prieš pradėdami laikytis dietos. Jūs tiesiog jaučiate siaubą, kad teks svertis, uoliai vengiate veidrodžių.

Jūs nejaukiai jaučiatės tarp bičiulių. Jūs siuntate ant savęs keiksnodami visus maisto produktų gamintojus. Dabar jūs tvirtai įsitikinę, kad su bereikalingais kilogramais teks susitaikyti. Jūs tiesiog norėtumėte save nuplakti!

Baimė, nusivylimas ir įtūžis anaiptol negerina sveikatos. Šios emocijos sukelia fizinius ir psichologinius stresus, sukurdamos užburtą ratą. Stresas skatina apetitą. Maistu žmogus siekia atsikratyti neigiamų emocijų ir nuraminti nervus. Įvairūs mitybos apribojimai tik padidina stresą. Taip iš pradžių netekus keleto kilogramų veikiai svoris dar labiau padidėja. Po kiekvienos nesėkmės ši problema dar labiau paaštrėja. Staigiai krenta savo orumo vertinimas. Žmogus pasijunta esąs nevykėlis. Vaidenasi, kad aplinkiniai tik ir tegalvoja: „Jinai neblogai atrodė, bet vėl išputo“; „Jam nepakanka valios, kad susivaldytų neapsirijęs. Jis visiškai nesirūpina savo išvaizda“.

O juk jus kaip tik ir rūpinatės savo išvaizda, bet vis labiau skęstate į neviltį. O dar savo nelaimei žurnale perskaitėte, kad galbūt viso to priežastis – paveldimumas. Nuo nutukimo kenčiančių amerikiečių skaičius vis auga. Juk negalėjo nacijos genotipas taip esmingai pasikeisti per vieną dešimtmetį? Žinoma, ne. Kaipgi atsitiko, kad prieš dešimtį metų kas ketvirtas žmogus buvo apkūnus, o dabar – jau kas trečias?

Kodėl mes taip pasunkėjome?

Egzistuoja du paprasti paaiškinimai:

1. Mes nepajėgūs apsiginti nuo tikrųjų, o ne nuo tariamų pavojų. Karti tiesa tokia, kad daugelis mūsų praradome nuovoką pasirinkti sveiką maistą. Mes leidome save įtikinti, kad paketai ir dėžutės su mirusiu, susmulkintu ar tiesiog sintetiniu maistu neturi nieko bendro su mūsų sveikatos pablogėjimu bei nutukimu. Dabar pats laikas įsiklausyti į sveiko proto balsą. Tie komponentai, kurie įeina į naujų madingų patiekalų sudėtį, gamtoje nesutinkami – TAI NĖRA MAISTAS! Jeigu tai, ką valgote, aprašyta daugybe sunkiai ištariamų žodžių, jūs valgote NE MAISTĄ! Jeigu tai neauga lysvėje ar ant medžio, jeigu neturi gamtinės kilmės šaltinio laukuose, miškuose ar vandenynuose; jeigu tai sukurta dirbtinai, laboratorinėmis sąlygomis – JŪS VALGOTE NE MAISTĄ!

Neužmirškite ir apie „vilkus avių kailyje“. Jeigu tai, ką jūs valgote, turi daugiau sintetinių priedų negu gamtinių žaliavų, neišvengiamai pakenks jūsų sveikatai. JAV nepaprastai išpopuliarėjo pusiau sintetiniai ir sintetiniai produktai. Gyventojus pavyko įtikinti, kad valgydami nuriebalintus tortus ir ledus jie apsidraus nuo ligų bei ankstyvos senatvės. O juk ištyrus 23 tūkstančius suaugusių žmonių paaiškėjo, kad tik 20 proc. jų ne mažiau kaip penkis kartus per savaitę valgo vaisius ir daržoves. Daržovių vartojimas staigiai mažėja. 2. Dauguma gyventojų nežino, kaip atsikratyti kenksmingų įpročių ir išmokti teisingai maitintis. Problemą dar labiau supainioja gausa prieštaringos ir dažnai klaidingos informacijos, kas gi yra racionali ir sveika mityba. Girdisi daugybė patarimų, kad būtina atsižvelgti į kiekvieną kaloriją ir į kiekvieną suvalgyto maisto gramą, imant domėn jame esančių baltymų, riebalų, angliavandenių kiekį, taip pat išbraukiant iš raciono ištisas produktų grupes, bet visa tai nepadeda stiprinti sveikatos bei stabiliai mažinti svorio.

