Alergiškas vaikas: ką turi žinoti tėvai ir mokytojai

Alergiškų vaikų tėvai įprastai žino, kaip su jais elgtis ir kaip saugoti nuo galimų alergijos židinių. Tačiau ką daryti, kai vaikas pradeda lankyti mokyklą? Mokytojai nebūtinai turi žinių, kaip į įvairius alergenus reaguoja alergiški vaikai.

Mokytojams būtina žinoti apie vaiko alergiją.<br>123rf nuotr.
Mokytojams būtina žinoti apie vaiko alergiją.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2015, 4:23 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 4:34 PM

Sunku susikaupti

Daugelis mokytojų nežino, kad įvairios alergijos gali trukdyti įprastą vaiko veiklą mokykloje. Alergiją būtina gydyti nuolatos arba bent jau tam tikru sezono metu. Kai alergijos simptomai paaštrėja, vaikas gali būti mieguistas, labiau išsiblaškęs, greičiau pavargsta.

Deja, tokios ligos, kaip alergija arba astma įprastai yra ignoruojamos, o vaiko išsiblaškymas „nurašomos“ jo nepaklusnumui, bet tik ne ligai.

Tačiau statistika rodo, kad įvairios alergijos ir astmą yra vienos dažniausių priežasčių, kodėl vaikas praleidžia pamokas. Be to, neretai tėvai netgi nelinkę pasakoti mokytojams, jog jų vaikai kenčia nuo alergijos.

Tuo tarpu mokytojas nežinodamas apie vaiko ligą, nė nenumano, jog tam tikrais laikotarpiais jis gali jaustis nusilpęs ar neįstengti mokytis. Mokinys, kenčiantis nuo alergijos žiedadulkėms, pavasarį vartoja vaistus, dėl kurių gali greičiau pavargti, jaustis mieguistas, jam sunku susikaupti.

Lėtinės ligos, tokios kaip alergija, gali iššaukti neigiamas vaiko reakcijas į patiriamą stresą, padidinti dirglumą ar emocinį nestabilumą.

Vaikas taip pat jautis nejaukiai dėl turimos ligos, bijoti apie ją kalbėti, o tai ilgainiui gali paveikti jo bendravimą su bendraklasiais.

Kaip tikina specialistais, mokytojams būtina žinoti apie vaikų turimas alergijas visų pirma dėl to, kad padėtų išvengti alergenų, veiksnius, galinčius pabloginti padėtį.

Siūlo pakeisti imunoterapija

Pastaruoju metu alergologai ko ne vienbalsiai teigia, jog alergijos atveju galima rinktis ne tik vaistus, bet ir imunoterapija. Pastaroji ne tik nesukelia šalutinio poveikio – mieguistumo ar problemų su koncentracija, bet yra veiksmingesnės, nes veikia ilgą laiką.

Tiesa, imonoterapija taikoma nuo 3 iki 5 metų, tačiau rezultatai matomi jau nuo pradžių, o baigus gydymą, alergija gali ir nebepasireikšti. Taip vaikas galės mokytis netrikdomas ligos.

Šiuo metu taikoma imonoterapija yra neinvazyvi – tai kasdien vaikui paduodami lašai. Ją galima taikyti vaikui jau nuo 5 metų amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.