Kaip nepriaugti svorio atėjus rudeniui?

Rudeniškai bjūrantis oras ir vis anksčiau temstančios dienos daugelį vilioja vakarais užsisėdėti namie, užuot užsiėmus aktyvia fizine veikla. Be to, šiuo metų laiku dažnai sustiprėja polinkius valgyti kaloringesnį maistą. Rudenį užklupęs tingulys ir noras sočiai pasilepinti gali privesti prie nemalonių pasekmių – augančio svorio ir liūdesio pasižiūrėjus į save veidrodyje. Kaip to išvengti?

Rudenį užklupęs tingulys ir noras sočiai pasilepinti gali privesti prie nemalonių pasekmių.<br>123rf nuotr.
Rudenį užklupęs tingulys ir noras sočiai pasilepinti gali privesti prie nemalonių pasekmių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2015, 3:04 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 4:56 PM

Pasak tarptautinio pripažinimo susilaukusio trenerio iš Latvijos Ralfo Upmanio, teisingai elgiantis lengva svorio nepriaugti ir rudenį, tam tereikia žinoti keletą taisyklių.

Treniruočių salėje treneris pataria lankytis 2-3 kartus į savaitę, tačiau, pasak jo, labai neturint laiko gali pakakti ir 2 kartų, sportuojant vidutiniu intensyvumu. Tačiau R.Upmanis pažymi: būtina atidžiai stebėti savo mitybos racioną.

„Kaloringą ir daug naudos organizmui neatnešantį maistą, vadinamąjį „junk food“, vartoti derėtų tik ypatingomis progomis. Toks maistas – picos, šokoladas, kiti saldumynai, ledai. Alkoholis, beje, taip pat gali būti priskirtas šiam sąrašui. Daržovės ir ankštiniai augalai turėtų būti pagrindiniais maisto produktais sveikoje dietoje“, – sako dvi knygas apie sveiką gyvenseną parašęs treneris.

R.Upmanis taip pat pataria jokiu būdu pernelyg sočiai neprisivalgyti nei prieš, nei po treniruotės ir gerti daug vandens tiek treniruotės metu, tiek visą dieną. Pasak jo, daug pradedančiųjų daro klaidą gerdami per mažai vandens arba per daug save lepindami maistu po treniruotės.

„Tačiau pati dažniausia klaida, kurią daro nenorintys svorio priaugti žmonės, kad ir kaip paradoksalu – valgymas per mažai. Negalvokite, kad jeigu tiesiog nevalgysite, kilogramai ims kristi savaime. Valgyti daugiau kartų per dieną, bet mažesnėmis porcijomis yra daug geriau organizmui negu tiesiog imti valgyti mažiau“, – pažymi R.Upmanis.

Treneris pabrėžia: norint ne tik nepriaugti svorio, bet ir jį numesti sveikai maitintis yra absoliučiai būtina, nesvarbu, koks fiziškai aktyvus žmogus bebūtų. „Svorį metant reikalinga abiejų veiksnių kombinacija – neteisinga dieta niekais pavers jūsų pastangas sporto klube, tačiau jei visiškai nejudėsite, vien tik sveikesnė mityba sulieknėti nepadės“, – sako R.Upmanis.

Pačios tinkamiausios treniruočių programos siekiant nepriaugti svorio ar jo numesti, trenerio teigimu, yra kardio treniruotės arba bėgimu paremtos treniruotės. Tačiau nemėgstantiems tokių treniruočių R. Upmanis siūlo nenusivilti ir pasirinkti treniruočių programą pagal savo norus. Jis primena auksinę taisyklę: bet kokio pobūdžio fizinis aktyvumas vis viena yra geriau negu tik sėdėjimas namie prie televizoriaus ar kompiuterio.

Svarbiausia – rasti savyje jėgų ir pradėti bei pasirinkti savo mėgiamiausią užsiėmimą. Tam puiki proga – rugsėjo 26 d. įvyksianti „Nike treniruočių diena. Įkvėpta „Impuls“, kurioje bus galima išbandyti daugiau nei 20 skirtingų treniruočių, o tada pasirinkti tinkamiausią sau programą ir pradėti sportuoti. Vėliau motyvacija atsiras daug lengviau“, – sako R.Upmanis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.