6 uždegimo priežastys, kurių nežino dauguma žmonių

Kai įgelia uodas arba susitrenkiate kojos pirštą, ta vieta parausta ir patinsta, ir retkarčiais šiek tiek įkaista bei ima niežėti. Tai – įprastiniai uždegimo, natūralios organizmo reakcijos į infekcijas ir sužeidimus, ženklai. Visa laimė, ūminis uždegimas paprastai trunka kelias valandas arba pora dienų. Tačiau organizme ilgą laiką gali būti silpnesnis uždegimas, į kurio simptomus dauguma neatkreipia dėmesio.

Dėl padidėja rizika susirgti įvairiomis ligomis, pavyzdžiui Alzheimerio liga, diabetu<br>123rf nuotr.
Dėl padidėja rizika susirgti įvairiomis ligomis, pavyzdžiui Alzheimerio liga, diabetu<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2015, 10:01 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:43 AM

Tai vadinama lėtiniu uždegimu. Dėl jo padidėja rizika susirgti įvairiomis ligomis, pavyzdžiui Alzheimerio liga, diabetu, artritu ar įvairiomis širdies ligomis, rašo prevention.com.

Lėtinį uždegimą gali sukelti infekcijos ar sužeidimai bei tam tikri maisto produktai, tačiau yra ir kitų, mažiau žinomų priežasčių. Žemiau – 6 iš jų.

1. Antsvoris.

Uždegimą gali sukelti vien antsvoris.

„Kai sensta kai kurios mūsų riebalinio audinio ląstelės, jos paskatina uždegimą,“- sakė Raymondas Yungas, medicinos profesorius iš Mičigano.

Nutukimas negerai ir jaunesniems žmonėms. Panašu, kad riebalų ląstelės skleidžia pavojaus signalus, kurie skatina imuninę sistemą kovoti su neegzistuojančia grėsme.

2. Stresas.

Stresas panašus į uždegimą: jis skirstomas į ūminį ir lėtinį.

„Ūminis stresas kyla tada, kai mus vejasi plėšrus žvėris, – teigė R.Yungas. – Lėtinis stresas būna tada, kai kenčiame dėl nelaimingos santuokos arba nerimaujame dėl darbo.“

Streso hormonas kortizolis reguliuoja uždegiminį atsaką, tačiau lėtinis stresas gali susilpninti jo veikimą.

Rockefeller universiteto mokslininkai taip pat atrado, kad lėtinis stresas gali skatinti tam tikrų uždegiminių baltųjų kraujo kūnelių gamybą, o tai padidina su uždegimu susijusių ligų riziką.

3. Rūkymas.

Kiekviena cigaretė dirgina plaučius ir sukelia nedidelio laipsnio uždegimą, kuris gali pasunkinti jau esamas plaučių problemas, pavyzdžiui lėtinę obstrukcinę plaučių ligą ar alergijas.

Kai kurie ekspertai mano, kad dėl rūkymo atsiradęs lėtinis plaučių uždegimas yra viena iš priežasčių, dėl kurių mutuoja ląstelės ir prasideda vėžys.

Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad dėl rūkymo padaugėja su uždegimu susijusių požymių – atsiranda daugiau baltųjų kraujo kūnelių bei C reaktyvaus baltymo, kepenų gaminamos medžiagos.

Visa laimė, uždegimas sumažėja praėjus kelioms savaitėms nuo metimo rūkyti.

Tačiau pavojus kyla ir tiems, kurie nerūko: oro užterštumo poveikis gali būti panašus.

Jie gali stengtis praleisti kuo mažiau laiko užterštoje aplinkoje, pavyzdžiui, mankštintis lauke anksti ryte ir kuo rečiau būti šalia intensyvaus eismo zonų.

4. Žarnyno bakterijos.

70 proc. imuninės sistemos ląstelių yra žarnyne, todėl įtaką joms gali daryti tenykštė flora.

„Virškinimo sistemos bakterijos gali sumažinti arba paskatinti uždegimą, viskas priklauso nuo jų rūšies, – teigė Joelis Lindenas, uždegiminės biologijos profesorius iš Kalifornijos. – Būtent todėl daugybė kenčiančių dėl uždegimo žmonių išbando probiotikus.“

Mokslininkai šio ryšio dar nesupranta iki galo, tačiau šiuo metu tyrinėja, ar mitybos ir aplinkos pasikeitimai turi įtakos uždegimui.

Tyrimai parodė, kad tam tikri mikrobai yra tikriausiai susiję su reumatoidinio artrito ir Krono ligos vystymusi. Abu šie negalavimai yra uždegiminiai.

Be to, manoma, kad mikroorganizmų sukeltas uždegimas pasunkina ir kitas ligas, pavyzdžiui ŽIV.

5. Alkoholis.

Kai organizmas suskaido alkoholį, išsiskiria nuodingi šalutiniai produktai, kurie skatina uždegimą.

Kepenys yra labai svarbios šiam procesui, todėl jos itin nukenčia. Viena iš nesaikingo alkoholio vartojimo pasekmių – kepenų suriebėjimas.

Riebalų sankaupa gali sukelti lėtinį kepenų uždegimą, dėl kurio išsivysto hepatitas arba cirozė.

6. Kontraceptikai.

Kontraceptikus geriančioms moterims padidėja uždegimo rizika.

2014-aisiais ištirta vaisingo amžiaus moterų grupė. Didelis kiekis C reaktyvaus baltymo rastas 30 proc. iš visų kontraceptikus gėrusių dalyvių. Tokie pat tyrimų rezultatai buvo tik 7 proc. tų moterų, kurios panašių priemonių nevartojo.

Sveikos moterys gali saugiai gerti šiuos vaistus, tačiau, pasak tyrimo autorių, renkantis kontraceptines priemones reiktų prisiminti šį sąryšį.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.