Dažnai gali matyti žmones, perkančius nuriebalintus produktus ir užsisakančius įvairius dietiškus patiekalus. Šie žmonės siekia permainų, bet, deja, pasirinko neteisingą kelią.

O išvada būtų tokia: jūs galite skaičiuoti kalorijas bei gramus, leisti gausybę pinigų vaistams nuo nutukimo, bet pakol nesuvoksite, kas yra sveikas maistas ir kokie produktai jums gali pakenkti, visos jūsų pastangos bus panašios į bandymus sutaisyti automobile pasitelkus tik lipnią juostą. Susimildami, išmeskite iš galvos visus „dietiškus“ produktus, liesinimo tabletes ir treniruotes iki septinto prakaito. Sveikas gyvenimo būdas – tai laiko patikrintas, natūralus ir efektyvus metodas sustiprinti savo sveikatą, o lygia greta atsikratyti ir bereikalingo svorio. Milžinišką įspūdį mums visiems sukėlė Fitonikos rekomendacijų veiksmingumo patikrinimas, kai teko dirbti su moterimis, kurios buvo sukaupusios nereikalingus kilogramus nėštumo metu ir bergždžiai daugelį metų stengėsi jų atsikratyti. Jos buvo išmėginusios visokiausias dietas, bet vos Fitonikos principai tapo jų gyvenimo savastimi, joms pavyko atsikratyti bereikalingų penkių ar dešimties kilogramų.

Įprasta diena pagal fitonikos rekomendacijas

Štai kokį sveiko gyvenimo būdo receptą jums siūlo Fitonika. Jums suteikiama galimybė kas savaitę valgyti pamėgtus patiekalus. Jūs pats pasiskiriate „mėsos“ ar „pieno“ dienas. Kad veiksmingiau sveiktumėte, kai kurios dienos bus tik vaisių, o kitos – apsivalymo, tada būtina valgyti tik sriubą bei virtas daržoves. Sekmadienį bus galima pailsėti ir atsipalaiduoti: natūralus kulinariškai neapdorotas maistas skatins svorio mažėjimą. Vegetarizmo šalininkams siūlomas platus patiekalų be mėsos pasirinkimas.

Maždaug taip galėtų atrodyti jūsų įprasta diena:

Rytą dera pradėti 12 minučių mankšta pagal Boditonikos sistemą. Tai suteiks jums jėgų pagerins išvaizdą, paskatins svorio mažėjimą, padės įveikti įvairius negalavimus, kurie dažniausiai priskiriami amžiui, tačiau jų tikroji priežastis neracionalus maitinimasis bei nejudrus gyvenimo būdas.

Atgavę žvalumą po paprastų bei natūralių pratimų, galite išgerti vieną mūsų rekomenduojamų tonizuojančių gėrimų – tonikų, kuriuos sudaro vaisiai, sultys bei maisto priedai. Tokie pusryčiai prisotinti naudingų ir maistingų gamtinės kilmės medžiagų. Kadangi didžioji žmogaus skonio receptorių dalis nustatyta jausti saldumą, rytą suvalgyti saldumynai, kuriuos mums padovanojo pati gamta, leis visą dieną išvengti potraukio saldainiams bei pyragaičiams. Tie iš jūsų, kurie stengiasi įveikti liguistą potraukį saldumynams, tiesiog bus priblokšti šių rezultatų! Šie pusryčiai ilgas valandas verčia užmiršti alkį, padeda kovoti su nesveikais įpročiais, kuriuos sukėlė vienokių ar kitokių maistingųjų, medžiagų stygius racione.

Pietus rekomenduojame STIPRIUS, juos sudaro salotos ir turintys daug baltymų produktai. Toks valgis padidina protinį bei fizinį darbingumą, pašalina būtinybę prisnūsti po pietų arba piktnaudžiauti kofeinu, kad pakiltų gyvybinis tonusas. Jums siūlomas didelis tokių akty vizuojančių salotų pasirinkimas, kurias žiemą galima papildyti ir lėkšte karštos sriubos.

Vakare mes patariame suvalgyti LENGVĄ vakarienę, kurią sudaro sudėtingi angliavandeniai. Tai padės jums atsipalaiduoti po darbo dienos. Esame įsitikinę, kad jums patiks siūlomi saldžių sriubų receptai. Jūs galėsite pasigaminti paprastą ar sudėtingesnę vakarienę, kokios tik pageidausite. Jeigu norite, galite pavakarieniauti ir restorane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.