10 mitų apie miegą, kurių nežinojote

Mes pramiegame apie trečdalį paros, tačiau labai mažai žinome apie patį miegą. Šie 10 miego mitų padės jums išvengti nesusipratimų ir leis geriau išsimiegoti kiekvieną naktį.

Miegas yra kur kas daugiau nei tam tikros trukmės poilsis.<br>123rf nuotr.
Miegas yra kur kas daugiau nei tam tikros trukmės poilsis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2015, 6:00 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 8:18 PM

1. Miegas tai poilsis

Miegas yra kur kas daugiau nei tam tikros trukmės poilsis. Tai svarbiausias laikas jūsų kūnui atsigauti, atsikratyti dienos streso ir leisti susiformuoti ilgalaikiams atsiminimams. Miegas ypač svarbus jūsų sveikatai. 7-9 valandos miego per naktį užtikrins, kad jūsų kūnas ir protas puikiai funkcionuotų sekančią dieną. Suteikite pirmenybę miegui, taip išlaikysite sveikatą ir energiją.

2. Prarasta miego valanda – nieko baisaus

Jeigu miegate trumpiau nei vertėtų, tai kur kas sunkiau susitvarkote su protinėmis bei fizinėmis užduotimis. Toks nuolatinis miego praradimas gali sutrikdyti hormonų, atsakingų už apetitą,veiklą,  taip pat gali prasidėti dažna nuotaikų kaita bei padidėja rizika susirgti lėtinėmis ligomis. Todėl, vardan geros sveikatos, stenkitės išsimiegoti ne mažiau 7-8 valandų per naktį.

3. Sureguliuoti miego rėžimą labai lengva

Jūsų organizmo veikla priklauso nuo paros laiko ir dienos šviesos poveikio. Kai keliaujate, kirsdami įvairias laiko zonas ar dirbate naktinėse pamainose, prarandate tikslų laiko pojūtį, dėl to sutrinka miego funkcijos, o miegas tampa sunkus.

Net dėl 1-os ar 2-iejų valandų kaitos, jums reikalinga 1-os dienos adaptacija. Tai reiškia, kad jei skristumėte iš Niujorko į Kiniją, tai jūsų kūnui prisitaikyti prireiktų nuo 6-ių iki 12-os dienų laikotarpio.

4. Vyresnio amžiaus žmonėms reikia mažiau miego

Senyvi žmonės turėtų miegoti lygiai tiek pat kaip ir visi kiti, 7-9 valandas per naktį. Tai tėra mitas, kad su amžiumi reikėtų mažiau miegoti. Deja, dėl šio mito, daugelis vyresnio amžiaus žmonių nesikreipia pagalbos dėl miego sutrikimų.

Dažniausiai vyresni žmonės miega kur kas mažiau nei jiems reikėtų, nes yra kamuojami įvairių ligų, o daugelis vaistų trikdo miego kokybę ir trukmę. Pasikonsultuokite su gydytoju, norėdami sužinoti daugiau apie jus kankinančias miego problemas.

5. Papildoma miego dozė padeda kovoti su nuovargiu

Jei žmonės visą dieną jaučiasi pavargę, jie mano, kad tada jie turėtų ilgiau pamiegoti naktį. Tai nebūtinai yra tiesa. Jei žmogus kas naktį išmiega 7-9 valandas, jis turėtų kitur ieškoti savo nuovargio šaltinių. Kai kurie miego sutrikimai sumažina miego kokybę, net jei asmuo gauna pakankamai miego.

Būtent daugelis sveikatos negalavimų gali sukelti nuovargį. Jei miegate pakankamai ilgai, bet vistiek jaučiatės pavargę, išbandykite kokių nors pratimų ir pabūkite daugiau dienos šviesoje. Jeigu ir tai nepadeda – kreipkitės į gydytojus.

6. Už prarastą miegą atsigriebsiu savaitgalį

Šeštadieniais daugelis žmonių yra linkę ilgiau pamiegoti, tikėdamiesi kompensuoti visas per savaitę prarastas miego valandas. Ilgesnis miegas padeda kompensuoti miego skolą, tačiau išderina visą įprastą miego tvarkaraštį. Deja, ilgiau pamiegojus vieną ar dvi savaitgalio dienas, jums vistiek pirmadienį teks keltis anksti.

Mūsų kūnui reik laiko prisitaikyti prie tokių pokyčių, dėl to sutrinka miego kokybė. Tad daug geriau turėti pastovų miego tvarkaraštį, kuris net ir savaitgaliais leis išsimiegoti 7-9 valandas per naktį.

7. Pogulis yra laiko švaistymas

Trumpas pogulis ar užsnūdimas gali būti puikus būdas kompensuoti prarastą miegą. Po tokio pasnaudimo žmonės tampa daug veiklesni ir daug greičiau susidoroja su protinėmis užduotimis. Snūduriavimas gali išmokyti jus greičiau užmigti, tačiau nerekomenduojama snausti ilgiau nei valandą ar dieną po 15-tos valandos, nes tai sukels sunkumų užmigti naktį.

8. Knarkimas yra normalu

Nors knarkimas yra dažnas reiškinys miego metu, tačiau tai gali parodyti, jog turite rimtų miego sutrikimų, tokių kaip miego apnėja. Jeigu knarkiate dažnai ir garsiai tai kreipkitės į gydytojus, kurie diagnozuos jūsų sutrikimus. Išgydžius knarkimą, pagerinsite ne tik savo, bet ir savo partnerio miego kokybę ir turėsite daugiau energijos dienos metu.

9. Dėl miego stokos vaikai bus pavargę

Vaikai skiriasi nuo suaugusiųjų. Kai vaikai yra pervargę, jų adrenalino kiekis šokteli, dėl to jie atrodo energingi, netgi tampa hyperaktyvūs. Vaikai dėl miego trūkumo gali turėti dėmesio ir elgesio problemų. Išties vaikams reikia daug miego, todėl stenkitės sureguliuoti vaiko miego poreikius pagal savo šeimos tvarkaraštį.

10. Nemiga sukelia nerimą

Nors nerimas ir stresas gali laikinai sutrikdyti miego rėžimą, nemigą dažniausiai sukelia kiti veiksniai. Tiek vaistų vartojimas tiek įvairios sveikatos problemos gali trukdyti užmigti. Šiems sveikatos sutrikimams, kurie pablogina nakties poilsį, galima priskirti tokias ligas kaip depresiją, nerimą, astmą, artritą ir kitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.