Rūkote? Tai augina pilvo riebalus

Rūkaliai dažnai teisinasi, kad nemeta šio žalingo įpročio, nes tai padeda jiems mesti svorį, arba todėl, kad bijo, jog metę jo priaugs. Tai iš dalies tiesa – gausus rūkymas iš tiesų gali padėti sumažinti svorį. Tačiau yra ir kita medalio pusė. Mokslininkai atrado, kad rūkymas padidina riebalų kaupimosi ant pilvo tikimybę.

Nors rūkalių KMI paprastai būdavo mažesnis, jų liemens apimtis būdavo didesnė, nei nerūkančiųjų.<br>123rf nuotr.
Nors rūkalių KMI paprastai būdavo mažesnis, jų liemens apimtis būdavo didesnė, nei nerūkančiųjų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2015, 9:48 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 11:19 PM

Škotijos Glazgo universiteto mokslininkai nustatė, kad nors rūkymas yra susijęs su bendru svorio sumažėjimu, jis taip pat susijęs su riebalų persisluoksniavimu į tam tikras kūno vietas – konkrečiai pilvą. Rūkaliams padidėja tikimybė būti pilvotiems – vietoj sveikos kriaušės formos jų kūnai pilnėja kaip obuoliai.

Tyrimas aprėpė 29 atskiras studijas, kuriose buvo surinkti beveik 150 tūkst. pacientų duomenys, tarp kurių buvo ir rūkymo įpročiai, svoris bei liemens apimtis.

Paaiškėjo, kad rūkaliams, padidėjus per dieną surūkomų cigarečių skaičiui, paprastai sumažėdavo kūno masės indeksas (KMI). Tai iš esmės reiškia, kad gausus rūkymas sumažina KMI.

Bet tuo pat metu paaiškėjo, jog nors rūkalių KMI paprastai būdavo mažesnis, jų liemens apimtis būdavo didesnė, nei nerūkančiųjų.

Vienas iš tyrimo vadovų, Širdies ir kraujagyslių bei medicinos mokslų instituto profesorius Naveedas Sattaras, sakė: „Vienas iš barjerų mesti rūkyti yra baimė priaugti svorio, nes rūkymas bendrą svorį mažina, tačiau jį sustumia į centrinę dalį, todėl liemens apimtis tampa didesnė.

Taigi, jei rūkaliai priauga svorio, jų pilvai atrodo didesni, nei lygiai tiek pat svorio priaugusių nerūkančiųjų. Tai taip pat gali būti susiję su padidėjusia diabeto rizika.

Rūkaliams svoris kaip visuma krenta. Tai yra tiesa, kalbant apie rūkymą – tačiau rūkant mažėja šansai, kad svoris kaupsis mažiau matomose vietose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?