Dantų valymasis siūlu gali padaryti žalos?

Dažnai girdime, kad turėtume dantis valytis siūlu – nepaisant to, kad tai užima daug laiko ir kartais yra skausminga. Tačiau apklausos rodo, kad tik penktadalis iš mūsų tai iš tikrųjų daro reguliariai. Vienas dantų ekspertas teigia, kad neteisingas dantų valymasis siūlu gali padaryti daugiau žalos, nei naudos.

Dažna klaida – siūlo traukiojimas pirmyn ir atgal.<br>123rf nuotr.
Dažna klaida – siūlo traukiojimas pirmyn ir atgal.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-19 10:15, atnaujinta 2017-10-09 06:54

Robinas Seymouras, dantų mokslų dėstytojas ir periodontologas iš Didžiosios Britanijos, paaiškino, kodėl – ir pasiūlė kitų būdų prižiūrėti burnai.

Mums liepiama naudotis dantų siūlą dėl paprastos priežasties – taip iš tarpdančių pašaliname maisto likučius bei apnašas, rašo „Daily Mail“.

Jei jie ten lieka, sankaupos gali dirginti dantenas, sukelti uždegimą ar net ligas.

„Nesupraskite manęs neteisingai – jei dantų siūlą naudojate teisingai, jis yra puiki priemonė tarpdančių valymui, – sakė R.Seymouras. – Tačiau tam reikia miklumo, ypač valantis tarpus tarp galinių dantų. Dauguma žmonių yra tiesiog nepakankamai miklūs.

Jie apnašų nepašalina, tačiau nustumia jas žemyn prie dantenų, ir jas ten palieka – tačiau tai anaiptol nepadeda pasiekti trokštamo rezultato.“

Siūlomos kitos alternatyvos

Dar viena dažna klaida – siūlo traukiojimas pirmyn ir atgal. Tai prastai pašalina apnašas, ir taip pat gali sužeisti dantenas.

„Nepaisant visų dantistų patarimų, dantų siūlą reguliariai – tarkim, tris ar keturis kartus per savaitę – naudoja tik 17 proc. suaugusiųjų, – atskleidė R.Seymouras. – Tarp šių žmonių taip pat yra tokių, kurie tai daro neteisingai.

Dantis valytis siūlu sunku, todėl reikia ieškoti alternatyvų.

Manau, kad dantų valymasis šepetuku – daug geresnis sprendimas. Geriausia, jei šepetukas yra elektrinis. Po jo reiktų naudoti tarpdančių šepetėlį, o tada burną išsiskalauti nealkoholiniu skalavimo skysčiu.“

Yra įrodymų, kad skalavimo skysčiai yra itin naudingi.

Tiesa, juos reikia naudoti pagal instrukciją – gerai išskalauti burną ir skystį liežuviu nuvesti į tarpdančius – tačiau tai daryti daug lengviau, nei valytis siūlu.

„Burnos skalavimo skystis toks pats naudingas, kaip ir tarpdančių siūlas, – teigė R.Seymouras. – Daugumoje jų yra fluoro, kuris irgi padeda apsaugoti dantis.

Rekomenduočiau naudoti skystį, kuriame nėra alkoholio, nes jis neduoda jokios naudos, tačiau padidina burnos vėžio riziką.

Ieškokite skalavimo skysčio, kuriame yra cetilpiridinio chlorido. Jis prisitvirtina prie burnoje esančių baltymų ir sukuria apsauginį sluoksnį, kuris dingsta tik po 12 valandų.“

Skatina geriau valytis dantis

Burnoje yra apie 500 skirtingų bakterijų rūšių, ir kai kurios iš jų yra jautresnės tam tikroms antibakterinėms medžiagoms, todėl geriausia rinktis skalavimo skystį, kuriame yra ir cetilpiridinio chlorido, ir eterinių aliejų.

Abu šie ingredientai yra naudingi, tačiau veikia skirtingai ir naikina skirtingas bakterijas: cetilpiridinis chloridas naikina dar besiformuojančias apnašas, o eteriniai aliejai – įsisenėjusias.

„Eteriniai aliejai yra tirpūs lipiduose, o bakterijų sienelės sudarytos iš lipidų, todėl aliejai gali lengvai praeiti pro jas, – sakė R.Seymouras. – Tai padeda ir cetilpiridinio chlorido veikimui.

Dar vienas tokių skalavimo skysčių privalumas – tai, kad jis nudažo apnašas kita spalva, ir jas išspjovę puikiai matote, ką skystis padėjo pašalinti.

Tai skatina kruopštesnį dantų valymąsi.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.