Tatuiruotės: 5 pavojai sveikatai, kuriuos privalote žinoti

Šiandien tatuiruotės yra labai dažnas ir jau nieko nestebinantis reiškinys, tačiau jos taip pat kelia ir pavojų mūsų sveikatai, sakė Dr. Marie Leger, dirbanti Niujorko Longone universiteto Medicinos centre. Dr. M.Leger aiškinosi, kokias nepageidaujamas dermatologines reakcijas sukelia kūno puošyba tatuiruotėmis.

Tatuiruotės gali sukelti infekciją.<br>123rf nuotr.
Tatuiruotės gali sukelti infekciją.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-11-28 17:33, atnaujinta 2017-10-02 08:24

„Aš myliu tatuiruotes! Tačiau labai svarbu būti informuotam, kuo rizikuojame rašalu margindami savo kūnus“- sakė M.Leger.

Štai keletas dalykų, kurių vertėtų nepamiršti prieš einant darytis tatuiruočių.

1. Infekcijos

Niekam nenuostabu, kad tatuiruočių salonuose, dirbančiuose antisanitarinėmis sąlygomis, įmanoma pasigauti infekcijų. Tiesą sakant, sukelti infekcijas gali įvairus šaltiniai, įskaitant tatuiruočių meistrą, tiek patį rašalą, teigė M.Leger.

2012 metais Šiaurinėje Niujorko dalyje buvo prasidėjęs nedidelis odos infekcijų protrūkis. Šių infekcijų priežastis, kaip paaiškėjo, buvo gautos pilko rašalo partijos, kurios buvo užterštos mikobakterijomis.

Viena iš šių bakterijų rūšių (Mycobacterium chelonae) sukelia skausmingus bėrimus, kurie gali trukti net keletą mėnesių. Ši mikobakterija yra gimininga kitoms jos rūšims, sukeliančioms tokias ligas kaip tuberkuliozė ar raupsai.

„Nors bakterinės infekcijos yra labiausiai paplitęs infekcijų tipas, susijęs su tatuiruotėmis, tačiau rašalas gali sukelti ir grybelinės bei virusinės kilmės infekcijas. Žmonės taip pat gali užsikrėsti ir karpomis“, – kalbėjo M.Leger.

M.Leger įspėjo, jog jei tatuiruotės parausta, patinsta, tampa labai skausmingos ar pradeda sausėti, tai nedelsiant pasirodykite gydytojams.

2. Alergijos

„Net ir tiems pacientams, kurie nepatyrė alerginės reakcijos pasidarę pirmąjį savo kūno piešinį, alergijos jie gali sulaukti tik po antros ar trečios tatuiruotės“, – pabrėžė M.Leger.

M.Leger aprašo vieną pacientę, kuri prieš daug metų pasidarė raudonos spalvos tatuiruotę. Kai moteris žymiai vėliau pasipuošė antra tatuiruote, tiek senoji, tiek naujoji dar labiau paraudo, pradėjo perštėti ir kelti niežulį.

Tatuiruočių sukeltas alergijas išgydyti gali būti labai sudėtinga. Kai kuriais atvejais gali padėti steroidai ar steroidų injekcijos, bet esant sudėtingai situacijai, tatuiruočių plotelius belieka šalinti chirurginiu būdu, kalbėjo gydytoja.

3. Paslėpti ligų įrodymai

Dengdami odą tatuiruotėmis, galite paslėpti ir kai kurias sveikatos problemas bei užkirsti kelią, jog jos būtų laiku pastebėtos.

Pranešime kalbama, kad tatuiruotės paslepia odos vėžį, įskaitant melanomą, bazinių ląstelių ar suragėjusių ląstėlių karcinomas (epitelinio audinio piktybinius navikus).

2013 metais aprašytas vieno vyro atvejis, kuriam melanoma buvo nustatyta tik tada, kai jis panoro pašalinti tatuiruotę lazerio pagalba. Anksčiau vėžinio susirgimo žymės buvo padengtos juodo rašalo sluoksniu.

„Dėl tatuiruočių dermatologams yra kur kas sunkiau atlikti odos tyrimus ir surasti apgamus, kurių pakitimai, taip pat gali reikšti vėžio atsiradimą.O odos vėžio atveju, yra ypač svarbus kuo ankstesnis ligos diagnozavimas“, – pridūrė M.Leger.

4. Saulės spinduliai

Gera apsauga nuo saulės yra visada svarbi. Tačiau tatuiruotės, dėl per didelio žalingų saulės spindulių poveikio, gali padidinti riziką atsirasti odos susirgimams.

Kai kuriems žmonėms, besimėgaujantiems saulės voniomis, tatuiruotės gali sukelti patinimą bei imti perštėti.

2014 metais Danijoje atliktame tyrime mokslininkai apklausė tatuiruotus saulės mėgėjus ir nustatė, kad 42 proc. apklaustųjų sulaukė nepageidaujamos reakcijos. Iš šių skundų daugiau nei pusė buvo susiję su saulės spindulių sukeltu poveikiu, tokiu kaip patinimas, perštėjimas bei paraudimas.

Yra gerai žinoma, kad visas šias reakcijas, besikaitinant saulėje, sukelia sunkusis metalas kadmis, randamas geltonos spalvos rašale. Bet kitos spalvos taip pat gali sukelti problemų. Danijos atliktame tyrime odos reakcijos buvo daugiausia pastebimos tų žmonių, kurie turėjo juodos, mėlynos bei raudonos spalvos tatuiruočių.

5. Magnetinio rezonanso nuotraukų sukelti nudegimai

Tatuiruoti žmonės gali susidurti su problemomis, jei norėtų pasidaryti magnetinio rezonanso nuotrauką. Pavyzdžiui, 2011 metais buvo aprašytas profesionalaus futbolininko atvejis, kuriam darant tokį tyrimą, jo juodos spalvos tatuiruotė tiesiog „sudegė“.

„Šis atvejis tiesiog privertė visiems kilstelėti galvas dėl tokios tatuiruočių reakcijos į magnetinį rezonansą“, -sakė M.Leger. Teismo ataskaitoje nurodoma, jog nudegimus lėmė elektros srovės ir rašale esančios geležies sąveika.

Pacientai, kurių tatuiruotėse dominuoja juodas rašalas, daug labiau rizikuoja susidurti su sunkumais darant magnetinio rezonanso nuotraukas. Taip yra todėl, kad juodame rašale yra geležies oksido, tačiau geležies aptinkama ir raudonos spalvos rašale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.